1

Temat: Zabezpieczenie należytego wykonania umowy

Wykonawca w formularzu ofertowym zobowiązuje się do wniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy w wysokości x%, w formie: POLISY UBEZPIECZENIOWEJ.

Jak potraktować taki zapis skoro nie jest dopuszczalna taka forma wniesienia zabezpieczenia?

2

Odp: Zabezpieczenie należytego wykonania umowy

wystąpić o wyjaśnienie treści oferty

3

A po co?

4

Po to żeby wykonawca na etapie podpisania umowy nie powiedział że on to wpisał w formularzu POLISA UBEZPIECZENIOWA i innego dokumentu nie dostarczy.
Czy można to poprawić jako omyłka pisarska?

5

Dlaczego miałbyś wybrać ofertę wykonawcy, który chce zabezpieczyć ofertę zabezpieczeniem, którego nie uznajesz?

6

Po prostu nie wiem co z tym zrobić.
Dla mnie polisa ubezpieczeniowa to polisa OC.
Chcę żeby była jasność w przypadku gdyby doszło do podpisania umowy z tym Wykonawcą.

7 (edytowany przez Karo 2013-08-16 12:10:31)

Wg mnie bipi i psz sugerują Ci że masz tę ofertę odrzucić, więc nie zajdzie sytuacja w której tę ofertę wybierzesz smile
Ale ja bym skłaniała się ku radzie Marty.  Wezwałabym do wyjasnień w trybie 87.1 a potem gdyby się przyznał do pomyłki to pewnie bym poprawiła na podstawie 87.2.3.  Wg mnie mogło dojść do pomyłki i chodziło temu wykonawcy o gwarancję ubezpieczeniową. Ale ja jestem zbyt liberalna więc poczekaj jeszcze na opinie innych.

8

A jak wezwiesz do wyjaśnień i wykonawca odpisze że się pomylił?, co zrobisz?

9

Karo napisał/a:

Wg mnie bipi i psz sugerują Ci że masz tę ofertę odrzucić, więc nie zajdzie sytuacja w której tę ofertę wybierzesz smile

Absolutnie, broń Cię Panie Boże i wszyscy Święci od sugerowania odrzucenia!!! Ja się tylko pytam: jakie to ma znaczenie??? Przecież zabezpieczenie może być wnoszone w kilku formach i to do wyboru Wykonawcy Nawet jakby napisał, że wniesie w pieniądzu a wniósłby w formie gwarancji, to co byście zrobili - prawo wyboru jest po stronie Wykonawcy. Co więcej - w czasie realizacji może zmienić formę zabezpieczenia. Podsumowując: nie widzę podstaw do wzywania Wykonawcy do złożenia jakichkolwiek wyjaśnień!

10 (edytowany przez KiotekHani 2013-08-19 06:19:41)

Tylko że  nie ma formy POLISA UBEZPIECZENIOWA. Więc wybrał formę która nie istnieje..

11

Pomylił się wink Każdemu się zdarza wink