1

Temat: Czy zaliczylibyście spełnianie warunku udziału w postepowaniu

W SIWZ określono następujący warunek udziału w postępowaniu:
"Warunek zostanie spełniony, jeżeli w złożonych dokumentach i oświadczeniach Wykonawca jednoznacznie wykaże, że w okresie ostatnich 5 lat przed upływem terminu składania ofert,
a jeżeli okres działalności jest krótszy, w tym okresie zrealizował co najmniej 1 inwestycję polegającą na budowie, przebudowie lub remoncie drogi o nawierzchni z betonowej kostki brukowej o powierzchni min. 1500 m2"

Wykonawca złożył ofertę. Z dokumentów wynika, że wykonał robotę polegającą na wykonaniu drogi z kostki kamiennej o powierzchni ponad 3000 m2.

Czy należy uznać warunek za spełniony? Wiem, że warunek wskazywał na kostkę betonową, jednak technologia układania jest identyczna - warunek głupio sformułowany.

2

Odp: Czy zaliczylibyście spełnianie warunku udziału w postepowaniu

Jedno słowo za dużo w tym warunku smile Wszystko niby to samo, ale. Z dużym przymknięciem oka wg mnie może być. Pytanie jak inni na tym tle, i jaka jest pozycja owego wykonawcy. Zawsze mnie wkurza, że jak jest czas na zapytania to wykonawcy siedzą cicho, a po otwarciu jest Ooooo....ale już za późno...

3

Warunek do bani, jak układał betonową to kamienną też da radę, ja bym zostawił, lecz na upartego warunku nie spełnia smile

4

Wykonawca organizacyjnie i technicznie jest przygotowany do realizacji zamówienia. Wg mnie w tym przypadku między kostką kamienną a betonową różnicy nie ma. Wie jak robić drogi (pozwolenia uprawnienia są), zaplecze posiada skoro ułożył drogę z kostki kamiennej (kamienna chyba nawet lepsza - droższa)

5

Oczywiście że tak, ale znając realia kontroli to się doczepią wink, nawet nie macie pojęcia o jakie ostatnio mnie pierdoły pytali smile smile

6

Trudno byłoby mi uzasadnić i bronić wykluczenia z powodu wykonania drogi z kostki kamiennej zamiast betonowej. Być może jest jakiś specjalny proces technologiczny układania kostki betonowej który dyskwalifikuje doświadczenie tych którzy układali jedynie kostkę kamienną wink
Ostatnio miałem taką zagadkę. Warunek - wykonanie chodnika o odpowiedniej powierzchni z kostki w pasie drogi. Wykonawca przedstawił wykonanie parkingu z kostki. Uznali byście skoro parking to nie jest część drogi publicznej?

7

Marcel napisał/a:

nawet nie macie pojęcia o jakie ostatnio mnie pierdoły pytali smile smile

Pochwal się:)

8

w celu spełniania warunku wykonawca posłużył się potencjałem osób trzecich, warunek został spełniony, wykonawca wybrany ale jak dotąd wykonawca nie zgłosił podwykonawcy którym się posłużył do spełniania warunku. Czy taka sytuacja może mieć miejsce?

9

A czy w ofercie wykazał, że będzie wykonywał zadanie przy pomocy wykonawcy?

10

w ofercie miał wskazać jaką cześć zamierza powierzyć podwykonawcy i tam wskazał tego na którego warunkach się oparł, a ten teraz nie robi.

11 (edytowany przez eva 2013-08-21 13:25:51)

Jesli wykonawca nie przedłoży zamawiającemu umowy z podwykonawcą w celu zatwierdzenia /zgłoszenie podwykonawcy/ to wtedy podwykonawca nie jest brany pod uwagę. Wszystkie ewentualne poźniejsze jego roszczenia dotyczące np. zapłaty (bo wykonawca mu nie płaci) nie zostaną uwzglednione bo oficjalnie podwykonawcy nie ma /nie został zgłoszony/
Pełna odpowiedzialnośc ciąży na wykonawcy zarówno za wykonanie robót (nie zależnie czy podwykonawca będzie to robił czy nie) jak i zarówno za zapłatę podwykonawcy (gdy podwykonawca jest zgłoszony moze dodatkowo zwrócić się o zapłate do zamawiającego gdy ten pierwszy mu nie płaci)

Możesz wystosowac pismo do wykonawcy w celu przedłożenia umowy z podwykonawca do akceptacji /zgłoszenia go/.

Może być róniez przypadek gdy wykonawca rezygnuje z podwykonawcy wtedy musi wystosować do zamawiającego stosowne pismo.

Czy umowa została już podpisana czy jeszcze nie?

12

chodzi o to czy wykonawca może posłużyć się w celu spełniania warunku wiedzą i doświadczeniem podmiotu trzeciego a potem nie brać go do wykonania prac.