Temat: nieczytelne podpisy, brak pieczątek
temat ten był poruszany wiele razy, ale każdy przypadek jest inny więc proszę o wyrozumiałość.
1 ) ofertę złożyła spółka cywilna. Na pieczątce, w miejscu pieczęć wykonawcy, widnieją nazwiska wspólników, więc wiem jak ci wspólnicy się nazywają. na formularzu ofertowym i oświadczeniach są podpisani obaj wspólnicy. z podpisów mogę odczytać, ze jeden to faktycznie ten co widnieje na pieczątce spółki, ale drugi podpis nie pozwala mi na stwierdzenie, że to podpisał drugi wspólnik.
czy powinienem wezwać do złożenia wyjaśnień, że pod ofertą podpisał się faktycznie ten drugi wspólnik?
2) przypadek podobny, ale ofertę złożyło konsorcjum. na dokumentach i ofercie podpisali się właściciele obu firm. oczywiście podpisy nieczytelne. jednak na innych załączonych dokumentach (kosztorys ofertowy) są pieczątki firmowe obu panów a na nich podpisy, więc jestem w stanie stwierdzić czyj podpis do kogo należy . czy to wystarczy aby uznać, ze wszystko jest ok.
czy jeżeli na oświadczeniach, w miejscu pieczęć wykonawcy, widnieje pieczątka tylko jednego wykonawcy (w pełnomocnictwie wykonawca A wykonawcy B upoważnia do składania wszelkich oświadczeń), a na oświadczeniu widnieją podpisy obu (fakt, że nie czytelne, ale jak wspomniałem wyżej, można je przypisać konkretnemu wykonawcy), to uznać że jest ok?