1

Temat: z udziałem/bez udziału podwykonawców

Jesli w formularzu ofertowym Wykonawca nie zazanaczył (drogą przekreslenia) czy wykona zamówienie z udziałem,czy bez udziału podwykonawców i nie wskazał równiez w wykropkowanym miejscu podwykonawców- można przyjąć ,że zamówienie wykona bez udziału podwykonawców.Bo przecież wyjaśniać i  zmieniać w treści oferty nie możan już nic

2

Odp: z udziałem/bez udziału podwykonawców

Ja uznałabym to jako brak podwykonawcy. Wykonawca będzie wykonywał zamówienie własnymi silami.

3

J.w.

4

Czyli nie wzywac nawet do wyjasnienia?

5

A po co? JA uznałabym że nie ma podwykonawcy a wykonawca wykona zadanie własnymi siłami. Po co sobie komplikowac życie.

6

Tyż prawda

7

I jeszcze jedna wątpliwość trochę z innej beczki -jesli wykonawca ma udowonić doswiadczenie  usługą wykonaną w okresie ostanich trzech lat na kwote powiedzmy 300 000 zł. a on w wykazie przedstawia mi usługę wykonywaną  w okresie od 2006 do nadal na kwotę  350 000 to wzywam do wyjaśsnienia jaka była wartośc usługi w tym okresie trzyletnim licząc wstecz od dnia otwarcia ; jeśli nie moje żądane 300 000-rozumiem ,ze nie spełnia i wzywam do uzupełnienia ?

8

Tak, musi wykazać się doświadczeniem do wymaganej kwoty jeżeli wykonuje zamówienie nadal  a więc wyjaśnienia wydają się w tym wypadku konieczne.

9

złe rozumowanie-  przecież ją wykonuje przez okres ostatnich trzech lat chyba nie chcesz dzielić wartości przez lata bo takiego warunku nie postawiono

10

Dzięki za opinie.Tak się zastanawaim jak interpretowac ten trzyletni okres o jakim mowa w rozporządzeniu. Czy Wykonawca w przypadku usług "w toku" ma tylko wykazać  ,że w tym okresie wykonuje usługę ,nawet jesli rozpoczął ją 10 lat temu  i w efekcie osiągnął te 300 000 zł., czy ,że te 300 000 zł osiągnął właśnie w tym trzyletnim okresie.
Tak na logikę wykazać się usługą za   300 000  zł w ciągu 3 lat  jest trudniej niż tą samą  kwotą generowaną przez ostatnich 10  lat .A przecież oceniamy doświadczenie i wiedzę.
Może sie czepiam...ale mnie to "gryzie" wink

11

Witam!
Proszę o pomoc. Przetarg nieograniczony na doradcę biznesowego do projektu finansowanego ze środków unijnych, poniżej progów. Najkorzystniejsza oferta została złożona przez  firmę, która jako swojego podwykonawcę wskazała kierownika tego projektu, który uczestniczył z racji zajmowanego stanowiska w przygotowaniu procedury (opis przedmiotu, szacowanie wartości). Wykluczyć z postępowania? Na jakiej podstawie? Art. 24 ust.2 pkt 1?