1

Temat: kryteria oceny ofert i warunki udziału

1.Czy może ktoś podać jakie kryteria oceny daje w PN na usługi szkoleniowe, by podnieść jakość.
2.Czy mogę zastosować kryterium  akredytacja kuratora oświaty np15 %
3. czy w warunkach udziału w postępowaniu w pkt o którym mowa o Uprawnieniach do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania  mogę wpisać ze warunek ten zostanie spełniony jeżeli Wykonawca jest wpisany do rejestru instytucji szkoleniowych prowadzonego przez WUP właściwy ze względu na siedzibę instyt. szkoleniowej. W wykazie oświadczeń oraz dokumentów jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdz spełn war. udziału w postęp. chcieć zaświadczenia o wpisie do rejesrtru instyt szkol .

2

Odp: kryteria oceny ofert i warunki udziału

Polecam art. 5 pzp i rozporządzenie ws. usług

3

madza napisał/a:

1.Czy może ktoś podać jakie kryteria oceny daje w PN na usługi szkoleniowe, by podnieść jakość.

Jakie sobie wymyślisz - Covec wskazał Ci z jakiego przepisu skorzystać.

madza napisał/a:

2.Czy mogę zastosować kryterium  akredytacja kuratora oświaty np15 %

Tak - widziałem już akredytację jako kryterium, aczkolwiek radzilbym zmniejszyć wagę tego kryterium, gdyż jest ono zerojedynkowe i może ktoś zarzucić, że praktycznie uniemożliwiłaś możliwość startu firmom bez akredytacji.

madza napisał/a:

3. czy w warunkach udziału w postępowaniu w pkt o którym mowa o Uprawnieniach do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania  mogę wpisać ze warunek ten zostanie spełniony jeżeli Wykonawca jest wpisany do rejestru instytucji szkoleniowych prowadzonego przez WUP właściwy ze względu na siedzibę instyt. szkoleniowej. W wykazie oświadczeń oraz dokumentów jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdz spełn war. udziału w postęp. chcieć zaświadczenia o wpisie do rejesrtru instyt szkol.

Warunek postawić możesz - zaświadczenia żądać nie możesz wink jedynie oświadczenie.

4

Wg mnie obecne brzmienie par 1.1.1 rozporządzenie pozwala żądać zaświadczenia.

5 (edytowany przez covec 2013-08-07 11:01:50)

Jarosław, tylko pytanie czy wpis do ris jest koncesją, zezwoleniem czy licencją. PUP-y mogą podpisać umowę tylko z taką instyt. szkoleniową, ale czy instyt. która nie ma takiego wpisu nie może szkolić?

Wystarczy oświadczenie wykonawcy, które można sprawdzić na ris.praca.gov.pl.

6 (edytowany przez jarosław 2013-08-07 11:23:06)

"w szczególności koncesji........" itd, co daje możliwość żądania innych dokumentów niż te które były wymieniane w starym rozporządzeniu. Skoro zamawiający stawia taki warunek to widocznie wykonawca bez wpisu szkolić nie może.

7

No chyba jarosław ma rację - ja się zasugerowałem opinią UZP, która jednak bazowała na "starym" rozporządzeniu o dokumentach a w nim nie bylo tego zwrotu "w szczególności..."

8 (edytowany przez covec 2013-08-07 12:35:19)

Dobrze, zgadzam się, macie rację. Teraz Pani sekretarz gdzieś w MPiPS będzie musiała powiedzieć wszystkim, że pisma które podpisał a dotyczyły one właśnie wspomnianego zaświadczenia, można sobie hm... smile wszystko zależy od zamawiającego, który może żądać...

Polecam. Czemu tak naprawdę służy ris:  http://www.mpips.gov.pl/praca/bazy-danych-mpips-dla-potrzeb-edukacji-i-pracy/krajowe-standardy-kwalifikacji-zawodowych/

9

Czytając przepis art 20 ustawy o promocji zatrudnienia widzę że instytucja szkoląca nie wpisana do rejestru nie może uzyskać zamówienia na szkolenie bezrobotnych.
Art 20.1
Instytucja szkoleniowa oferująca szkolenia dla bezrobotnych i poszukujących pracy może uzyskać zlecenie finansowane ze środków publicznych na prowadzenie tych szkoleń po wpisie do rejestru instytucji szkoleniowych prowadzonego przez wojewódzki urząd pracy właściwy ze względu na siedzibę instytucji szkoleniowej.

10

można żądać by wykonawca / instytucja szkoląca ma być wpisania do rejestru instytucji szkoleniowych, jest to zaświadczenie

11

Przy szkoleniach dla bezrobotnych to nawet trzeba żądać - ale to wiemy wink Wiemy też, że możemy żądać zaświadczenia o wpisie do ris. Nasuwa się tylko jedno pytanie - po co komu tak ostry zapis przy usługach szkoleniowych? W gruncie rzeczy to większość takich szkoleń odbywa się w siedzibach Zamawiających a trenerów można zatrudnić na umowę cywilnoprawną. Dla mnie jest to chory i nie potrzebny zapis (art. 20 ustawy o promocji zatrudnienia...). No ponarzekalem sobie a teraz wracamy do rzeczywistości wink

12

bipi napisał/a:

