1 (edytowany przez marta566 2013-07-23 05:25:41)

Temat: Przesunięcie terminu otwarcia ofert.

Jutro mam otwarcie ofert - przetarg unijny. Wpłynęło pytanie na które mimo, że jest po terminie chcę odpowiedzieć. Chcę tez przesunąć na piatek termin otwarcia ofert. Czy w związku z tym wystarczy zamieścić informację o przesunięciu terminu w odpowiedzi na pismo i zamieścić to na tablicy i stronie internetowej, czy muszę poprawić ogłoszenie i wysłać do publikacji ??? Zaznaczam, że nie będzie zmian ani w ogłoszeniu ani w SIWZ.

2 (edytowany przez bipi 2013-07-23 05:51:54)

Odp: Przesunięcie terminu otwarcia ofert.

Istnieje pogląd, że jeśli zmieniasz termin składania ofert, to zmieniasz ogłoszenie wink
PS. Zmiana TSO to zmiana ogłoszenia wink

3

Ja to wiem, ale ta decyzja nie zależy ode mnie a muszę ten termin przesunąć, czy jest taka możliwość i jaką w związku z tym podać podstawę art 38.1 ? No bo pytania wpłynęły, mam polecenie na nie odpowiedzieć i termin o 2 dni przesunąć.

4

2 dni brakuje na sporządzenie oferty smile żartuję smile. Serio, to możesz odpowiedzieć na pytanie jeśli jest zasadne. Jeżeli jest istotne dla stworzenia oferty przesuniesz termin. Zmienisz ogłoszenie (na pewno w zakresie terminu złożenia oferty). Pytanie tylko czy 2 dni to dość dużo czasu na wprowadzenie zmian w ofercie w związku z udzieleniem odpowiedzi. Na pewno wystarczy na wprowadzenie bałaganu.

5 (edytowany przez marta566 2013-07-23 06:28:04)

Mnie też  mocno zamieszano, bo czytam teraz w art. 12a ust 2.2 że jeżeli będzie zmiana w ogłoszeniu to termin składania ofert nie może być krótszy niż 22 dni no a faktycznie zmiana terminu to zmiana w ogłoszeniu.

6

a widzisz, to jeszcze powyżej progów zamówienie smile to teraz szef musi się zastanowić:)

7 (edytowany przez bipi 2013-07-23 06:34:04)

Ale 22 dni to tylko jeśli zmiana jest istotna wink
PS. Nie wiem czego ta zmiana ma dotyczyć ale jeśli tylko zmiany TSO to i 2 dni mogą być - a nie 22 wink

8

bipi podaj def. zmiany istotnej i nieistotnej smile

9

Ja się zawsze trzymam treści art. 12a.2 - jeśli zmiana ma dotyczyć zmiany zakresu przedmiotu, kryteriów, warunków (tudzież opisu sposobu ich oceny) to stosuję termin 22 dniowy - jeśli zmiana jest kosmetyczna przedłużam jedynie o parę dni wink Wot i filozofia wink

10

covec napisał/a:

bipi podaj def. zmiany istotnej i nieistotnej smile

A co Ty? Raczkujesz w zamówieniach??? Bo myślałem, że elementarne doświadczenie masz - nie od dziś wiadomo, że nie ma pisanej definicji istotności i każdy Zamawiający inaczej ją interpretuje - Twoje notowania u mnie spadły wink

11 (edytowany przez covec 2013-07-23 07:17:33)

Kochane pojęcia "nieostre" jak to nazwała je KIO smile

12

bipi napisał/a:

Ale 22 dni to tylko jeśli zmiana jest istotna wink
PS. Nie wiem czego ta zmiana ma dotyczyć ale jeśli tylko zmiany TSO to i 2 dni mogą być - a nie 22 wink

No właśnie, bo jeśli odpowiedź na pytanie stanowić będzie istotną zmianę to...... 22 dni smile
Sama zmiana TSO nie stanowi problemu ale ona ma w tym wypadku drugorzędne znaczenie.

13

Toż przecie tak napisałem wink

14

No właśnie. Pytanie dlaczego to dodatkowe wyjaśnienie jest tak istotne że musi zostać opublikowane a jednocześnie nie jest istotne skoro termin przedłuża się tylko o 2 dni.
Tak jak napisał Covec - te 2 dni to dobre na wprowadzenie bałaganu.

15

Póki co możemy sobie gdybać istotna czy nie, dopóki Marta nie napisze czego tak naprawdę dotyczy ta tajemnicza zmiana wink