1

Temat: czy traktować prośbę jako pytanie do siwz?

jeżeli wykonawca nie zadaje pytania a prosi o podanie dokładnego wykazu materiałów, to podlega to wogóle pod art. 38?

jeżeli ogłosiłem przetarg 09.07 otwarcie 24.07 to ostatni dzień na zadawanie pytań to 17.07. dobrze to obliczyłem?

2

Odp: czy traktować prośbę jako pytanie do siwz?

udzielic wyjasnien na podstawie art. 38 i zamieścić na stronie internetowej w zależności gdzie zamawiający zamieścił siwz wink Ostatni dzien na składanie pytań to 16.07

3

to 24.07 nie wliczam do obliczenia terminu? jeżeli tak, to faktycznie 16.07, bo 14:2=7, a 7 dzień to 16.07.

4

A ja wliczam wink ... i połowa upływa 17.07

5

bipi napisał/a:

A ja wliczam wink ... i połowa upływa 17.07

też mi to jest bliższe

6

upływa 17-go, prośbę traktuję jako zapytanie.

7

zapominacie o KC - Art. 111. § 1. Termin oznaczony w dniach kończy się z upływem ostatniego dnia.
§ 2. Jeżeli początkiem terminu oznaczonego w dniach jest pewne zdarzenie, nie uwzględnia się przy obliczaniu terminu dnia, w którym to zdarzenie nastąpiło.

Czyli wychodzi na to jak bipi  - 17.07. - przy małych postępowaniach - i - nijak się ma to - do "dużych" postępowań - Wyrok Krajowej Izby Odwoławczej przy Prezesie Urzędu Zamówień Publicznych z dnia 16 lutego 2011 r.KIO 223/11
Konsekwencją konstrukcji przyjętej przez ustawodawcę jest to, że przy obliczaniu terminu na składanie wniosków o
wyjaśnienie treści specyfikacji istotnych warunków zamówienia, dniem od którego należy liczyć początek biegu tego
terminu jest również dzień przekazania ogłoszenia
Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich.