1

Temat: zatwierdzenie protokołu - a czynności w postępowaniu

Jeśli Wójt zatwierdza protokół to należy go wpisać jako biorącego udział w postępowaniu w tym protokole choć wszelkie czynności wykonuje przy pomocy Komisji a samo przygotowanie protokołu należy do sekretarza Komisji?? Wszelkie czynności i kontakty z oferentami należą do Komisji (wytypowanych jej członków)
Do tej pory żadna kontrola nie zarzuciła mi, że podpisuje a nie umieszczam go jako biorącego udział a dopiero jak zwykle u Marszałka przy dofinansowaniu.
Co myślicie w tym temacie

2

Odp: zatwierdzenie protokołu - a czynności w postępowaniu

Kierownik zamawiającego (imię i nazwisko, imiona i nazwiska osób wchodzących w skład organu):

tu oczywiście ze musisz wpisać wójta i ewentualnie jego zastępce

3

Jest tam rubryka gdzie wpisuje się Kierownika - wykonuje czynności......

4

Zależy w jakim charakterze występuje w postępowaniu. Być może wójt zatwierdza wszystkie czynności KP wtedy bierze udział w postępowaniu. Może natomiast przekazać uprawnienia kierownika zamawiającego innemu pracownikowi wtedy nie będzie go w postepowaniu a i protokół zatwierdza ten pracownik.
Wg mnie w twoim przypadku moze byc tak że kontrola nie znalazła zadnego dokumentu przekazującego uprawnienia kierownika zamawiającego na pracowników urzędu (członków KP czy innych pracowników)

5

Może być tak jak napisał Jarosław; KP jest zespołem pomocniczym kierownika zamawiającego i to ona proponuje, a kierownik wybiera (i ponosi odpowiedzialność). Skoro nie ma upoważnienia innego pracownika., to tak im wyszło
Ja wpisuje swojego szefa nawet w miejscach gdzie tylko podpisał, np.: we wniosku o wszczęcie postępowania ustalenie wartości zamówienia, kryteria oceny itp.

6

cbud napisał/a:

...zatwierdza protokół...

Zatwierdzenie protokołu, co do zasady, czynnością w postępowaniu nie jest. W przypadku innych czynności, o których piszą jarosław i covec, to bezapelacyjnie wykonuje czynności w postępowaniu.

7

własnie dlatego piszę - u mnie do innych czynności są powołani, a kierownik tylko zatwierdza i jak piszę nigdy nie było problemu aż do teraz jak kasy brakuje w UM smile

8

Skoro nie wykonuje czynności to zaznaczasz w protokole "nie wykonuje i powierzył zastrzeżone dla siebie czynności....... .