1

Temat: wybór ofert a środki na podpisanie umowy

temat ten był już poruszany, ale wolę się upewnić, że nic się nie zmieniło.
otwarcie ofert. najkorzystniejsza oferta wyższa niż kwota jaką mamy w budżecie.
zwiększymy tą kwotę to ceny najkorzystniejszej ale dopiero za 2 tygodnie bo musi to być uchwałą rady powiatu.

czy muszę czekać, z wyborem najkorzystniejszej oferty do zwiększenia środków, czy mogę wybrać teraz i czekać z podpisaniem umowy do czasu aż zwiększą środki.

teoretycznie wybór oferty nie jest zaciągnięciem zobowiązania, ale może pojawiły się inne interpretacje.

2

Odp: wybór ofert a środki na podpisanie umowy

Tak jak mówisz. Pod warunkiem, że na 100% będziesz wiedział, że środki będziesz miał.

3

Wybór najkorzystniejszej oferty można przeprowadzić, z podpisaniem umowy trzeba poczekać jak będą środki.

4

nigdy tak nie robię ponieważ coś się może zmienić i co wtedy? płaczesz i płacisz

5

moja księgowość nie podpisze wniosku informującego ,że na dzień rozstrzygnięcia posiada środki finansowe na realizację przedmiotu zamówienia

6

Prawo tego nie zabrania a odpowiedzialność ponosi kierownik. On wie czy kasa będzie czy nie. Chociaż takie przypadki nie są komfortowe to czasami trzeba działać smile

7

Ja zawsze czekam i jak mam na piśmie to wysyłam dopiero informację.
Termin związania jest dość długi i spokojnie można poczekać no chyba, że dołożenie              środków to formalność i na 200% wiesz , że je dostaniesz.

Wyślesz informację o wyborze potem się okaże, że pieniędzy nie ma i co napisz ponowną informację że żartowałeś wcześniej, trochę niepoważne.

klakier

8

kasa ma być na 100%, bo wszystkim zależy na realizacji tej inwestycji.
oczywiście wszystkiego nie da się przewidzieć, może nadejdzie jakiś kataklizm i sesja się nie odbędzie. zawsze jest jakieś ryzyko.

9

klakier napisał/a:

Ja zawsze czekam i jak mam na piśmie to wysyłam dopiero informację.
Termin związania jest dość długi i spokojnie można poczekać no chyba, że dołożenie              środków to formalność i na 200% wiesz , że je dostaniesz.

Wyślesz informację o wyborze potem się okaże, że pieniędzy nie ma i co napisz ponowną informację że żartowałeś wcześniej, trochę niepoważne.

klakier

Zgadzam sie z powyższym. Bezpieczniej jest zaczekać. Kilka dni nikogo nie zbawi.
Nie ma co byc nadgorliwym i wyprzedzać biegu zdarzeń. Kasa będzie oficjalnie wysyłasz  informację o wyborze wink

10

może i nie zbawi, ale urlop zapasem. będę musiał czekać 2 tygodnie na kasę, 10 dni potem na podpisanie umowy.
a morze już czeka smile

11

szad napisał/a:

najkorzystniejsza oferta wyższa niż kwota jaką mamy w budżecie.

Cena najkorzystniejszej oferty, czy oferta z najniższą ceną?

12

a jakie to ma znaczenie? obie cenowo przecież są wyższe niż kwota zaplanowana.

13

szad napisał/a:

1. a jakie to ma znaczenie? 2. obie cenowo przecież są wyższe niż kwota zaplanowana.

1. A ma. 2. Gdzie o tym wcześniej napisałeś?

Ps.
Z wyborem lepiej poczekaj.

14

ad. 1 - jak możesz to wyjaśnij mi to znaczenie.
ad.2 - nie pisałem, bo to oczywiste jest że jeżeli oferta z najniższą cenę przekracza kwotę, to oferta najkorzystniejsza też ją będzie przekraczać, bo cenowo jest równa lub większa od tej oferty z najniższą ceną.

15

szad napisał/a:

nie pisałem, bo to oczywiste jest że jeżeli oferta z najniższą cenę przekracza kwotę, to oferta najkorzystniejsza też ją będzie przekraczać, bo cenowo jest równa lub większa od tej oferty z najniższą ceną.

Tak, z tym że nie napisałeś też że "oferta z najniższą cenę przekracza kwotę". Oferta  najkorzystniejsza to nie oznacza że z najniższą ceną, a Ty  posługujesz się pojęciem "najkorzystniejsza oferta". Stąd moje pytanie "Cena najkorzystniejszej oferty, czy oferta z najniższą ceną?".

16

w moim przypadku oferta z najniższą ceną jest jednocześnie najkorzystniejszą ofertą.

moją intencją jest uzyskanie odpowiedzi jaki sens ma wybór najkorzystniejszej oferty, skoro wszystkie oferty są powyżej kwoty, bo jak oferta z najniższą ceną przekracza kwotę, to pozostałe też przekraczają, czyli gdyby dokonał wyboru najkorzystniejszej oferty, to ona też cenowo będzie większa od kwoty.