Odp: kryteria oceny ofert i warunki udziału
Dlatego też do dzisiaj nie mogę zrozumieć czym się kierowali
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dlatego też do dzisiaj nie mogę zrozumieć czym się kierowali
Wg portalu "ekspertbeck.pl", stan prawny na dzisiaj: "Zaświadczenie o wpisie do rejestru (ris-u) albo inny dokument potwierdzający dokonanie wpisu nie zostały ujęte w rozporządzeniu w sprawie rodzajów dokumentów (?), tym samym zamawiający nie może go żądać w celu wykazania przez wykonawcę spełniania warunków udziału w postępowaniu. Zgodnie z opinią UZP nie ma przeszkód, aby opisać warunek w powyższym zakresie, a jego potwierdzenie weryfikować na podstawie oświadczenia o spełnianiu warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 Pzp. W treści oświadczenia można zażądać wyraźnego określenia, że wykonawca uzyskał stosowny wpis do rejestru instytucji szkoleniowych".
Żądam oświadczenia, sprawdzam sam i mam święty spokój.
Przyjdzie człek z kontrol i robi jazdy.
Potem człowiek nie robi nic innego tylko się tłumaczy, każdemu po kolei.
Oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu złożone zgodnie z art. 22 ust.1 Pzp to oprócz tego żądam oświadczenia o wpisie do ris jeśli postawie taki warunek?
jeszcze jedno pytanie jeśli nie stawiam warunku szczegółowego w zakresie wiedzy i doświadczenia czy mogę jako kryterium oceny brać doświadczenie wykonawcy?
Tak
Jedyny problem jak widzę w tym przypadku to to czy konieczność posiadania wpisu do ris to uprawnienie do wykonywania określonej działalności. Czy w związku z tym możliwe jest w ogóle stawianie warunku i żądanie na potwierdzenie jego spełniania oświadczenia / zaświadczenia. Ale o tym przesądzają opinie ministra pracy i uzp, więc skoro można postawić warunek to na potwierdzenie tego warunku można żądać oświadczenia (zgodnie z opinią z 2010 r), a wg mnie zgodnie z nowym rozporządzeniem, również zaświadczenia.
Jeżeli zażądasz samego oświadczenia to oprócz tego podstawowego możesz zamieścić wzór tego poświęconego wpisowi do ris.
Jako że jest to usługa niepriorytetowa to można zastosować kryterium oceny ofert - doświadczenie wykonawcy. Trzeba to kryterium opisać sensownie.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc