1

Temat: Jak popawić Błąd- prosze o podpowiedź

W PN na RB jeden z wykonawców wycenił prace na ok 750 tys. netto przy sprawdzaniu kosztorysu okazje się, że wpisał w wierszu, w którym nie ma pozycji do wyceny tylko jest nazwa działu dodatkowo 100 tys. zł.
Jak zsumujemy wszystkie pozycje to wychodzi za zadanie 650 tys. zł netto, a po dodaniu tych 100 tys. wyszło mu 750 tys. zł
Jak to można poprawić?
Wszystkie pozycje kosztorysowe mają ceny jednostkowe, są obliczone prawidłowo. Natomiast nie mam pojęcia skąd mu się wzięło te 100 tys. Gdyby oferta była za 650 tys. z nie za 750 tys. to est zmiana rankingu ofert.

Proszę o pomoc- sprawa jest dośc pilna

2 (edytowany przez Darek W. 2013-08-05 10:01:29)

Odp: Jak popawić Błąd- prosze o podpowiedź

Moim zdaniem pomyłka. Ja bym poprawił - tzn. odjął te 100 tys. Poprawił w myśl art. 87.2.3, ponieważ cena stanowi treść oferty. A jak się nie zgodzi pisemnie, to niestety odrzucenie oferty - 89.1.7

3 (edytowany przez covec 2013-08-05 10:28:07)

Skoro cena jest kosztorysowa, a za kosztorysu wynika, że wszystko jest dobrze policzone i daje 650 tys. to pozostaje zrobić jak sugeruje Darek.

4

Rozumiem, dzięki

5

Dlaczego uzależniacie przyjęcie poprawki od zgody wykonawcy. Przecież jest to omyłka rachunkowa którą zamawiający jest obowiązany poprawić.

6

Ale właśnie czy jest to oczywista omyłka rachunkowa jeżeli wykonawca w kosztorysie w pozycji z nazwą działu- czyli w pozycji nie przeznaczonej do wyceny dopisuje sobie 100 tys.  i sumuje je do wartości kosztorysu

7

Niby rachunkowa Jarosław, ale jakimś sposobem 100-ka się zawieruszyła i tam widnieje, tylko nie wiadomo za co. Gdyby jej tam nie było to wg mnie byłoby to bardziej jasne. W takim układzie wg mnie wykonawca niech się wypowie.

8

Ale jak poprawię tą omyłkę to będzie ona miała istotny charakter, gdyż zmieni się ranking Dlatego też zastanawiam się nad  tym art. 87 ust. 2 pkt 3 ...

9 (edytowany przez jarosław 2013-08-05 12:07:12)

Ja to rozumiem, ale pytanie czy ta omyłka ma typowo rachunkowy charakter. Jeżeli tak to możliwości wyboru pomiędzy 87.2.2 a 87.2.3 raczej nie ma. Wg mnie pomyłka w działaniu matematycznym kwalifikuje się tylko do omyłki rachunkowej. 87.2.3 raczej nie daje możliwości przyjęcia konsekwencji nowego wyliczenia ceny oferty. To tylko na podstawie 87.2.2 bo ten przepis wprost mówi o przyjęciu konsekwencji poprawienia omyłki rachunkowej.

Wiem że konsekwencje dla zamawiającego są niedobre bo taką ofertę należy wybrać jako najkorzystniejszą a wykonawca może nie zgodzić się na podpisanie umowy z niższą ceną.

10

należy poprawić i wystąpić o zgodę

11

jakiego działu? skąd wiadomo ,że to błąd

12

Przetarg powyżej progów unijnych, współfinansowany z Unii. Wpłynęły 2 oferty. Pierwsza z niższą ceną została odrzucona, Z drugim wykonawcą została podpisana umowa.  Po podpisaniu umowy i zamieszczeniu ogłoszenia o udzieleniu zamówienia okazało się, że spółka akcyjna z którą została podpisana umowa nie dołączyła zaświadczenia z KRK dla członka zarządu (niedopatrzenie zamawiającego). Jest tylko zaświadczenie wystawione dla prezesa zarządu i spółki jako podmiotu zbiorowego.  Zamawiający na potwierdzenie wykluczenia z art.24. żądał zaświadczeń z art.24 ust.1 pkt.4-8, 9, 10-11. Jakie mogą być konsekwencje?