26

Odp: PRACOWNICY ZAMAWIAJACEGO

Dziękuję za odpowiedź:)  Biore sie za ustalenie przzepisów wewnętrznych- obym nie ukręciła bata na siebie:(((  Niemam pewności czy mogę przewodniczyć komisji. Ostatecznie będzie tak, że ten który obejmie stanowislko po byłm STAŁYM przewodniczącym komisjii - kierownkiu zaopatrzenia obejmie  funkcje stałego przewodniczącego komisjii -nawet jeśli z zamówieniami miał niewiele do czynienia .
I się zacznie...

27

możesz oczywiście, a kto będzie sekretarzem? (chyba że masz w dziale paru ludzi) bo tak naprawdę to sekretarz odwala całą robotę - ja pełnię funkcję sekretarz w komisji i uważam że całkiem komfortowa jest sytuacja gdy to nie ja jestem przew. - (niech nikt nie myśli, że mogę cos zamotać)

28

sekretarzem jest pracownik innego działu - zależności od przedmiotu zamówienia. I tak ja to robię a oni siedzą i patrzą choć niby w rozporzadzeniu wewnętrznym jestem ujęta jako ekspert w dziedinie zamówien pulicznych, czyli powinnam stwierdzić zgodność procedury z ustawą Pzp. Czyli- reasumując  wypełniać druki powinien kto inny a jako specjalista w tej dziedzinie powinnam przewodniczyć posiedzeniu komisji i decydować o sposobie kontaktowania się z Wykonawcami, terminach Otwarcia ofert i tym podobne.Prawda jest taka ze ja prowadze zamówienia od wniosku do umowy - natomiast o kluczowych sprawach decyduje Przewodniczący komisji i to nawet w zamówieniach do 14.000 euro  i tak jak on powie ja mam robić nawet mam jako specjalista inne zdanie. Czyli tak: facet - mundurowy ma za zadanie zająć sie zamówieniamiw i więc okresla siebie jako stałego przewodniczącego komisjii przetargowej_ "rządzi" zamówieniami,ale jest etatowym kierownikiem działu zaoparzenia w którym to umiejscowiono etat specjalisty.zgodnie z etatami  kierownik działu zaopatrzenia jest szefem specjalisty ale czy w kwestiach zamówień też? czy nie lepiej było by w rozporzadzeniu wew. okreslić specjaliste oraz kierownika działu jako równouprawnionych w sprawach o udzielanie zamówien publicznych. i zamiennie wyznaczanych na przweodniczącego komisjii

29

pewnie moje stanowisko będzie wyjątkiem w tej sprawie - uważam że zdecydowaną przesadą jest żądanie ZP 11 "od kogo się da" mam na myśli chociażby tą sekretarkę czy też prawnika - jeżeli bieżecie od nich oświadczenia tzn wszystkich ich zapoznajecie z wykonawcami, którzy złożyli oferty, ze składem ich organów bo jak nie to czy te oświadczenia są prawdziwe? a jeżeli fałszywe i przypadkiem odkryje to "jakaś" konkurencja!
Ja stoję na stanowisku, że każda przesada jest szkodliwa - choćby dlatego, że zostaje powielana

30

danaug napisał/a:

uważam że zdecydowaną przesadą jest żądanie ZP 11 "od kogo się da" mam na myśli chociażby tą sekretarkę czy też prawnika

Nie rozumiem jak mozesz porownywac udzial w przetargu prawnika i sekretarki.
Prawnik ma wpływ na rozstrzygniecie a sekretarka nie.

31

u ciebie prawnik ma wpływ na rozstrzygnięcie? a jaki?
to że sprawdzi, że siwz sporządzony jest zgodnie z upzp - czy u Ciebie przwnik zapoznaje się z ofertami? - u mnie nie

przytoczyłam sekretarkę bo doczytałam się z pow. postów że i od sekretarki bierze się oświadczenie (i co ona oświadcza?, czy chociaż wie co oświadcza?)