Przy szkoleniach dla bezrobotnych to nawet trzeba żądać - ale to wiemy wink Wiemy też, że możemy żądać zaświadczenia o wpisie do ris. Nasuwa się tylko jedno pytanie - po co komu tak ostry zapis przy usługach szkoleniowych? W gruncie rzeczy to większość takich szkoleń odbywa się w siedzibach Zamawiających a trenerów można zatrudnić na umowę cywilnoprawną. Dla mnie jest to chory i nie potrzebny zapis (art. 20 ustawy o promocji zatrudnienia...). No ponarzekalem sobie a teraz wracamy do rzeczywistości wink

Ty lepiej wracaj do spania ... smile

13

"Przy szkoleniach dla bezrobotnych to nawet trzeba żądać - ale to wiemy"
pewnie, i co jeszcze ... wink
Proponuję zapoznać się z opinią UZP w tym temacie: 
"Rekapitulując powyższe należy stwierdzić, iż Powiatowe Urzędy Pracy w celu weryfikacji spełnienia przez wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego na świadczenie usług szkoleniowych w ramach usług rynku pracy warunku udziału w postępowaniu, polegającego na wpisie wykonawcy do właściwego rejestru instytucji szkoleniowych, o których mowa w przepisach art. 20 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucji rynku pracy, nie mogą żądać od wykonawców zaświadczeń o wpisie do właściwego rejestru. Ocena spełnienia tego warunku dokonywana jest przez zamawiającego w oparciu o oświadczenie wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu?
źródło: http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1551

14

RobertR napisał/a:

"Przy szkoleniach dla bezrobotnych to nawet trzeba żądać - ale to wiemy"
pewnie, i co jeszcze ... wink
Proponuję zapoznać się z opinią UZP w tym temacie: 
"Rekapitulując powyższe należy stwierdzić, iż Powiatowe Urzędy Pracy w celu weryfikacji spełnienia przez wykonawców ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego na świadczenie usług szkoleniowych w ramach usług rynku pracy warunku udziału w postępowaniu, polegającego na wpisie wykonawcy do właściwego rejestru instytucji szkoleniowych, o których mowa w przepisach art. 20 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucji rynku pracy, nie mogą żądać od wykonawców zaświadczeń o wpisie do właściwego rejestru. Ocena spełnienia tego warunku dokonywana jest przez zamawiającego w oparciu o oświadczenie wykonawcy o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu?
źródło: http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1551

A ja proponuję prześledzić ten wątek - to po pierwsze, po drugie proponuję zajrzeć do ustawy o promocji zatrudnienia, a po trzecie jak już powołujesz się na opinię, to sprawdź czy obowiązujący stan prawny nie różni się od stanu prawnego na którym opiera się opinia wink

15 (edytowany przez jarosław 2013-08-08 07:57:05)

Zwróć tylko uwagę że opinia odnosiła się do brzmienia przepisu rozporządzenia o dokumentach sprzed zmiany w lutym 2013. Wtedy rozporządzenie pozwalało na żądanie  koncesji, zezwolenia lub licencj - tylko. Obecnie rozporządzenie wymienia te dok. w szczególności. Wg mnie powołana przez Ciebie opinia UZP jest nieaktualna.

O własnie, to co wyżej napisał Bipi

16

Darek W. napisał/a:

Ty lepiej wracaj do spania ... smile

A co ja jakiś niedźwiedziowaty jestem żeby o 8.05 spać big_smile

17

W tym wszystkim zachodzi pytanie, co si stanie kiedy zam. postawi war. udziału, że wykonawca musi mieć akt. wpis do ris, a zażąda tylko oświadczenia wykonawcy, albo nie zażąda nic na potwierdzenie? Przecież zam. może sobie sprawdzić na www. Masz wpis przechodzisz, nie masz, dziękujemy. Zamawiający może żądać, nie musi...

18 (edytowany przez jarosław 2013-08-08 08:24:56)

To ja zapytam jeszcze inaczej. Zamawiający stawia warunek, żąda oświadczenia. Wykonawca składa oświadczenie a RIS na www nie potwierdza że wykonawca jest wpisany.
Co wtedy? smile

19

24.2.3

20

A masz pewność że RIS jest niepodważalnym źródłem wiedzy tak jak to jest w przypadku CEIDG i KRS?

21 (edytowany przez bipi 2013-08-08 08:39:40)

Pewności nie mam... ale skoro jest opisany ustawami, to zakładam, że wiarygodny jest.

22

Wszędzie można znaleźć błędy, nawet w krs smile tam też pracują ludzie. Jeżeli znajdę rozbieżności, muszę je wyjaśnić. Nie sądzę, żeby ktoś chciał składać fałszywe oświadczenie.

23

covec napisał/a:

Nie sądzę, żeby ktoś chciał składać fałszywe oświadczenie.

Już się z takimi Wykonawcami spotkałem wink

24

Dlatego wolałbym zaświadczenie w ofercie niż oświadczenie, jeżeli już został postawiony jakiś warunek.

Błędy w rejestrach są, to fakt ale część z nich ma zapewnione domniemanie że dane w nich zawarte są prawdziwe np. przez to że ich wydruki stanowią oryginał zaświadczenia.

25

bipi napisał/a:
covec napisał/a:

Nie sądzę, żeby ktoś chciał składać fałszywe oświadczenie.

Już się z takimi Wykonawcami spotkałem wink

Ja też, ale wiesz, jeżeli można coś szybko i łatwo zweryfikować to ryzyko rośnie smile