1

Temat: podwyższenie progu

co sądzicie w temacie podwyższenia progu z 14.000 na 30.000? ma to szansę wejść w życie?
powiem szczerze, że jak dla mnie to dobra zmiana.
nie musiałbym się bawić w wolną rękę np. na dostawę gazu, nawet usługi pocztowe bym mógł zlecić bez stosowania Pzp.
Jak znam życie to pewnie podwyższenie progu jakoś zabezpieczą innymi przepisami, żeby tak lekko nie było.

2

Odp: podwyższenie progu

A dla mnie ta zmiana jest niedobra - 20k Ojro w zupełnosci by wystarczyło. 120.000 PLN to dużo i w większości gmin można się spodziewać, że rodziny włodarzy będą miały dobrze wink

3

30 000 to już chyba za dużo.

4

Ano właśnie. Pzp to jest ustawa antykorupcyjna. Jeżeli ktoś w niej szuka racjonalnych rozwiązań ekonomicznych to może ich nie znaleźć.
Pewnie wprowadzą zapis że zamówienia do "14000" należy realizować z godnie z zasadą równości konkurencyjności. Może trzeba będzie wprowadzić regulaminy tam gdzie ich nie ma, gwarantujące przeprowadzenie procedury zgodnie z w/w zasadami.
Swoją drogą od lat nurtuje mnie jedno pytanie. Jak Włosi to robią że wszystkie auta policji (wszelkiej maści) to fiaty, alfa romeo i lancie. Czyżby nie mieli art 29.3? wink

5

Tak łatwo nie przejdzie, przypuszczam że wew. regulaminy staną się obowiązkowe.

6

Progi mogą sobie zmieniać, ale oby nie wprowadzili obowiązku posiadania reg. wew.

7

jak dla mnie wcześniejsze 20.000 euro było OK natomiast teraz 30.000 euro to jak dla mnie lekka przesada- zacznie się udzielanie zamówień a tu temu znajomemu a tu temu (oczywiście nie wszędzie).

Coś mi sie zdaje ze będzie tutaj gdzieś haczyk np. zamieszczanie ogłoszenia na specjalnej platformie - nie wiem jak wy ale rozsyłane były ankiety do gmin i innych jednostek by wypełnić je  ile mniej więcej zamówien do 14.000 euro jest realizowanych tj. dostawy, usługi, r. budowlane i za jakie wartości w celu chęci stworzenia platformy zakupowej do 14.000 euro ( czy jak po nowelizacji 30.000 euro o ile się nie zmieni). Albo np. obowiązek wprowadzenia wewnętrznego regulaminu zamówien do 14.000 euro (30.000 euro).

8

psz napisał/a:

Progi mogą sobie zmieniać, ale oby nie wprowadzili obowiązku posiadania reg. wew.

To w niczym nie przeszkadza wink