1

Temat: brak gwarancji jako jednego z kryterium

witam, miałam dwóch wykonawców jeden miał korzystną dla nas cenę ale nie wpisał okresu gwarancji, która była jednym z kryteriów oceny ofert a drugi po wezwaniu o uzupełnienie dokumentów doniósł wydruk z CEIDG z datą składania ofert ale o godz.17 z minutami, od paru dni jestem na celowniku i nie wiem co zrobić z tym co doniósł dokument, bo ten co nie wpisał gwarancji to traci punkty tak?

2

Odp: brak gwarancji jako jednego z kryterium

1. Traci.
2. Zamawiający - przestańcie żądać wpisu do ceidg. Po co Wam to? Tyle narzekania na procedury, papiery, obowiązki, ale ulżyć sobie tam gdzie to możliwe? Co to, to nie.

3

ale stało się i zażądaliśmy , co w tym wypadku? nasz kierownik jest bardzo skrupulatny...

4 (edytowany przez jarosław 2013-09-04 09:54:49)

Ja uważam ze taki CEIDG jest ważny. Jedynie co on potwierdza to brak podstawy wykluczenia z uwagi na stan likwidacji podmiotu. Informacja o likwidacji pojawia się w odpowiedniej rubryce z datą pojawienia siętej informacji tak więc dokument wygenrowany po TSO informuje co działo się w TSO

Co do gwarancji to traci na pewno punkty. Pytanie czy w SIWZ w opisie przedm. zam. był wymóg udzielenia jakiejkolwiek gwarancji?

5

oczywiście, gwarancja była opisana i była kryterium oceny ofert.

6

Czyli brak gwarancji powoduje równiez odrzucenie oferty, tak mi się wydaje bo nie wiem co tam macie w dokumentach.

7 (edytowany przez psz 2013-09-04 11:01:30)

jarosław napisał/a:

Ja uważam ze taki CEIDG jest ważny. Jedynie co on potwierdza to brak podstawy wykluczenia z uwagi na stan likwidacji podmiotu. Informacja o likwidacji pojawia się w odpowiedniej rubryce z datą pojawienia siętej informacji tak więc dokument wygenrowany po TSO informuje co działo się w TSO

Co do gwarancji to traci na pewno punkty. Pytanie czy w SIWZ w opisie przedm. zam. był wymóg udzielenia jakiejkolwiek gwarancji?

Ale jeszcze 13.08 pisałeś: Jeżeli ogłoszenie i SIWZ wymagają tego dok. a wykonawca go nie dołączył to należy go wezwać do przedstawienia tego dokumentu (niestety).

Wiadomo, że ceidg ma wartość. Chodzi mi wyłącznie o żądanie tego, kiedy w 30 sekund, bez rejestracji, bez logowania, bez kosztów można je mieć to jaki jest sens żądania wydruku?

8

a co z godziną wydruku, skoro TSO był na 11 a wydruk był po 17? jestem tego pewna że za to mnie będą punktować. jak mam się wytłumaczyć ?

9

Tak, pisałem tak i to całkiem niedawno. Było to wynikiem wcześniejszej dyskusji prowadzonej przez nas na tym forum. I ten zapis był efektem tej dyskusji. Ale po kolejnym szkoleniu skłaniam się ku mojem dawnemu stanowisku. Uważam że taki CEIDG można przyjąć bo dane w nim zawarte pozwalają potwierdzić czy warunek był spełniony na dzień składania ofert czy nie.