1

Temat: Omyłka rachunkowa czy błąd w obliczeniu ceny

Wykonawca biorący udział w przetargu nieograniczonym, który złożył najkorzystniejszą ofertę dokonał ,następującego obliczenia w formularzu cenowym. W jednej pozycji z kilkudziesięciu widnieje następujący zapis:

ilość 3, cena jednostkowa w zł netto 4,00, wartość w zł netto 15,00, prawidłowa stawka VAT
(ceny uproszczone dla łatwiejszego porównania)
W mojej ocenie istnieją dwa sposoby poprawy:
3 x 4,00 zł = 12,00 zł lub 3 x 5,00 zł = 15,00 zł co w mojej ocenie kwalifikuje zapis jako błąd w obliczeniu ceny, niniejsza sytuacja nie jest jednoznaczna, oczywista, możliwa do poprawy przez samego zamawiającego.

Omyłka rachunkowa miałaby miejsce w następującej sytuacji:

3 x 3,00 zł netto = 10,00 zł netto, w której wartość netto 10,00 podzielona przez ilość sztuk 3 nie daje ceny jednostkowej z dokładnością do jednego grosza. Możliwość poprawy jest tylko jedna 3 x 3,00 = 9,00

Proszę o pilną pomoc w niniejszej sprawie.

2

Odp: Omyłka rachunkowa czy błąd w obliczeniu ceny

Tylko jedna możliwość - ponieważ masz podaną cenę jednostkową przez wykonawcę (4 zł netto ) i ilość (3). Więc - 3x4=12 zł netto.

3

To Ty musisz wiedzieć czy można poprawić, według mnie się da.

4

Poprawiłabym to jako inna omyłka tj. 3 x 4 zł = 12 zł

5

A ja poprawiłbym jako omyłkę rachunkową - ilość x cena jednostkowa = wynik (aczkolwiek kiedyś poprawiłem w drugą stronę wink ) ale co do zasady uważam, że taką omyłkę powinno się poprawić jako omyłkę w iloczynie.

6

Jak bipi.

7

Sorry kopnęłam się tak tak zgadza się potraktować to jako omyłka rachunkowa wink