1

Temat: rozporządzeniew spr. dokumentów par. 1 ust. 6

Witam!
Mam wątpliwości odnośnie par. 1 ust. 6 rozporz. w sprawie dokumentów...mianowicie, chodzi mi o moment, w którym mamy zażądać tych dokumentów. Na szkoleniu pytałem o to prowadzącego, czy już na etapie SIWZ-u mamy żądać dokładnie o jakie informacje nam chodzi. Stwierdził, że nie, że mamy tylko zaznaczyć że będziemy mogli potem przy ocenie ofert zażądać takich dodatkowych informacji. Tak też zrobiliśmy, a że jest to zamówienie współfinansowane z unii, przy kontroli przez odpowiednie instytucje, wskazano nam na niejasność przy takim postępowaniu i stwierdzono że jest to błąd.

Jak wy w praktyce stosujecie te postanowienie z rozporządzenia i jak ewentualnie można się wybronić w takiej sytuacji?

2 (edytowany przez covec 2013-07-29 09:13:09)

Odp: rozporządzeniew spr. dokumentów par. 1 ust. 6

Generalnie wszystkie dokumenty których będziesz żądał w postępowaniu muszą być ujawnione (jednoznacznie) na etapie ogłoszenie i publikacji siwz. Jedyna ewentualność to formalności przed podpisaniem umowy, ale to też dość wąski zakres.
Naczelna zasada w pzp -uczciwa konkurencja; art 7.

3

My w siwz i ogłoszeniu (inne dokumenty) wpisujemy dokładnie tak jak jest w rozporządzeniu.

4

Żądacie na etapie ogłoszenia postępowania, chyba że chcecie takiej informacji tylko od wybranego wykonawcy przed podpisaniem umowy.

5

Jeżeli wykonawca, wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, zamawiający, w celu oceny, czy wykonawca będzie dysponował zasobami innych podmiotów w stopniu niezbędnym dla należytego wykonania zamówienia oraz oceny, czy stosunek łączący wykonawcę z tymi podmiotami gwarantuje rzeczywisty dostęp do ich zasobów, może żądać:
1)w przypadku warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 pkt 4 ustawy - dokumentów, o których mowa w ust. 1 pkt 9-11, a także innych dokumentów, dotyczących sytuacji ekonomicznej i finansowej, określonych w ogłoszeniu o zamówieniu lub w specyfikacji istotnych warunków zamówienia;
2)dokumentów dotyczących w szczególności:
a)zakresu dostępnych wykonawcy zasobów innego podmiotu,
b)sposobu wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia,
c)charakteru stosunku, jaki będzie łączył wykonawcę z innym podmiotem,
d)zakresu i okresu udziału innego podmiotu przy wykonywaniu zamówienia.
Na etapie oferty

6

Ja też uważam że to należy opisać w SIWZ  i ogłoszeniu. Jeżeli chodzi o dokumenty finansowe (paragraf 1.6.1 rozporządzenia) to dodatkowo wynika z ogłoszenia. Na etapie ogłoszenia w pkt III.4.1 na końcu zaznacza się odpowiednie opcje dotyczące dokumentów finansowych podmiotu 3. Co do "dokumentów dotyczących w szczególności" (1.6.2) ogłoszenie nie przewiduje właściwej opcji ale uważam że tak jak pozostałe dokumenty wskazane w rozporządzeniu należy wskazać na etapie SIWZ.