1

Temat: Pytanie o ilość przeznaczonych środków.

Potencjalny wykonawca pyta: ile zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia?
Teraz moje pytanie do Was smile podać, nie podać i dlaczego?
Pytanie do siwz to to nie jest. Można ewentualnie przekazać odp. pytającemu bez publikowania. Wykonawca nie podał podst. prawnej, więc jest wg mnie trochę łatwiej.
Z drugiej strony wielka tajemnica to nie jest, a zawsze znajdzie się ktoś kto da taka cenę, że innym ręce opadną...co sądzicie?

2

Odp: Pytanie o ilość przeznaczonych środków.

Jak zwykle są dwie szkoły - falenicka i otwocka wink . Jedni mówią: nie podawać, bo dopasują oferty (w sensie zawyżą) do tej kwoty. Drudzy mówią (w tym ja) czemu nie - konkurencja jest większa, będą wyliczać w miarę realne koszty, zmniejsza się ryzyko unieważnienia z powodu braku kasy (oczywiście jak szacunek zaniżony to nie złożą oferty) ale zakładam szacunek należyty. Oczywiście sa wyjątki w branżach, gzie konkurencja jest żadna albo niewielka - wtedy pewnie bym nie podawał - ale to wyjątki.

3

No właśnie, ten dualizm. Pytanie jakie stanowisko popiera kontrolujący smile. Swego czasu prezes jednej z RIO powiedział do mnie "absolutnie nie podawać", i to siedzi mi w głowie, zważywszy, że terytorialnie to jest moje RIO smile

4

Oczywiście można podawać. W protokole jest jasno napisane, że można tę kwotę wpisać po otwarciu ofert. A sam protokół jest przecież jawny od początku postępowania.

5

Psz a to jest argument "za". Nie ma nakazu, nie ma zakazu, pozostawiono wybór. Dzięki za podpowiedzi.

6

Podawać. Jeżeli podaję to taka informacja znajduje się w ogłoszeniu.

7

nie wiem czy szkoła falenicka czy otwocka też jestem zdania ,że "zdrowiej " dla wszystkich byłoby podanie  na etapie ogłoszenia ,że zamawiacz ma tyle a tyle kasy - i niech się biją
to oszczędziłoby komentarzy np. wstrzelił się w cenę a możliwości wykonawców w tym zakresie ................. nieograniczone np. atakują projektantów

8

szczególnie przy ryczałtach i braku przedmiarów

9 (edytowany przez nina 2013-07-30 19:20:29)

covec napisał/a:

Potencjalny wykonawca pyta: ile zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia?
Teraz moje pytanie do Was smile podać, nie podać i dlaczego?
Pytanie do siwz to to nie jest. Można ewentualnie przekazać odp. pytającemu bez publikowania. Wykonawca nie podał podst. prawnej, więc jest wg mnie trochę łatwiej.
Z drugiej strony wielka tajemnica to nie jest, a zawsze znajdzie się ktoś kto da taka cenę, że innym ręce opadną...co sądzicie?

Nie mylcie wartości szacunkowej zamówienia, która jest ustalana dla procedury z kwotą jaką zamawiający ma zamiar przeznaczyć na realizację zamówienia. O ile pierwsza to nie tjemnica to ta druga już jasno wynika z ustawy bo się ją podaje podczas sesji otwarcia art. 86.3 Pzp. Nie można jej ujawniać przed otwarciem. I zazwyczaj nie jest kwota szacunku tożsama z kwotą jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na realizację zamówienia.

Temat był wałkowany poszukajcie sobie.

10

nina napisał/a:

Nie mylcie wartości szacunkowej zamówienia, która jest ustalana dla procedury z kwotą jaką zamawiający ma zamiar przeznaczyć na realizację zamówienia.

Przecież nikt nie myli - przynajmniej ja odniosłem wrażenie, że wszyscy wiedzą o czym piszą.

nina napisał/a:

Nie można jej ujawniać przed otwarciem.

??? A może jakieś uzasadnienie? Ja nie widzę ale co ja tam wiem...

11

Bipi dużo wie i każdy to wie smile, ale mi się rymło smile, na upartego można podać wcześniej to fakt jednak przyznam że tego nie stosuję.

12

Marcelku - czyżbyś składał u mnie ofertę big_smile

13

Nie, jestem Zamawiaczem smile

14

Ja też... ale od czasu do czasu oferty składam big_smile - oczywiście nie u siebie wink

15

bipi napisał/a:
nina napisał/a:

Nie mylcie wartości szacunkowej zamówienia, która jest ustalana dla procedury z kwotą jaką zamawiający ma zamiar przeznaczyć na realizację zamówienia.

Przecież nikt nie myli - przynajmniej ja odniosłem wrażenie, że wszyscy wiedzą o czym piszą.

nina napisał/a:

Nie można jej ujawniać przed otwarciem.

??? A może jakieś uzasadnienie? Ja nie widzę ale co ja tam wiem...

A ja odniosłam całkiem inne wrażenie ale co ja tam wiem...... A może jakieś uzasadnienie, że można podać. Skoro Ustawodawca przewidział w ustawie czas w którym należy podać kwotę jaka zamawiacz zamierza przeznaczyć na zamówienie to nie wiem na jakiej podstawie mogę ją podać wcześniej. Jak dla mnie to proszenie się o kłopoty TYLE MAM WEŹCIE WSZYSTKO jaki to sens.

16

nina napisał/a:

A może jakieś uzasadnienie, że można podać. Skoro Ustawodawca przewidział w ustawie czas w którym należy podać kwotę jaka zamawiacz zamierza przeznaczyć na zamówienie to nie wiem na jakiej podstawie mogę ją podać wcześniej. Jak dla mnie to proszenie się o kłopoty TYLE MAM WEŹCIE WSZYSTKO jaki to sens.

Bardzo merytoryczne uzasadnienie wink
Ustawa mówi tylko tyle, że Zamawiający podaje kwotę jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia - czy ten zapis zabrania nam podać wcześniej tę kwotę??? Wg mnie nie, szczególnie w połączeniu z rozporządzeniem w sprawie wzoru protokołu, w którym ustawodawca wyraźnie daje nam wybór (można wypełnić po otwarciu ofert). Czy według Ciebie jest to zakaz czy przywilej? Czytając literalnie jest dla mnie zrozumiałe, że mogę wypełnić najpóźniej po otwarciu ofert, ale jak chcę wcześniej, to też mogę.

17

Dane dotyczące finansów publicznych (a z takimi raczej mamy do czynienia) to dane jawne. I to jest ogólna zasada wynikająca również z Pzp. Ustawa Pzp daje możliwość zachowania informacji o wysokości środków (szacunek/zamierza/może) do otwarcia ofert. Ale ustawa nie formułuje w tym zakresie żadnych nakazów czy zakazów pozostawiając te kwestie do swobodnego uznania przez zamawiającego.