1

Temat: dokumentacja projektowa

dokumentacja projektowa dla robót nie wymagających uzyskania pozwolenia na budowe składa się z planów, rysunków, przedmiotu robót, projektów, pozwolen itd. Rozumiem, że specyfikacja techniczna wykonania i odbioru robót jest w takim przypadku niezbędna takze? czy taką specyfikację zamawiajacy może zrobić sam? czy musi to byc osoba o konkretnych uprawnieniach?

2

Odp: dokumentacja projektowa

Nigdzie nie spotkałem się z zapisem że do zrobienia tej specyfikacji trzeba mieć jakieś uprawnienia. Ja robię ją sam. Ponadto musi być jeszcze BIOZ, który robi kierownik budowy. W internecie znajdziesz przykładowe specyfikacje dotyczące konkretnych robót.

3

BIOZ musi byc w odniesieniu do robót na ktre wymagne jest pozolenie na budowe. rozumiem że cała dokumentację projektowa robisz sam tzn. specyfikacje, przedmiar robót i kosztorys inwestorski? bo raczej projekt budowalny nie???

4

dorota26 napisał/a:

Rozumiem, że specyfikacja techniczna wykonania i odbioru robót jest w takim przypadku niezbędna takze? czy taką specyfikację zamawiajacy może zrobić sam? czy musi to byc osoba o konkretnych uprawnieniach?

ST częścią opisu przedmiotu zamówienia. Może je zrobić zamawiający sam jeżeli ma dużą wiedzę na temat dokumentacji projektowej. Trzeba pamiętać że w przedmiarze musi być odniesienie do ST i wg mnie to projektant powinien ją opracowywać mając pełna wiedzę o zstosowanych w dokumentacji rozwiązaniach. No chyba że wszystko wykona pracownik zamawiajacego gdyż dokumentacja (bez pozwolenia na budowę) jak i ST nie wymagają specjalnych uprawnień

5

Pytałaś o specyfikację, więc odpowiedziałemci że robię ją sam. W przypadku robót remontowych (malowanie, płytki) wycenę, przedmiar robię również sam. Do tych rzeczy nie trzeba mieć uprawnień. W przypadku większego zadania zatrudniamy projektanta który robi projekty, kosztorysy, przedmiary i ewentualnie specyfikację.
Odnosnie BIOZ nie zgodzę się z toba - wykaz robót objętych obowiązkiem posiadania i stosowania tego dokumentu znajdziesz w dz.u. nr 120 poz 1126 par. 6. Nie wszystkie roboty tam wymienione wymagają pozwolenia na budowę.

6

przy skomplikowanych robotach wiem ze potrzebny jest ptojekt i zawsze zlecamy go do wykonania osobie z uprawnieniami. Natomiast teraz mam robotę polegająca na montazu bramy wjazdowej z czytnikami kart. Robota nie jest duza i jakoś bardzo skomplikowana stad moje byc moze dziwne pytania? kosztorys i przedmiar zlecilismy osobie która sie tym zajmuje na codzień natomiast specyfikacje techniczna zrobimy własnymi siłami. Wiec chyba będzie dobrze:) czy w przypadku tego rodzaju robót (montaz bramy z czytnikiem i drzwi do budynku z czytnikiem) musi byc wyznaczony kierownik robót?

7

Dorotko - czy ta robota przekracza 14.000 euro? bo jeżeli nie to wystarczy że zrobiliście kosztorys inwestorski, opis zad. przy pomocy rys. itp (nie potrzebna jest ST) a czy potrzebny jest kierownik robót - nie koniecznie (dobrze jest gdy wykonawca wyznaczy osobę odpowiedzialną i uprawnioną do kontaktowania siE).

8

sama robota nie przekracza ale na budynku w tym roku robilsmy juz inen prace i suma sumarium przekracza 14.000 euro sad