1

Temat: Podpis

Czy spotkał się ktoś z Was formą pisemną dokumentu (?) w postaci poprawionego Podpisu na dokumencie/oświadczeniu? Podpis został złożony na Podpisie który wcześniej został zeskanowany. Czy dokument taki jest w formie pisemnej? Pytanie jeszcze kto złożył Podpis pokrywający Podpis wcześniej zeskanowany.
Jeśli ktoś z Was pamięta jakieś komentarze, wyroki, będę bardzo wdzięczny.

2

Odp: Podpis

Może jednak ktoś coś pamięta/ przerabiał coś podobnego?

3

Takiej sytuacji nie miałem, co to za dokument?

4 (edytowany przez psz 2013-09-04 10:45:59)

Najważniejszą kwestią jest czy podpis jest czytelny, tudzież z pieczątką. To że jest na wydrukowanym podpisie jest bez znaczenia.

5 (edytowany przez covec 2013-09-04 11:15:31)

Marcel napisał/a:

Takiej sytuacji nie miałem, co to za dokument?

Udostępnienie potencjału technicznego.

6 (edytowany przez covec 2013-09-04 11:26:20)

psz napisał/a:

Najważniejszą kwestią jest czy podpis jest czytelny, tudzież z pieczątką. To że jest na wydrukowanym podpisie jest bez znaczenia.

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Podpis poprawiany wygląda jak literki 5-letniego dziecka; bardzo ostrożny, i "dokładny", za dokładny, i przez to podejrzany. Nie jestem grafologiem (i nie bawię się w grafologa) ale skoro ma być forma pisemna na wezwanie, to tutaj mam wiele wątpliwości czy takowa forma została zachowana.

7 (edytowany przez jarosław 2013-09-04 11:32:12)

Masz wątpliwości wezwij osobę która złożyła podpis do potwierdzenia ze to ona podpisała dokument. Rozumiem że to podpis osoby - przedstawiciela podmiotu 3 udzielającego wsparcia?

Może wykonawca dostał meilem skan i wiedząc że musi byc oryginał poprawił podpis.

8 (edytowany przez covec 2013-09-04 11:44:37)

jarosław napisał/a:

Może wykonawca dostał meilem skan i wiedząc że musi byc oryginał poprawił podpis.

a czy to jest zgodne z naczelną zasadą art. 7 ust. 1? Na marginesie podpada pod kk.
Wykonawców jest kilku w postępowaniu.
Na jakiej podstawie wezwać podmiot trzeci?

9 (edytowany przez psz 2013-09-04 11:47:00)

covec napisał/a:
psz napisał/a:

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Podpis poprawiany wygląda jak literki 5-letniego dziecka; bardzo ostrożny, i "dokładny", za dokładny, i przez to podejrzany. Nie jestem grafologiem (i nie bawię się w grafologa) ale skoro ma być forma pisemna na wezwanie, to tutaj mam wiele wątpliwości czy takowa forma została zachowana.

Ja założyłem, że ktoś złożył kompletny podpis na jakimś zeskanowanym, a nie próbował np. poprawiać ten zeskanowany bo coś w nim brakowało albo był mało czytelny.

Może to być Jan Kowalski na zeskanowanym podpisie Jana Kowalskiego.
Może to być Jan Kowalski na zeskanowanym podpisie Jana Nowaka.

Czym jest zeskanowany podpis? Niczym, ma taką samą wartość jak byle bazgroł.

Podobnie z pieczątką misia Koralgola czy zdjęciem Warszawy.
Jeżeli podpis jest czytelny albo jest parafka z imienną pieczątką to tło mnie nie obchodzi.

10

covec napisał/a:
jarosław napisał/a:

a czy to jest zgodne z naczelną zasadą art. 7 ust. 1? Na marginesie podpada pod kk.

Dlaczego miałby tu występować związek? To zamawiający jest odpowiedzialny, żeby zadość uczynić zasadzie sformułowanej w art. 7 ust. 1.
Jak więc podrabianie podpisu przez wykonawcę może łamać zasadę z ww. przepisu?

