1

Temat: wykaz zrealziowanych usług

jak wymagałem od wykonawcy przedstawienia wykazu głównych usług, a za główne usługi uznawałem np. kurs magazyniera z obsł wózków + komputera dla 5 osób (w grupie lub indyw)

a wykonawca mi  w wykazie przedstawił mi kurs komputerowy ni z gruch ni z pietruchy to:

a/ wzywać do uzupełnienia referencji lub nowgo wykazu

b/ zostawić w spokoju,

a w sumie co robić jak wykonawca, na wykazie przedstawia zupełnie inne kursy/usługi aniżeli ja wymagałem ???

2

Odp: wykaz zrealziowanych usług

No to jak, potwierdza Twój warunek czy nie potwierdza, skoro nie to widoma sprawa że musisz wezwać do uzupełnienia.

3

wszystkie usługi w wykazie są ok po za jedną która jest zupełnie inna niż wymagałem,

i teraz pytanie rodzi się czy wzywać czy nie ?

wymagałem np kursu magazyniera z obsł wózków a wykonawca w wykazie umieścił kurs komputerowy ?

4

To jest ok. Chciałeś A, dostałeś B. Wszyscy są zadowoleni (poza innymi W), a o to przecież chodzi, prawda?

5

Jeżeli wymagania spełnił, bo żądałeś np. 3 usług i masz 3 to jest ok, jeżeli przedstawił 2 oraz 1 w zakresie innym niż wymagałeś to nie jest ok., i musisz wezwać.

6 (edytowany przez covec 2013-07-30 08:21:52)

Może problem polega na tym również, że za szeroko opisałeś wymagania do spełnienia; Jeśli robisz wózki z komputerem, to wystarczy żeby wykazał się realizacją wózków w określonej grupie osób. Koniec końców wózki są chyba istotniejsze, a jak wykaże, że ma x kompów to i kogoś na wyjaśnienie działania komputera (programu) znajdzie. Wykonawcy wrzucają wszystko to co mają. Myślą, że tak będzie lepiej smile

7

Ludzie wykazuje 50 realizacji z czego 2 spełniają Twoje wymagania to co Cię obchodzi pozostałe 48?

8

po prostu chwalił się

9

myszy1953 napisał/a:

po prostu chwalił się

No i tyle.

10

a jak to ma się do nowego rozporządzenia, o dok. jakich można żądać od wykonawców:

wykazu wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, -------------głównych dostaw
lub usług------------ ??,

11

Gordon napisał/a:

a jak to ma się do nowego rozporządzenia, o dok. jakich można żądać od wykonawców:

wykazu wykonanych, a w przypadku świadczeń okresowych lub ciągłych również wykonywanych, -------------głównych dostaw
lub usług------------ ??,

Jeśli w warunku wiedzy i doświadczenia np. wymagałeś by wykonawca przedstawił najważniejsze usługi/dostawy o ile zamawiający nie zastrzeże inaczej, to do wykonawcy należy określenie, które z usług/dostaw  uzna  za najważniejsze i wpisze do oferty.

Natomiast jeśli postawisz warunek np. 2 usługi związane z obsługą wózków to wykonawca musi przedstawić te dwie usługi. Często jest tak że wykonawcy wrzucają wszystko co mają (niepotrzebnie - chcą zabłysnąć wink ). Zamawiający wymagał 2 usług związanych z obsługą wózków i te 2 usługi go tylko interesują (spełnienie warunku wiedzy i doświadczenia) reszta jest niepotrzebna.

12

a szad w wątku http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=11433

mówił, że należy wzywać,

zapomniałem dodac że do tej usługi z wykazu nie dołączył wykonawca referencji, i dlatego wezwałem go du uzupełnienia , a jak nie uzupełni referencji lub nowego wykazu to ...
a/ wypada z gry
b/ zostawić w spokoju

13 (edytowany przez eva 2013-08-01 13:50:40)

Jesli wykonawca nie załączył referencji/dowodów to wzywasz do uzupełnienia oferty.

Nie uzupełni to aut - wykluczenie art. 24 ust. 2 pkt 4 a co za tym idzie z automatu odrzucenia art. 89 ust. 1 pkt 5 wink

14

Wykluczenie tak odrzucenie - nie. 89.1.5 dotyczy procedur wielostopniowych. Tutaj zastosowanie będzie miał 24.4.

15

Dokładnie jak bipi.