Temat: Pomocy - szacowanie wartości zamówienia w rama kilku Projektów
Witam.
Pomóżcie mi w następującej kwestii. Mianowicie Gmina złożyła kilka wniosków o dofinansowanie. Trzy z nich zostały zaakceptowane i zostały zawarte umowy:
1. W ramach pierwszej umowy o dofinansowanie w przedszkolu znajdującym się w miejscowości "X"Gmina zrealizuje:
1.1) roboty remontowe (wartość 45000 zł netto),
1.2) zakupi tam pomoce dydaktyczne (wartość 80000 netto).
2. W ramach drugiej umowy o dofinansowanie w przedszkolu znajdującym się w miejscowości "Y"Gmina zrealizuje:
2.1) zakup pomocy dydaktycznych (wartość 18000 zł netto)
2.2) zakup umeblowania (38000 zł netto)
3. W ramach trzeciej umowy o dofinansowanie w przedszkolu znajdującym się w miejscowości "Z"Gmina zrealizuje:
3.1) zakup nowych mebli (wartość 9000 zł netto),
3.2) zakup sprzętu AGD (wartość 10000 zł netto),
3.3) zakup komputera (wartość 3000 zł netto),
3.4) zakup programu logopedycznego (wartość 3000 zł netto)
3.5) zakup pomocy dydaktycznych (wartość 8000 zł netto)
3.6) roboty remontowe o wartości szacunkowej 32000 zł netto.
Niby fajnie. Jednak Komórka merytoryczna wymyśliła sobie, aby to wszystko ująć w jednym przetargu podzielonym na 10 Części.
Podobno szkoleniowiec z Instytucji Pośredniczącej w ramach szkolenia (na którym niestety mnie nie było) przekazał informację, że zamówienia realizowane w ramach kilku projektów należy szacować łącznie.
Jest to dla mnie chory pomysł:
Ad. 1 W ramach pierwszej umowy ogłosiłbym przetarg na dostawę pomocy dydaktycznych, a roboty puścił poza ustawą
Ad.2 W ramach drugiej umowy wszystko puściłbym poza ustawą, gdyż według mnie są to dwa niezależne postępowania (przedmiotowo różne zamówienia).
Ad.3 Sytuacja identyczna jak w przypadku nr 2.
Tak bym ja zrobił. Jednak za cholerę nie jestem w stanie łopatologicznie tego wytłumaczyć odpowiednim osobom - tylko dlatego że ktoś tak powiedział na szkoleniu.
Sporo czasu już poświęciłem na przeszukiwanie internetu tylko po to aby znaleźć opinię w tej sprawie. Niestety był to czas zmarnowany. Niczego nie znalazłem.
Dlatego proszę Was o opinie oraz ewentualne komentarze, wyroki, literaturę - o ile moje założenie jest prawidłowe. Jeśli natomiast się mylę również proszę o naprostowanie mojej osoby