1

Temat: konsorcjum a warunek sytuacji ekonomicznej i finansowej

warunek Zamawiającego: Wykonawca powinien wykazać, że za okres ostatnich 3 lat obrotowych (....)  osiągnął średnioroczny przychód netto ze sprzedaży z tytułu prowadzonej działalności operacyjnej na kwotę xx zł.

Jak badać spełnienie tego warunku dla konsorcjum - musi spełnić co najmniej jeden z nich (sam) czy bierze się pod uwagę wspólne spełnienie przez nich tego warunku (łączyć przy badaniu wszystkich konsorcjantów) ?

2 (edytowany przez bipi 2013-07-11 08:11:23)

Odp: konsorcjum a warunek sytuacji ekonomicznej i finansowej

Moim zdaniem, co najmniej jeden z Wykonawców musi spełniać ten warunek (samodzielnie!).

3

Bipi, skąd to przekonanie?

4

A moim każdy z nich osobno. To jest chyba jeden z tych warunków który wykonawcy pomimo założenia konsorcjum powinni spełniać każdy osobno.

5

jarosław napisał/a:

A moim każdy z nich osobno. To jest chyba jeden z tych warunków który wykonawcy pomimo założenia konsorcjum powinni spełniać każdy osobno.

Jeśli jeden spełnia, to co wykluczysz? Na jakiej podstawie?

6

Mi bardziej chodzi o sytuacje, że żaden z osobna nie spełnia, ale łącznie już tak.

7

Warunki udziału w postępowaniu mogą być spełnione łącznie przez wszystkich członków konsorcjum. Wynika to z istoty wspólnego ubiegania się o zamówienie przez wykonawców i tworzonych w tym celu konsorcjów. Dlatego też potencjały, zarówno techniczny, osobowy, jak i ekonomiczny i finansowy poszczególnych członków podlegają sumowaniu (wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 13 sierpnia 2009 r.; sygn. akt KIO/UZP 993/09).

8 (edytowany przez bipi 2013-07-11 09:39:05)

No nie do końca jest tak jak piszesz: KIO 292/13, KIO 295/13, KIO 309/13:
Istotnie, możliwość wspólnego ubiegania się o udzielenie zamówienia umożliwia wykonawcom wykazanie spełniania warunków udziału w postępowaniu przez łączenie swych zasobów (potencjałów). Dostrzeżenia wymaga jednak, że do wykonawców takich, zgodnie z art. 23 ust. 3 Pzp, przepisy ustawy dotyczące wykonawcy stosuje się nie wprost, lecz odpowiednio. Z przywołanej normy nie wynika zatem postulat łączenia zasobów wykonawców tworzących konsorcjum w sposób całkowicie dowolny. Zasadniczo, jak wskazuje dyrektywa zawarta w art. 23 ust. 3 Pzp, potencjał konsorcjum powinien odpowiadać zdolności do wykonania zamówienia pojedynczego wykonawcy.

9

Żądanie od każdego z członków konsorcjum spełnienia oddzielnie warunku posiadania obrotu co najmniej 1.500.000 PLN byłoby nieuprawnionym ograniczeniem zasady uczciwej konkurencji. Oczywistym jest bowiem, że wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia winni być względem siebie komplementarni i spełnienie danego warunku przez jednego lub razem przez obu, winno być traktowane jako spełnienie warunku przez konsorcjum ? wyrok ZO z dnia 24 stycznia 2007 r. (sygn. akt UZP/ZO/0-62/07)
Wyroki są jak i w jedną tak i w drugą stronę, a więc czasami ciężko jest zdecydować się w którą stronę należy iść.

10

I tu jest mały haczyk - ja wcale nie wymagam żeby wszyscy mieli - wystarczy mi jeśli jeden będzie miał. Inne warunki niech sobie sumują. Warunki ekonomiczne (a takim jest przychód) mają na celu (przynajmniej dla mnie) dopuszczenie takich wykonawców, którzy "udźwigną" moje zamówienie, czyli np. są w stanie sami finansować (kredytować) realizację zamówienia do czasu zapłaty wynagrodzenia. Żeby było jasne - jeśli stawiam warunek przychodu, to przy ustalaniu "oczekiwanej" wartości staram się kierować nie tylko ślepo samą wartością zamówienia - bo to nie ma sensu ale także czasem realizacji, możliwością płatności częściowych itp.
PS. Aha - o tym czy ktoś jest w stanie podołać finansowo w zamówieniu wbrew pozorom wcale nie musi nam mówić posiadanie środków lub zdolności kredytowej wink

11

Czyli nie mozna żądać spełnienia takiego warunku przez każdego z konsorcjantów?

12

To na pewno nie - pytanie: Czy można żądać aby spełnił jeden z konsorcjantów? Ja uważam, że tak ale sprawa jest rozwojowa wink
rozwojowa = niejasna, niejednoznaczna itp. big_smile

13

Wystarczy jak spełnia jeden, jeżeli łącznie spełniają warunek  np. dwóch jest OK.