bipi napisał/a:I teraz nasuwa się pytanie: czy jest to treść oferty czy tylko warunek - żądanie wykazu wskazuje na warunek, i jednak wezwałbym do uzupełnienia - ale pewności nie mam.
Ogólnie rzecz biorąc, wykonawca warunek spełni jeśli wykaże że dysponuje np. potencjałem technicznym (i wcale nie musi czynnie wykorzystać tego przy realizacji zadania), natomiast w moim przypadku jest zapis, że każdy z uczestników szkolenia ma mieć do dyspozycji jeden komputer - stąd 15 sztuk. Zapis ten znajduje się w OPZ, czyli dotyczy sposobu wykonania zamówienia. Zgodnie z tym, co napisałem wcześniej "wykaz" jest co do zasady uzupełniany, natomiast z OPZ wynika, że ma być 15 szt. komputerów, a wykonawca w wykazie wskazuje 10sztu komputerów. Wg mnie jest to niezgodność oferty z siwz.
Gdybym w OPZ nie wymagał 15 sztuk, a postawił tylko taki warunek, to wykonawca wykazałby że dosypuje 15 sztukami (nawet po uzupełnieniu), ale wcale nie byłby zobligowany do wykorzystania tych 15 sztuk podczas realizacji zadania.