1

Temat: oferty dodatkowe

Witam, wezwałam do złożenia ofert dodatkowych ze względu na taką samą cenę ofert najtańszych.  dostałam ofertę dodatkową tylko od jednego oferenta, od drugiego brak odzewu.
Mam pytanie : czy teraz wybieram ofertę dodatkową i ogłaszam wybór oferty w PN i wszystko,
Nigdzie nie doczytałam się co zrobić z oferentem który nie dostarczył oferty dodatkowej.
Nie ma podstawy żeby odrzucić jego ofertę? Proszę o podpowiedź

2

Odp: oferty dodatkowe

Wykonawcy ? składając oferty dodatkowe ? nie mogą zaoferować cen wyższych niż zaoferowane w złożonych już wcześniej ofertach, bowiem skutkować to będzie odrzuceniem oferty (art. 89 ust. 1 pkt 1 pzp). Takiej samej sankcji podlega wykonawca, który nie udzieli odpowiedzi na wezwanie zamawiającego do złożenia oferty dodatkowej.

3

Nie odrzucasz - nie ma podstaw. Wg mnie jeśli nie złożył oferty dodatkowej, to podtrzymuje swoją pierwotną cenę. Jeśli ten drugi złożył cenę niższą, to normalnie rozstrzygasz.

4

Darek W. napisał/a:

Takiej samej sankcji podlega wykonawca, który nie udzieli odpowiedzi na wezwanie zamawiającego do złożenia oferty dodatkowej.

A z czego to wynika?

5 (edytowany przez Darek W. 2013-09-09 09:54:32)

Że podtrzymuje swoją ofertę ??- a na jakiej podstawie zamawiający ma tak sądzić ? - tego nie wiesz bipi  - Zakładając, że wykonawca nie poinformował, czy podtrzymuje cenę z oferty, a wezwanie do złożenia ofert doręczono skutecznie - do odrzucenia.

6

bipi napisał/a:
Darek W. napisał/a:

Takiej samej sankcji podlega wykonawca, który nie udzieli odpowiedzi na wezwanie zamawiającego do złożenia oferty dodatkowej.

A z czego to wynika?

Z sankcji art. 89 ust. 1 pkt 1 pzp, w związku z art 91.5

7

Zgadzam sie z bipi.
Nie ma podstaw do odrzucenia oferty jeśli wykonawca nie złoży oferty dodatkowej.
Jeśli drugi wykonawca złoży ofertę dodatkową z ceną niższą to rozstrzygasz postępowanie (ten pierwszy podtrzymuje swoją cenę)
Jesli obaj wykonawcy w wyznaczonym terminie nie złożyli ofert dodatkowych  ? zamawiający powinien unieważnić postępowanie na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 5 pzp

8

Darek W. napisał/a:

Z sankcji art. 89 ust. 1 pkt 1 pzp, w związku z art 91.5

A przepraszam - która oferta jest niezgodna z ustawą??? Oferta, której nie ma nie może być niezgodna z ustawą. Jeśli chodzi o cenę wyższą to OK - ale jeśli nie ma oferty nie może być ona niezgodna z ustawą.

9

A co jeżeli jeden nie złożył wcale a drugi przysłał z taką sama ceną jak pierwsza oferta?

10

Unieważniasz (tylko raczej zastosowałbym 93.1.7 a nie 93.1.5)

11

dzięki tak zrobię

12

bipi napisał/a:

Unieważniasz (tylko raczej zastosowałbym 93.1.7 a nie 93.1.5)

Ale postępowanie NIE JEST obarczone wadą ! ?

Nie podstaw do unieważnienia, ponieważ ON nie złożył wyższej ceny  - patrz 91.6

13

maria3 napisał/a:

A co jeżeli jeden nie złożył wcale a drugi przysłał z taką sama ceną jak pierwsza oferta?

Jeżeli tak jak bipi sugeruje - to znowu mamy te same ceny - więc - 93.1.5 - a nie unieważnienie z 93.1.7

14

A niemożność wyboru oferty najkorzystniejszej to nie jest wada?

15

bipi napisał/a:

A niemożność wyboru oferty najkorzystniejszej to nie jest wada?

Nie - bo postępowanie nie jest obarczone wadą.

16

Czyli mamy dwie opcje
Opcja bipi - jest pierwotna oferta, wyk. nie złożył oferty dodatkowej - zamawiający traktuje to jako potrzymanie ceny (moim zdaniem nie powinien, ponieważ zam. nie wiemy tego, czy chce utrzymać tą cenę. Ma to być wyraźne - a nie jest)

Moja opcja - tak jak pisałem powyżej.

17

Sytuacja jest "trochę" patowa wink Z jednej strony ciężko odrzucić za niezgodność oferty z ustawą jeśli nie ma oferty, z drugiej ciężko jest unieważnić jeśli wada nie jest tak naprawdę wadą a z trzeciej ciężko jest unieważnić za złożenie ofert dodatkowych o tej samej cenie skoro złożona jest tylko jedna oferta dodatkowa. Cały czas jednak rozważałbym 91.1.7 ale już bliżej mi do 91.1.5 wink

18 (edytowany przez jarosław 2013-09-09 12:03:52)

Jeżeli zamawiający wezwał do złożenia ofert dodatkowych i efektem tego wezwania są te same ceny - unieważnił bym na podstawie 93.1.5. pomimo tego ze w przepisie pisze się wprost o dodatkowej ofercie uznałbym że milczenie wykonawcy w tym wypadku oznacza ponowienie tej samej oferty.
Rolą art 93.1.5 jest eliminowanie sytuacji w której nie mozna wybrać oferty z niższą ceną.

Ostrożny byłbym ze stosowaniem art. 93.1.7. Przepis ten łączy się z art 146.1 i wymienionymi w nim przypadkami powodującymi nieważność umowy.

19

Chyba się przekonałem - ale gdyby nie to, że jak wskazuje piśmiennictwo, wadę musi powodować naruszenie przepisów, upierałbym się przy 93.1.7 smile

20

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=9219

21

Marcelku - trochę inny stan prawny - cena nie jest jedynym kryterium.

22

No może tak mi się rzuciło i zapodałem, ale fakt jest taki że gdy jeden wykonawca nie składa oferty dodatkowej podtrzymuje swoją cenę pierwotną.

23

Popieram! wink

24

Marcel napisał/a:

No może tak mi się rzuciło i zapodałem, ale fakt jest taki że gdy jeden wykonawca nie składa oferty dodatkowej podtrzymuje swoją cenę pierwotną.

A na jakiej podstawie ?

25

Darek W. napisał/a:
Marcel napisał/a:

A na jakiej podstawie ?

Zgadzam się z Marclem i Bipi, ale inaczej określiłbym to językowo.

Nie ma obowiązku złożenia oferty dodatkowej. Jedyne o czym musi pamiętać wykonawca składający takową to to, że zaoferowana w niej cena nie może być wyższa niż w pierwotnej.

Dlatego wg mnie, wykonawca, który nie składa oferty dodatkowej nie podtrzymuje swojej pierwotnej bo nie musi tego robić.

Po prostu pierwotna oferta jest ważna (w TZO) i wykonawca po złożeniu pierwotnej nie musi kiwnąć palcem gdy dostanie wezwanie do złożenia dodatkowej.

Dlatego Darku W. można napisać, że podstawą jest cała ustawa. Wykonawca bierze udział w przetargu i złożył ofertę - dlatego jest ważna.