1 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2013-08-28 12:22:12)

Temat: umowa kompensaty a zamówienie publiczne

Zamawiający posiada kosztorys na rozbiórkę budynku na ponad 140 000 zł.

Natomiast pojawił się Wykonawca który jest skłonny wykonać tą rozbiórkę w rozliczeniu za wartość pozyskanych z rozbiórki materiałów budowlanych, które w tym samym kosztorysie są oszacowane na około 20 000 zł

Czy zawarcie umowy z takim wykonawcą i rozliczenie na zasadzie kompensaty jest naruszeniem ustawy PZP?

Zwróćcie uwagę że jeśli by na to został ogłoszony przetarg to pewnie Zamawiający musiałby wydać ponad 100 000 zł. A w tym układzie nie wydaje ani grosza....

2 (edytowany przez covec 2013-08-28 12:31:26)

Odp: umowa kompensaty a zamówienie publiczne

Znam przypadek  gdzie zamawiający kupił auto z rozliczeniem poprzedniego auta które posiadał. Rzeczoznawca wycenił i kto da mniej smile
Umowy w zam. publicznych są odpłatne, nawet jeśli nie jest to pieniądz. Wygląda na to, że można, tylko pytanie na ile wyceni materiał rzeczoznawca a na ile zamawiający oszacował wykonanie owej rb.
Tak czy tak pzp zastosowanie ma.

3

covec napisał/a:

Znam przypadek  gdzie zamawiający kupił auto z rozliczeniem poprzedniego auta które posiadał. Rzeczoznawca wycenił i kto da mniej smile
Umowy w zam. publicznych są odpłatne, nawet jeśli nie jest to pieniądz. Wygląda na to, że można, tylko pytanie na ile wyceni materiał rzeczoznawca a na ile zamawiający oszacował wykonanie owej rb.
Tak czy tak pzp zastosowanie ma.

No masz napisane że Zamawiający ma oszacowane zgodnie z kosztorysem na 140 000 zł.
Materiały budowlane oszacowane w tym samym kosztorysie na 20 000 zł

4

Jakoś wcześniej tego nie widziałem.
Jest to rb. Tryb postępowania ustalasz w oparciu o szacunkową wartość zamówienia; 140 000zł . Można materiał dać w rozliczenie.  Zapewnienie wykonawcy, że wykona zadanie za materiał no nie wiem.

5 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2013-08-28 12:59:30)

Trochę uściślę temat:

Kosztorys o którym wspomniałem nie jest własnością Zamawiającego (został on wykonany przez dzierżawcę majątku Zamawiającego) i przedstawiony Zamawiającemu do wiadomości.

Więc teoretycznie, Zamawiający wcale nie wie że ta rozbiórka jest oszacowana na te 140 000 zł. A wpłynął wniosek że ktoś chce to zdemontować za pozyskane materiały.

Czy więc może być tak że jednak zostanie zawarta umowa na demontaż z rozliczeniem do wysokości wartości pozyskanych materiałów. W takim układzie teoretycznie nie ma potrzeby stosowania pzp bo jakby wartość szacunkowa jest z jednej strony nieznana a z drugiej strony nie większa niż 20 000 zł.

Dodam jeszcze że zamawiający nie ma żadnych pieniędzy na realizację takiej roboty budowlanej tongue więc zrobienie tej rozbiórki bez wydawania ani grosza powinno się przyjąć z pocałowaniem ręki smile

6

Jak najbardziej tak. Wg mnie potrzebny jest tylko papier stanowiący o wartości materiałów jakie można pozyskać.

Covec - Zapewnienie wykonawcy, że wykona zadanie za materiał no nie wiem.

W czym problem? Naprawdę sądzisz, że lepiej zapłacić 140 tys. niż 0?
Podpisujesz umowę jak na wszystko inne. Niczym się taka umowa od innych nie różni.

7

Skoro jest wykonawca który wykona rb za materiał (20 000zł), to  może dać  0,01zł i podobnie jak było to z bankami taka cena za wykonanie zamówienia nie będzie rażąco niska.
Wariant o którym ja napisałem jest na pewno dłuższy proceduralne, ale to zawsze wariant. Mi osobiście nie daje spokoju owa rozbiórka, która jest rb.

8

Jest kosztorys na kwotę 140000 zł i to jest wartość szacunkowa zamówienia. Sama rozbiórka 160000 -  wartość materiałów 20000.
Rozbiórka to robota budowlana więc do oszacowania wartości zamówienia powinien zostać sporządzony kosztorys inwestorski. Jeżeli użyjecie tego który macie wtedy szacunek to 140.000 i właściwe procedury. Sama deklaracja potencjalnego wykonawcy nie może stanowić podstawy do oszacowania wartości zamówienia.
Przy obecnym stanie to wypadałoby ogłosić przetarg i czekać na oferty. Skoro wykonawcy zależy to da 1 grosz i wygra. W/g mnie łatwo obali ew. zarzut rażąco niskiej ceny bo wytłumaczenie jest logiczne.

9

"Skoro wykonawcy zależy to da 1 grosz i wygra. W/g mnie łatwo obali ew. zarzut rażąco niskiej ceny bo wytłumaczenie jest logiczne."

Niekoniecznie takie logiczne. Skoro szacunek jest na w sumie 120 tys. (odliczam wartość materiałów) i ktoś oferuje zrobić to za 1 grosz (czyli w sumie 20 tys.) to albo mamy tu rażąco niską cenę albo skopany kosztorys.

Jeżeli wiemy, że ktoś zrobi to za 20 tys. to odrzucamy taki kosztorys, a nie korzystamy z niego do oszacowania wartości przedmiotu zamówienia.

Kolejny krok - skoro mamy realną cenę 20 tys. to oczywiście żadnego przetargu nie musimy robić. Możemy zrobić poniżejprogowy, poza ustawą.

Oczywiście pozostaje kwestia papiera do szacunku.

10 (edytowany przez jarosław 2013-08-29 08:20:43)

Zgadza się, pozostaje kwestia właściwego szacunku - kosztorysu. Ten powinien zrobić bo w/g mnie nie da się zamieść pod dywan kwestii ok 100.000 zł (czy to materiałów czy wartości samych prac).
Nie wiem czy to takie oczywiste ze to rażąco niska cena lub skopany kosztorys, dla mnie to raczej kwestia wyjaśnień. Ale może masz rację, nie wiem.
W ogóle to zadzwoń do GDDKiA, w końcu niejedną chałupę "po drodze" rozebrali.

11

KND/11/12
INFORMATOR
URZĘDU ZAMÓWIEŃ PUBLICZNYCH
Marzec 2013 r.
str. 53
Nie jest to dokładnie identyczna sytuacja; rozbiórka bez przetargu, Kwoty są większe.