1

Temat: energia elektryczna stara umowa

Witam

Posiadam starą umowę na energię elektryczną z 2004 r. NIe została zawarta w rygorach PZP.
Czy istnieje jakieś prawne uzasadnienie aby dostawca obniżył mi cenę na drodze jakiegoś aneksu do umowy, bez organizowanie procedury przetargowej ?

Chcę obniżyć cenę energii elektrycznej bez zbędnej zwłoki jeśli jest to możliwe.
Czy jest na to uzasadnienie prawne, jeśli tak wspomóżcie.

2

Odp: energia elektryczna stara umowa

Jak będą chcieli to obniżą, raczej zmusić ich do tego nie możecie, czy nie lepiej więc zrezygnować z dotychczasowej umowy i ogłosić postępowanie przetargowe?

3

..... i robić przetargi co rok.

4

Takim uzasadnieniem powinny być zapisy umowy które umożliwiają zmiany stawki z kWh. Zakładam że nie płacicie tej samej stawki od 2004 r. Zakład en. regularnie zmienia ceny, więc musi być to określone w umowie.

5

Ceny są rozliczane w opraciu o aktualnie obowiązującą taryfę. Natomiast sprzedawca oferuje  cenę rynkową do końca 2015,  którą wprowadzimy poprzez aneks. 
Chodzi mi o uzasadnienie prawne możliwości podpisania takiego aneksu.

6

A czy do aneksu w tym przypadku jest potrzebne jakiekolwiek uzasadnienie, jeżeli będziecie płacili mniej to lepiej, poza tym przetarg możesz zrobić na 2 lub 3 lata nie ma potrzeby co rok.

7

Bardziej chodzi mi o uzasadnienie prawne !

8

Ja rozumiem twój dylemat.
Umowa zawarta bez reżimu ustawy Pzp, w międzyczasie przepisy się zmieniają i pytanie czy taka umowe można traktować ze swobodą jakby przepisy Pzp jej nie dotyczyły.
To jest problem np umów z lat 90. Czy takie często aneksowane mogą stanowić podstawę płatności. A może przy okazji potrzeby zawarcia kolejnego aneksu nalezałoby pomysleć o zawarciu nowej umowy smile
Gdzieś kiedyś słyszałem że takich starych umów nie wolno aneksować. Ale tylko słyszałem. Przepisów żadnych nie znalazłem. Sam chętnie wysłucham opinii bardziej doświadczonych koleżanek i kolegów smile

9

Najrozsądniej będzie ogłosić nowe postępowanie, problem z uzasadnieniem prawnym się skończy.

10 (edytowany przez gladiq 2013-09-10 10:00:39)

Biorąc po uwagę, iż układ pomiarowy wymaga dostosowania do TPA  oraz okres wypowiedzenia - nie opłaaca mi się ogłaszać przetargu, nowe ceny bym miał od 01.10.2013 ?
Umowa zawarta w marcu 2004 r.. Seryjnie nie znajdzie mi jakiejś podpory prawnej ?

11

Ostatnio na szkoleniu usłyszałam, że każdy Anek traktuje się jak nową umowę, słyszał ktoś o tym??????

12

Aneks, jako nowa umowa?

13

barbaraw napisał/a:

Ostatnio na szkoleniu usłyszałam, że każdy Anek traktuje się jak nową umowę, słyszał ktoś o tym??????

Niesamowite smile

14 (edytowany przez ABCD 2014-01-27 08:47:10)

Jeżeli Wykonawca oferuje nam nowe warunki , to jak najbardziej nowa.

15

Patrząc z punktu obiektywnego
Stara umowa już jest realizowana i jeżeli dostawca energii daje nam niższą cenę wg tej starej umowy na zasadzie aneksu to nie ma potrzeby ogłaszać nowego przetargu ajeżeli dostawca obniża cenę na zasadzie już nowej umowy (zrywa starą z jednoczesnym zawarcie nowej) to wtedy musi być przetarg.

16

OK, tylko że do sprawozdania rocznego, aneks trzeba uwzględnić podobno jako nową umowę, to jak traktować podpisanie aneksu????????????/

17

Zawarcie aneksu nie stanowi zawarcia nowej umowy.

18

ABCD napisał/a:

Jeżeli Wykonawca oferuje nam nowe warunki , to jak najbardziej nowa.

Coraz ciekawsze posty - niesamowite. A może raczej sprawdzić czy stara umowa nie uwzględnia takich zmian.