1

Temat: zamówienie poniżej 14 000 euro na czas nieokreślony

usługa w kilku miastach jednego województwa poniżej 14 000 - badania z zakresu medycyny pracy dla pracowników jedn budżetowej, mam podpisane umowy na czas określony do 31-12-13

i tak pomyślałem, czy nie będzie przeciw wskazań żeby zrobić od tych umów aneksy i zawrzeć na czas nieokreślony żeby co roku nie bawić się z rozp. cen według wew reg.

jak mam małe usługi np na monitoring elektroniczny budynku to też mam na czas nieokreślony to czemu by nie zrobić tego samego z w/w usługami ,

jak to się ma do ust o fin publ. roku budżetowego itp ??

2

Odp: zamówienie poniżej 14 000 euro na czas nieokreślony

A szacunkowa wartość w przeliczeniu gdyby zamówienie było na nieokreślony 14000 nie przekroczy?

3

No - ciekawe jak to zostało wyszacowane ???

4

a gdyby skorzystąc z art 34.3.1
oszacowałem ostatnie 4 lata i wyszło
2013 ? zaplanowano      15 000 pln
2012 ? wydano                 16 679,80 pln
2011 ? wydano                 13 235,20 pln
2010 ? wydano                 8252,42 pln
Razem ?                              53 167,42 pln

5

czyli nie przekracza 14 000 euro więc PzP nie ma zastosowania, a jak u was jest to robione robicie co 12 mies rozpoznanie ?

6

To zależy jak to wygląda w budżecie.

7

ja był najchętniej zrobił aneks czy nowe lepiej zrobic rozp cenowe /poniżej 14 000/ na 4 lata. ?

czasami jest tek że chce się dobrze a potem wyjdzie kontroli czemu PzP nie stosowałem i PN i dopiero będzie ambaras ..........

8

Ustawa o odp. za naruszenie dyscypliy finansowej - art. 17. Nie możesz zawrzeć umowy na czas nieokreślony - z wyjątkami. Twój przypadek tym wyjątkiem nie jest.

9

Tak czytam ten 17.2 i zastanawiam się czy masz rację czy nie. Generalnie przepisy te (art 17) dotyczą zamówień publicznych powyżej 14000. Ustawa o dyscyplinie w art 17.2 odnosi się do przepisów Pzp - art 142 którego na mocy art 4.8 nie stosuje się do zamówień do 14000.
Czy art 17.2 wprowadzając odpowiedzialność za naruszenie DFP  odwołując się do przepisu którego nie stosuje poniżej 14000 rozciąga tą odpowiedzialność na "małe zamówienia publiczne"?

10

jarosław napisał/a:

Ustawa o dyscyplinie w art 17.2 odnosi się do przepisów Pzp - art 142 którego na mocy art 4.8 nie stosuje się do zamówień do 14000.
Czy art 17.2 wprowadzając odpowiedzialność za naruszenie DFP  odwołując się do przepisu którego nie stosuje poniżej 14000 rozciąga tą odpowiedzialność na "małe zamówienia publiczne"?

Ustawa o dyscyplinie w art. 17.2 odnosi się m. in. (a nie tylko) do art. 142 upzp bo odnosi się również do zamówień w ogóle:
17.2: Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego:
2) lub na czas nieoznaczony

Czyli przepisy te stosujemy do zamówień publicznych regulowanych upzp jak i pozostałych i wartość nie ma tu znaczenia.

11 (edytowany przez jarosław 2013-09-10 11:38:56)

W tym konkretnym przypadku - art 17.2.2 "Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest zawarcie umowy w sprawie zamówienia publicznego:..... na czas dłuższy niż określony w przepisach o zamówieniach publicznych lub na czas nieoznaczony, z wyłączeniem przypadków dopuszczonych w przepisach o zamówieniach publicznych;"

odwołuje się do konkretnych zapisów ustawy Pzp poświęconych zawieraniu umowy na czas określony /nieokreślony - art 142 Pzp. Mam wątpliwości czy odpowiedzialność wynikająca z ustawy o DFP dotyczy małych umów skoro sam przepis do którego odwołuje się ustawa tych zamówień (umów) nie dotyczy.

12

Napisz z czego wnosisz, że 17.2.2 odnosi się wyłącznie do art. 142 upzp?

"na czas dłuższy niż określony w przepisach o zamówieniach publicznych lub na czas nieoznaczony"

Dla mnie "lub na czas nieoznaczony" znaczy, że przepis ten odnosi się do wszystkich zamówień publicznych, a nie tylko regulowanych przez upzp.

13 (edytowany przez jarosław 2013-09-10 13:05:19)

Bo to jedyne miejsce w którym mowa o czasie na jaki umowa może zostać zawarta - art 142, art 143.
Nie upieram się przy swoim. Tematu nigdy głębiej nie analizowałem a czytając twoją interpretację z litery prawa można faktycznie tak odczytać ten przepis ustawy o DFP. Mowa w nim o udzieleniu zamówień publicznych bez progów.
Ale...... czytając pozostałe przepisy mam wątpliwości. Skoro do 14000 ustawy Pzp nie stosuje się to dlaczego mam stosować przepisy których się nie stosuje do których odwołuje się ustawa o DFP (art 142, 143)
Zauważ że pozostałe zapisy ustawy o DFP dotyczą samej procedury udzielenia zamówienia publicznego. Może jeszcze z wyjątkiem pisemności zawieranych umów 17.2.1