1

Temat: Wezwanie do uzupełnienia dokumentów.

Witam,

Zamawiający wzywa do uzupełnienia dokumentu wykaz osób, bo jego zdaniem zawiera on błędy. Czy skorygowany wykaz osób ma mieć datę sprzed terminu składania ofert (taką jak miał pierwotny), czy jako oświadczenie datę bieżącą? I jeszcze pytanie, bo w naszej ocenie Zamawiający nie powinien wzywać do uzupełnienia tylko odrzucić ofertę - przy odrzuceniu Zamawiający nigdy nie może zatrzymać wadium?

2

Odp: Wezwanie do uzupełnienia dokumentów.

Nie jest ważna data uzupełnionego dokumentu, raczej logiczne jest że jest datowany na dzień uzupełnienia dokumentu w każdym razie po TSO, liczy się jego treść i spełnienie warunku na dzień TSO, wezwać musicie, dlaczego chcecie odrzucać ofertę?

3

Dzięki za odpowiedź, też chciałam dać taką datę. Ale to mnie wzywają po rygorem zatrzymania wadium. A w mojej ocenie dokument był ok, i jeśli ich zdaniem nie odpowiada SIWZ to powinni odrzucić ofertę a nie grozić wykluczeniem. I stąd pytanie czy przy odrzucenie oferty można stracić wadium?

4

Jest to dokument potwierdzający spełnienie warunku udziału w postepowaniu. Jego brak czy dane nie potwierdzające spełnianie warunku powodują wykluczenie wykonawcy na podstawie art 24.2.4. Art 24.4 mówi że "ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą". To teoria, a teraz wyjaśnij dokładnie o co chodzi. smile
Zamawiający stwierdził błędy w wykazie więc wzywa do uzupełnienia dok. Jeżeli tego nie zrobicie to was wykluczy. Wadium na podstawie 46.4a może zostać zatrzymane jeżeli nie odpowiecie na to wezwanie ale praktycznie musielibyście nic nie odpowiedzieć żeby faktycznie można wam było zatrzymać wadium.

5

błędy muszą być wyartykułowane w wezwaniu

6

Zamawiający wysłał faxem wezwanie do złożenia wyjaśnień Wykonawcy. Ma potwierdzenie z faxu, że plik wysłał a nie ma potwierdzenia od Wykonawcy że ten otrzymał to wezwanie. Brak odzewu od strony W. Z dzwoni do W i ten mówi, że nie otrzymał faxu tylko wyszła czarna strona i przyjął, że to dalsza część poprzedniego faxu... I co teraz zrobić???

7

Działać. Czarna strona to jego sprawa. Na owym "poprzednim" miał informację ile dostał stron, a ile puszczono.

8

Typowe i częste zachowanie wykonawców, brak odpowiedzi na prośbę zamawiającego o dostarczeniu wiadomości.

9

Zacząć korzystać również z maila. Bardzo często papier się kończy w faksie, a to błędy wyskakują, pisma są nieczytelne, pourywane...oczywiście trudno winić o to wykonawcę smile  Jak zaatakujesz na dwóch frontach to już szanse wykonawcy na tłumaczenie spadają smile

10

Z maila Z podobno korzystał wcześniej i dokumenty tak krążyły, że  wrócił do faksu. A Wykonawcy to chyba w większości nie czytają tych pism bo pomimo, że mamy wyraźnie napisane grubą czcionką, że mają potwierdzić odbiór to w 85% przypadkach trzeba do nich wydzwaniać aby raczyli odesłać potwierdzenie. Ehhhh hmm

11

Moje maile nigdzie nie "krążą". Jest adres do kontaktu mailowego i tyle mnie reszta obchodzi.
Jak nie odpowiadają, że otrzymali pismo to mnie to też niewiele obchodzi. Nie wydzwaniam, nie piszę.

12

psz napisał/a:

Nie wydzwaniam, nie piszę.

I prawidłowo.