1

Temat: roboty budowlane?

mam taki dylemat:
czy montaż bramy ogrodzeniowej dwyskrzydłowej (tylko bramy bez ogordzenia) nalezy traktować jako robotę budowlaną?

2

Odp: roboty budowlane?

Pachnie RB...

3

Jak najbardziej robota budowlana.

4

dzięki

5

w sumie to mam jeszcze takie pytanie jeśli w tym roku na realizacje robót wydalismy 55000 brutto (zadaszenie wejscia głównego do budynku) to wartość montazu bramy wjazdowej na parking sumuję? Wartość roboty jakies 30000 brutto a wiec musze organizowac przetarg?

6

wg mnie nie musisz

7

j.w.

8

własnie też się zastanawiałam ale wziełam prawo budowlane do reki i zwątpiłam bo w slowniczku jest napisane tak:

robotach budowlanych - należy przez to rozumieć budowę, a także prace polegające na przebudowie, montażu, remoncie lub rozbiórce obiektu budowlanego;

obiekcie budowlanym - należy przez to rozumieć:
a)budynek wraz z instalacjami i urządzeniami technicznymi,
b)budowlę stanowiącą całość techniczno-użytkową wraz z instalacjami i urządzeniami,
c)obiekt małej architektury

budynku - należy przez to rozumieć taki obiekt budowlany, który jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach

urządzeniach budowlanych - należy przez to rozumieć urządzenia techniczne związane z obiektem budowlanym, zapewniające możliwość użytkowania obiektu zgodnie z jego przeznaczeniem, jak przyłącza i urządzenia instalacyjne, w tym służące oczyszczaniu lub gromadzeniu ścieków, a także przejazdy, ogrodzenia, place postojowe i place pod śmietnik

i tak naprawdę definicja urządzen budowlanych (zawierajaca w sobie pojęcie ogrodzenia) zbiła mnie totalnie z tropu bo stwierdzam że roboty budowlane w danym roku to nie tylko roboty na budynku ale i wszystko co dotyczy tzw. "obejcia" tego co jest zwiazane z budynkiem. wiec jeśli planujemy wykonac roboty budowlane w danym roku musimy łączyc wartość robót na budynku z wartością robót na zewnątrz budynku.