11 (edytowany przez covec 2013-09-04 11:48:59)

covec napisał/a:
psz napisał/a:

ale skoro ma być forma pisemna na wezwanie, to tutaj mam wiele wątpliwości czy takowa forma została zachowana.

Ok, ale dla zachowania formy pisemnej takiego oświadczenia potrzeby jest podpis podmiotu trzeciego a nie "imitacja" podpisu podmiotu trzeciego.

12

psz napisał/a:
covec napisał/a:
jarosław napisał/a:

Dlaczego miałby tu występować związek? To zamawiający jest odpowiedzialny, żeby zadość uczynić zasadzie sformułowanej w art. 7 ust. 1.

Skoro jeden wykonawca poprawi podpis i ma być ok, a drugi dostarczy dzień po terminie oryginał i wypadnie z post., to nie jest łamanie zasady?

13

covec napisał/a:
covec napisał/a:
psz napisał/a:

ale skoro ma być forma pisemna na wezwanie, to tutaj mam wiele wątpliwości czy takowa forma została zachowana.

Ok, ale dla zachowania formy pisemnej takiego oświadczenia potrzeby jest podpis podmiotu trzeciego a nie "imitacja" podpisu podmiotu trzeciego.

Przestaję Cię rozumieć.

Co to znaczy "imitacja"? Skan czy podrobiony?
Jeśli skan to forma pisemna nie jest zachowana, jeśli podrobiony to jest zachowana.

14

covec napisał/a:
psz napisał/a:
covec napisał/a:

Skoro jeden wykonawca poprawi podpis i ma być ok, a drugi dostarczy dzień po terminie oryginał i wypadnie z post., to nie jest łamanie zasady?

Jeżeli przepisy tak stanowią to nie jest. Jeżeli przepisy tak nie stanowią, a zamawiający tak postępuje to jest.

15

psz napisał/a:

Jeśli skan to forma pisemna nie jest zachowana, jeśli podrobiony to jest zachowana.

Imitacja tzn. poprawienie na oświadczeniu przeniesionego ze skanu podpisu.

16

covec napisał/a:
psz napisał/a:

Imitacja tzn. poprawienie na oświadczeniu przeniesionego ze skanu podpisu.

Pisz trochę jaśniej. Jakie poprawienie? Całościowe, fragmentaryczne bo coś ucięło?

17

No tak, jest to pewnie kwalifikowane jako podrobienie podpisu/ dokumentu, ale od tego już są odpowiedni fachowcy (ja się na tym nie znam jestem od zamówień).

18

Wykonawca sporządził dok,  ze skanu który otrzymał od pod. trzeciego wyciął podpis wraz z pieczątką i wkleił na sporządzony przez siebie dok. po czym poprawił długopisem przeniesiony wcześniej skan podpisu (tego na pieczątce) pod. trzeciego.

19 (edytowany przez covec 2013-09-04 12:06:36)

jarosław napisał/a:

No tak, jest to pewnie kwalifikowane jako podrobienie podpisu/ dokumentu, ale od tego już są odpowiedni fachowcy (ja się na tym nie znam jestem od zamówień).

Ja też się nie znam, ale muszę zakończyć postępowanie, a jeśli zajmą się tym fachowcy to kto wie kiedy się skończy...Jak skutecznie podważyć brak formy pisemnej takiego oświadczenia? Szukam jakiś materiałów.

20

Masz kulę jasnowidza?:D

Forma pisemna jest, przestępstwo być może też.

21

psz napisał/a:

Masz kulę jasnowidza?:D

Forma pisemna jest, przestępstwo być może też.

Tak, mam dwie smile większą do grubszych spraw i mniejszą, jeszcze z niej nie korzystałem.

22

Uważam że skoro jest to skan jednak podpis już tym skanem nie jest to wypadało by uznać.

23

Ja bym zaczął badanie sprawy od podmiotu 3. Może wyjdzie że wcale nie udzielał wsparcia smile