1

Temat: czy łączyć takie zamówienie?

Witam,
w progach przetargowych mamy zamówienie związane z zimowym utrzymaniem dróg- zamówienie obejmuje posypywanie, odśnieżanie, mieszanie solanki itd... przekracza to 14 tys. euro

Muszę zrobić zamówienie na transport solanki do kilku miejsc jej składowania (szacunek poniżej 14 tys.)- jest to usługa transportowa, nie zaś utrzymanie dróg więc dotychczas oddzielałam zamówienia od siebie.
Waham się jednak czy jednak nie powinniśmy sumować takiego zamówienia? i robić przetargu np. w podziale na zadania jako ogólnie zimowe utrzymanie dróg? Chociaż są to dość inne przedmioty zamówienia... tu usługa odśnieżania, przygotowania materiału do zimy, a tu usługa transportu...

Proszę o Wasze opinie...

2

Odp: czy łączyć takie zamówienie?

Cały materiał dostarcza wykonawca A, czy tylko wykonuje usługę z wykorzystaniem materiałów dostarczonych przez zamawiającego?

3

Tylko wykonuje usługę, materiał jest dostarczany przez zamawiającego

4

Co nie zmienia faktu że wszystko dotyczy zimowego utrzymania dróg.

5

Wydaje mi się, że potrójna tożsamość jest więc chyba należałoby zsumować. A dasz radę skorzystać z art. 6a?

6

Zamówienie na transport solanki to koszt ok. 30 tys. zł brutto.
Szczerze mówiąc jeszcze nigdy nie korzystaliśmy z art. 6a.

Marcel napisał/a:

Co nie zmienia faktu że wszystko dotyczy zimowego utrzymania dróg.

Marcel, czy zatem Twoim zdaniem przy szacunku na zimę materiał też powinniśmy szacować razem z usługą wykonania?
Dostawcy są inni, czas realizacji jest inny bo dostawy realizujemy w okresie maj- wrzesień na następne sezony, przedmiot zamówienia też jest inny. Faktem jest jednak to że jest to w wielkim worze zwanym Zimowe utrzymanie dróg.

7

Decyzja należy do was, ja sumuję.

8

Ja sumowałbym te części bo zimowe utrzymanie dróg nie jest możliwe bez wykorzystania materiałów które chcesz kupić oddzielnie. Dzielisz je tylko z powodów organizacyjnych.

9

Czyli jeden przetarg na przyszły rok w podziale na zadania? Zadanie w postaci usługi, dostaw soli i dostaw piasku? Wtedy jak zsumuje się wszystko będzie to przetarg unijny.

10

A co zrobić z brakiem w postaci tej usługi transportu? umowy na zimę mamy podpisane z wykonawcami do końca roku, czy zatem na samą tą usługę robić przetarg? jej wartość to ok 30 tys. zł brutto.

11

jarosław napisał/a:

Cały materiał dostarcza wykonawca A, czy tylko wykonuje usługę z wykorzystaniem materiałów dostarczonych przez zamawiającego?

nie ma znaczenia - całość zadania to materiał i usługa jego "wbudowania"

12

PN można zrobić w każdym przypadku, nawet jak kwota nie przekracza 14tys E.
6a mogłby być zastosowany gdyby łączna wartość wszystkich zadań, w tym tego transportu wynosiła co najmniej 600 000 zł.