1

Temat: unieważnienie postępowania

Witam.
Przetarg nieograniczony, nie było jeszcze otwarcia ofert, wpłynęło jedno zapytanie do SIWZ. Okazało się jednak, że Zamawiający nie będzie miał środków na realizację zamówienia. Czy w takiej sytuacji wystarczającym jest unieważnienie postępowania  w trybie art  93 ust. 1 pkt 6 Pzp??
plus publikacja informacji o unieważnieniu na stronie internetowej zamawiającego?

2

Odp: unieważnienie postępowania

Jak najbardziej.

3

Mam tylko pytanko apropos dyscypliny finansów - na jakiej zasadzie ogłaszałeś nie mając środków (tzn. nie byłeś pewny otrzymania:)
Polemizowałbym na temat "istotnej zmiany okoliczności" - tak wtedy jak i teraz nie masz środków

4

Podobnie jak cbud mam wątpliwości. Interes publiczny jest zawsze, tylko kasy brakuje, i to jest problem. Pytanie jak to sie stało, że środki zabezpieczone na zadanie nagle zostały zablokowane.
Z tego co pamiętam można uczynić zastrzeżenie z unieważnieniem postępowania w przypadku nieprzyznania środków z UE, ale tam jest mowa wprost.

5

Niestety, jeżeli nie są to środki z UE i nie została przewidziana możliwość unieważnienia postępowania (art 93.1a) to raczej nie macie dobrej podstawy do unieważnienia.  W/g mnie takie unieważnienie stanowi naruszenie dyscypliny finansów publicznych.