1

Temat: Podano różne terminy składania ofert

Dzisiaj natknąłem się na ciekawy przypadek. Mianowicie Zamawiający ogłosił przetarg. W ogłoszeniu opublikowanym w UZP, na stronie www Zamawiającego oraz na tablicy ogłoszeń podano termin składania ofert 17.07.2013 godz. 12:00. Natomiast w SIWZ 17.07.2013 godz. 12:30.
Między godz. 12:00 a 12:30 wpłynęły dwie oferty. Błąd wykryto dopiero przed chwilą, czyli po oficjalnym otwarciu ofert.

Co doradzicie mi i kolegom którym się to przytrafiło?

Ja na początku byłem zdania, że jest to błąd i postępowanie należy unieważnić. Niestety pytającym nie spodobała się ta odpowiedź smile

2

Odp: Podano różne terminy składania ofert

te dwie oferty zostały otwarte razem z innymi, czy nastąpiło otwarcie ofert a potem okazało się, że są jeszcze 2?

3

Ogólnie wpłynęły dwie oferty. Obie po godz. 12-tej

4

uznać że wszystkie oferty wpłynęły do 12.00,
komisja otworzyła oferty o terminie
spisać notatkę że doszło do omyłki pisarskiej w SIWZ i do dzieła,
szkoda czasu i już wykonanej pracy smile

5

Zamówienie jest dofinansowane z UE. Myślisz że nie będą się czepiać?

Po małej analizie, też mi się wydaje, że można kontynuować to postępowanie. Ustawa odnosi się do modyfikacji SIWZ oraz ewentualnej modyfikacji - w następstwie - ogłoszenia o zamówieniu. Tak więc SIWZ jest dokumentem bazowym. Jakby nie patrzeć, każdy zainteresowany ogłoszeniem Wykonawca ściągnie sobie Specyfikację i dopiero wtedy wszystko szczegółowo analizuje.

6

jak dla mnie, to też bym nie robił afery. w końcu były tylko 2 oferty i obie zostały otwarte w terminie przeznaczonym na otwarcie. żaden wykonawca nie został pokrzywdzony.

a jak do tego podejdzie kontroler to już inna bajka.

7

peri78 napisał/a:

Zamówienie jest dofinansowane z UE. Myślisz że nie będą się czepiać?

Po małej analizie, też mi się wydaje, że można kontynuować to postępowanie. Ustawa odnosi się do modyfikacji SIWZ oraz ewentualnej modyfikacji - w następstwie - ogłoszenia o zamówieniu. Tak więc SIWZ jest dokumentem bazowym. Jakby nie patrzeć, każdy zainteresowany ogłoszeniem Wykonawca ściągnie sobie Specyfikację i dopiero wtedy wszystko szczegółowo analizuje.

siwz nie jest dokumentem bazowym - a co by było gdyby ktoś złożył ofertę zgodnie z ogłoszeniem czyli o 12:00

8

będą się czepiać na 100% ponieważ brak zgodności ogłoszenia z siwz