1

Temat: gwarancja jako załącznik do polisy

wykonawca załączył oryginał polisy, w której przedmiotem ubezpieczenia jest gwarancja zapłaty wadium. z polisy wynika, ze integralną jej częścią jest załącznik w postaci gwarancji. niestety tego załącznika (gwarancji) brak.

jeżeli tej gwarancji nie załączył, to jak dla mnie oferta nie zabezpieczona wadium i muszę wykonawcę wykluczyć.

2

Odp: gwarancja jako załącznik do polisy

Jeżeli faktycznie gwarancja nie zabezpiecza oferty gdyż jest niekompletna to do wykluczenia.

3

gwarancji to fizycznie nie ma. jest tylko polisa, z której wynika, że taka gwarancja istnieje, ale pewnie leży sobie u wykonawcy.
jak dla mnie to nie ten papier dołączyli. pewnie zwykła pomyłka.

4

Na to wychodzi, no cóż wezwać nie można a więc pozostaje tylko wykluczenie.

5

na szczęście nie jest to najkorzystniejsza oferta.

6

nic nie rozumiem jaka polisa? dokument wadium winien być złożony wg wzoru który zam. zamieszcza w formularzach

7

a jej treść ma uwzględniać wszystkie art. dotyczące wadium i ma być np.taka
Zobowiązujemy się nieodwołalnie i bezwarunkowo wypłacić Państwu całą kwotę zobowiązania na pierwsze pisemne żądanie, wraz z oświadczeniem, że: ............................................................
.........................................................................................................................................
(nazwa Wykonawcy)
1)    w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w art. 26 ust. 3 ustawy z dnia 29.01.2004r. Prawo zamówień publicznych (t.j. Dz.U. z 2010 nr 113 poz. 759 z późn. zm. ), nie złożył dokumentów lub oświadczeń, o których mowa w art. 25 ust. 1 ustawy lub pełnomocnictw, albo
2)    odmówił podpisania umowy w sprawie zamówienia publicznego na warunkach określonych w ofercie ,albo
3)    nie wniósł wymaganego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, albo
4)    zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego stało się niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.

8

myszy1953 napisał/a:

nic nie rozumiem jaka polisa? dokument wadium winien być złożony wg wzoru który zam. zamieszcza w formularzach

jak wykonawca idzie do zakładu ubezpieczeń po gwarancję, to zawiera z zakładem polisę na tą gwarancję. dostaje 2 papiery: polisę i gwarancję. do oferty powinien załączyć gwarancję a załączył polisę.

9

A co stanowi podstawę do wypłaty wadium?

10

z treści samej polisy nie wynika, na jakich zasadach wadium może być wypłacone.
z resztą polisa nie zawiera się w art. 45 ust.6.

11

czy tą polisę jestem zobowiązany zwrócić wykonawcy? skoro to nie wadium, więc chyba nie mam takiego obowiązku.