1

Temat: prawo opcji-dostawa paliw

Witam, mam pytanko o prawidłowe zastosowanie prawa opcji.
Jak zastosować prawo opcji w zamówieniu na paliwo aby uchronić się przed przedwczesnym wyczerpaniem kwoty na jaką zostanie podpisana umowa. Wartość umowy stanowi planowana iloć litów x cena na dzień... Wiadomo, że w ciągu dwóch lat cena paliwa pójdzie w górę i wartość umowy może wcześniej się wyczerpać. Nie chodzi mi o zastosowanie prawa opcji do ilości litrów (np. min... i max...) ale do wartości umowy.

2

Odp: prawo opcji-dostawa paliw

ja stosuje coś takiego
Zamawiający zastrzega sobie możliwość  zastosowania prawa opcji, tj. możliwość zmniejszenia  ilości zamawianego oleju w stosunku do podanego w opisie przedmiotu zamówienia. Maksymalny zakres przedmiotu zamówienia może zostać pomniejszony o nie więcej niż 30 % ogólnej wartości tzn. zostanie zrealizowany w co najmniej 70 % wartości zamówienia.

3

W prawie opcji podajemy minimalną wartość zobowiązania. A co jeśli stanie się tak, ze nie wykorzystamy minimalnej wartości zobowiązania? Najtrudniej właśnie ustalić jest tą wartość min. bo nigdy nie wiadomo co będzie się działo a w umowie okresla się min. próg.

4

to podac można dla świętego spokoju że 10 % to minimum i już smile

5

Ustawa nie zabrania :-)

6 (edytowany przez bipi 2015-01-20 17:44:48)

Zabrania wink - nie wprost, ale zabrania.
PS. Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem - 10% całego zamówienia chcesz wyznaczyć jako część gwarantowaną? Czy też 90%, bo trudno się połapać wink