1

Temat: Udostępnienie protokołu

Zamawiający otrzymał wniosek o Udostępnienie protokołu wraz z ofertami zaraz po otwarciu ofert. Wykonawca z innej miejscowości położonej dosyć daleko , wnioskuje o przesłanie skanu ofert.
Co waszym zdaniem oznacza zapis par 5 ust 4 rozporządzenia - Jeżeli przesłanie kopii protokołu lub załączników zgodnie z wyborem wnioskodawcy jest z przyczyn technicznych znacząco utrudnione, w szczególności z uwagi na ilość żądanych do przesłania dokumentów,  zamawiający informuje o tym wnioskodawcę i wskazuje sposób, w jaki mogą być one udostępnione.
Ta ilość dokumentów to ile 100, 500 a może 2000str?
Mam 6 ofert i nie bardzo czas na skanowanie tego wszystkiego.

2

Odp: Udostępnienie protokołu

najlepiej byłoby się skontaktować z wnioskodawcą i wyjaśnić mu sytuację, może wystarczy, jeśli prześlesz protokół z formularzami ofertowymi, mi Wykonawcy wyrazili na to zgodę i przesłali skorygowane prośby o udostępnienie w/w, jeśli nie to możesz powołać się na ten przepis i odpowiedzieć, że Zamawiający udostępnia oferty w swojej siedzibie,  wraz z podaniem godzin pracy

3

Bardzo bym chciał użyć tego przepisu o znaczącym utrudnieniu, tylko kiedy zaczyna się utrudniony dostęp. Mam 6 ofert, każda po 30 - 40 str. Czy to już jest dużo?

4

Zobowiązany jesteś do udostępnienia pełnej treści oferty. Składają się na nią formularz ofertowy wraz z oświadczeniami, wykazami i innymi dokumentami. Dotyczy to sytuacji, gdy żadne treści ofert nie zostały objęte przez wykonawcę tajemnicą przedsiębiorstwa.

Sporządzany przez Ciebie protokół wraz z załącznikami jest jawny, z tym że wgląd do załączników jest możliwy dopiero po wyborze oferty najkorzystniejszej czy nieważnieniu procedury (art. 96 ust. 3 ustawy Pzp). Jako zasadę przyjmuje się, iż wszelkie załączniki do protokołu tj. opinie biegłych, oświadczenia, informacje z zebrania, o którym mowa w art. 38 ust. 3 ustawy Pzp, zawiadomienia, wnioski, inne dokumenty i informacje składane przez zamawiającego i wykonawców w trakcie prowadzonego postępowania w tym umowa w sprawie zamówienia publicznego, stanowią załączniki do protokołu. Jedyny wyjątek od powyższej reguły stanowi ?oferta? zaliczana także do załączników protokołu, która to jest udostępniania już od chwili otwarcia ofert.
Zgodnie z przepisami wykonawczymi do ustawy Pzp, wnioskodawca ma prawo dokonać wyboru udostępnienia treści złożonych ofert poprzez wgląd na miejscu, przesłanie kopii pocztą, faksem lub droga elektroniczną. Nie oznacza to jednak, iż masz ustawowy obowiązek udostępnić ofertę w formie wyznaczonej przez wnioskodawcę bez możliwości ewentualnej zmiany sposobu udostępnienia.

A zatem, jeśli w Twojej ocenie wybrana przez wnioskodawcę forma w danym momencie jest z punktu widzenia technicznego znacznie utrudniona (np. ze względu na obszerność ofert złożonych w postępowaniu), to masz prawo do zmiany tej formy. Musisz jednak poinformować o tym zainteresowanego i określić inny sposób udostępnienia ofert.

5

Moim zdaniem 6 ofert po 40 stron to nie jest jakoś dużo.
Bez przesady.
Sam nieraz składałem oferty po ponad 250 stron i występowałem z wnioskiem o kopie konkurencji o podobnej wielkości

6

Zgadzam się, nie ma takiej tragedii.

7

Przepis jest tak nieprecyzyjny, że dla Jarosława udostępnienie 6 x 40  może być znacznie utrudnione i bez znaczenia jest, że dla kogoś innego 250 nie jest zbyt dużą ilością.

Poza tym, skoro prawodawca nie określił dokładniej jak interpretować ten przepis to wnioskuję, że nie chodziło jedynie o ilość, ale właśnie o to "znaczące utrudnienie".
Czyli pozostaje kwestia jakościowa, a nie ilościowa.

8

Z całym szacunkiem ale nie uważam żeby zeskanowanie tylu stron było znaczącym utrudnieniem.

Z przykrością to piszę ale takie podejście zalatuje typowym stereotypowym urzędnikiem który będzie miał mniej czasu na wypicie kawy.

Naprawdę ciężko wyobrazić mi sobie że robota maksymalnie na godzinę czasu miałaby być znaczącym utrudnieniem.

9

I od tej pory Zamawiający nie robią nic, tylko siedzą, skanują i przesyłają sporych rozmiarów pliki Wykonawcom ...

Zamawiający też człowiek, kawy napić się musi :-)

10

klimczakmi napisał/a:

Z całym szacunkiem ale nie uważam żeby zeskanowanie tylu stron było znaczącym utrudnieniem.

Z przykrością to piszę ale takie podejście zalatuje typowym stereotypowym urzędnikiem który będzie miał mniej czasu na wypicie kawy.

Naprawdę ciężko wyobrazić mi sobie że robota maksymalnie na godzinę czasu miałaby być znaczącym utrudnieniem.

Ale jakie podejście? Może dla ciebie to chleb powszedni skanować wszystkie oferty z protokołem zaraz po otwarciu ofert.
Ja na szczęście często tego nie robię. A skoro muszę, to chce wiedzieć jak to u innych w praktyce wygląda.

Uwaga o kawie była złośliwa.

11

Marcel napisał/a:

A zatem, jeśli w Twojej ocenie wybrana przez wnioskodawcę forma w danym momencie jest z punktu widzenia technicznego znacznie utrudniona (np. ze względu na obszerność ofert złożonych w postępowaniu), to masz prawo do zmiany tej formy. Musisz jednak poinformować o tym zainteresowanego i określić inny sposób udostępnienia ofert.

To jest sedno sprawy, nad czym się tutaj zastanawiać?

12

jarosław napisał/a:

Ale jakie podejście? Może dla ciebie to chleb powszedni skanować wszystkie oferty z protokołem zaraz po otwarciu ofert.
Ja na szczęście często tego nie robię. A skoro muszę, to chce wiedzieć jak to u innych w praktyce wygląda.

Uwaga o kawie była złośliwa.

A w każdym przetargu wykonawcy chcą skany?

Teraz tak szczerze czy zeskanowanie tych ofert zdezorganizuje pracę w Twoim wydziale?