32

Zgadzam się z Tobą całkowicie danaug. Nie spotkałem sie z przypadkiem, aby Radca Prawny miał wpływ na wynik postępowania... On jest tylko "ciałem doradczym", nawet jego opinie podpisane własną krwią nie są wiążące - to tylko opinie.

33

danaug napisał/a:

u ciebie prawnik ma wpływ na rozstrzygnięcie? a jaki?

Hehe, u mnie ma zasadniczy, bo to ja nim jestem. smile

Ale wiem, że w innych instytucjach działy ZP zwracają się do radców prawnych o opinie czy np. odrzucić oferte, czy wezwać do uzupełnienia, czy jest OK. I ta opinia często jest rozstrzygajaca.

34

Nawet jeżeli taka opinia może być błędna? (nie zarzucam Ci błędów Piotrze, ale z zycia wiem, że prawnicy róznie interpretują przepisy)

35

Nieważne czy jest błędna czy prawidłowa. Ważne że wpływa na wynik postepowania. I dlatego jej autor powinien złożyc osiwadczenie.

36

u mnie jest inaczej, to ja odpowiadam za wszystko co się dzieje w ZP i tylko gdy mam wątpliwości lub gdy potrzebuję opini  zwracam się do prawnika prawni
na pewno to nie prawnik decyduje  o tym co się dzieje w ZP
Piotrze z ciekawości zapytam - czy jesteś zatrudniony jako prawnik czy jako inspektor który akurat jest prawnikiem?

37

danaug napisał/a:

gdy mam wątpliwości lub gdy potrzebuję opinii zwracam się do prawnika

jeśli opinia jest ustna to OK, ale jesli pisemna musi zlozyć oswiadczenie

danaug napisał/a:

Piotrze z ciekawości zapytam - czy jesteś zatrudniony jako prawnik czy jako inspektor który akurat jest prawnikiem?

jako specjalista ds. umów i zamówien publicznych który powinien byc prawnikiem

38

jednak nie mogę się z Tobą zgodzić
powiedzmy że mamy taką sytuację:
na etapie tworzenia siwz zwracam się do naszego radcy z prośbą o wydanie opinii na piśmie (interpretacja mojego zapisu w umowie dot terminów płatności przekraczających 30 dni ... lub inne tego typu) co ten radca może mieć wspólnego z tym zamówieniem?
poz tym sądzę, że jest bardzo dobrze gdy spec o zamówień jest prawnikiem ale żeby "powinien"
czy to wg Ciebie oznacza, że każdy z nas kto nie jest prawnikiem to znajduje się nie na swoim miejscu?

39

danaug napisał/a:

na etapie tworzenia siwz zwracam się do naszego radcy z prośbą o wydanie opinii na piśmie (interpretacja mojego zapisu w umowie dot terminów płatności przekraczających 30 dni ... lub inne tego typu) co ten radca może mieć wspólnego z tym zamówieniem?

Może mieć, może nie mieć - rozważania teoretyczne. Ustawa nie każe mu składać oswiadczenia w takim przypadku.
Ale jeśli wyda opinie która oferte odrzucić lub która wybrać to musi złozyc oswiadczenie. To oczywiste.

danaug napisał/a:

poz tym sądzę, że jest bardzo dobrze gdy spec o zamówień jest prawnikiem ale żeby "powinien"

Tak uznał nasz najwyższy i dlatego mnie zatrudnił.

40

ok miał prawo! ale powiem Ci że nawet (co najmniej połowa) arbitrów to nie prawnicy

nie wyobrażam sobie sytuacji aby prawnik wydawał opinię czy daną ofertę odrzucić, nigdy się nie spotkałam z czymś takim, od tego jest komisja, chyba że sytuacja jest na tyle skomplikowana że należe radcę prawnego powołać do pomocy jako eksperta - ale to jest inna sprawa, wtegy radca jest ekspertem tak jak może byc np. jakiś np. inżynier (spec w danej dziedzinie)