1

Temat: Niezgodność oferty z siwz?

Zamawiający żądał aby wykonawca realizował szkolenie z użyciem 15 komputerów, a wykonawca w "wykazie narzędzi..." dwa razy powtórzył, że wykorzysta 10 komputerów...rozumiem, że pomimo tego, że jest to dokument z rozporządzenia i podlega uzupełnieniu (co do zasady), to nie jest obarczony wadą, a treść jasno wskazuje na Niezgodność złożonej oferty (której poprawić się nie da) z siwz?

2

Odp: Niezgodność oferty z siwz?

Na to wychodzi, błędnym dokumentem nie jest a wykonawca oświadcza wykonanie zamówienia sprzeczne z zapisami SIWZ.

3

Z drugiej strony wszystkie inne "parametry" są ok, więc zacząłem zastanawiać się nad  87.2.3. i jak zwykle jest problem istotności zmian...

4 (edytowany przez jarosław 2013-09-12 11:23:42)

Wykaz podlega uzupełnieniu. A jak uzupełni to już będzie dobrze. Wykaz nie jest treścią oferty. On tylko potwierdza spełnianie warunku udziału w postępowaniu.

5

Jeżeli faktycznie z innych dok. np. formularz ofertowy nie wynika błąd zawarty w wykazie to jak Jarek.

6

Problemem jest to, że zamawiający wpisują w SIWZ to co chcą (tu szkolenie na 15 komputerach) i robią miejsce do zrobienia błędu żądając informacji gdzie wykonawcy muszą  powtórzyć info z SIWZ. Po co?

7

psz - popieram w całym brzmieniu, to samo robią żądając podania stawki VAT, okresu gwarancji (chyba, że to kryterium) itp. Wszystkie wykropkowania, powtórzenia

8 (edytowany przez covec 2013-09-12 12:29:40)

psz napisał/a:

Problemem jest to, że zamawiający wpisują w SIWZ to co chcą (tu szkolenie na 15 komputerach) i robią miejsce do zrobienia błędu żądając informacji gdzie wykonawcy muszą  powtórzyć info z SIWZ. Po co?

To nie jest tak. Wykonawcy nie czytają kilku stron siwz, a papiery wkładają z innych postępowań; to jest problem.
Zastanawia mnie jak można przeczytać siwz a w "wykaz narzędzi..." z rozporządzenia wpisać 10 sztuk, po prostu nie rozumiem.

9

covec napisał/a:
psz napisał/a:

To nie jest tak. Wykonawcy nie czytają kilku stron siwz, a papiery wkładają z innych postępowań; to jest problem.
Zastanawia mnie jak można przeczytać siwz a w "wykaz narzędzi..." z rozporządzenia wpisać 10 sztuk, po prostu nie rozumiem.

Poniekąd sam sobie odpowiedziałeś - "a papiery wkładają z innych postępowań"

Jeśli ktoś ma przygotować x ofert w krótkim czasie, to po ludzku, może się pomylić.

Dlatego zmniejszając ilość miejsc gdzie da się popełnić błąd, po prostu będziemy mieli ich mniej.

10

psz napisał/a:

Jeśli ktoś ma przygotować x ofert w krótkim czasie, to po ludzku, może się pomylić.

Może na tym poprzestańmy, po prostu pomylili się. Rozumiem, że jednak należałoby wezwać do uzupełnienia wykazu?

11

Dla mnie nie jest to do końca jasne. Z jednej strony covec pisze:

covec napisał/a:

Zamawiający żądał aby wykonawca realizował szkolenie z użyciem 15 komputerów

co wg mnie jest treścią oferty (sposób realizacji), ale z drugiej strony żądanie wykazu narzędzi wskazuje jedynie na warunek

covec napisał/a:

a wykonawca w "wykazie narzędzi..." dwa razy powtórzył, że wykorzysta 10 komputerów...

I teraz nasuwa się pytanie: czy jest to treść oferty czy tylko warunek - żądanie wykazu wskazuje na warunek, i jednak wezwałbym do uzupełnienia - ale pewności nie mam.

12 (edytowany przez covec 2013-09-13 05:23:02)

bipi napisał/a:

I teraz nasuwa się pytanie: czy jest to treść oferty czy tylko warunek - żądanie wykazu wskazuje na warunek, i jednak wezwałbym do uzupełnienia - ale pewności nie mam.

Ogólnie rzecz biorąc, wykonawca warunek spełni jeśli wykaże że dysponuje np. potencjałem technicznym (i wcale nie musi czynnie wykorzystać tego przy realizacji zadania), natomiast w moim przypadku jest zapis, że każdy z uczestników szkolenia ma mieć do dyspozycji jeden komputer - stąd 15 sztuk. Zapis ten znajduje się w OPZ, czyli dotyczy sposobu wykonania zamówienia. Zgodnie z tym, co napisałem wcześniej "wykaz" jest co do zasady uzupełniany, natomiast z OPZ wynika, że ma być 15 szt. komputerów, a wykonawca w wykazie wskazuje 10sztu komputerów. Wg mnie jest to niezgodność oferty z siwz.
Gdybym w OPZ nie wymagał 15 sztuk, a postawił tylko taki warunek, to wykonawca wykazałby że dosypuje 15 sztukami (nawet po uzupełnieniu), ale wcale nie byłby zobligowany do wykorzystania tych 15 sztuk podczas realizacji zadania.

13 (edytowany przez bipi 2013-09-13 05:35:04)

No właśnie stąd moje wątpliwości...
PS. Przy takich zapisach żądałbym potwierdzenia jeszcze w ofercie (formularzu ofertowym)

14

Na przyszłość coś muszę z tym zrobić. Dzięki

15 (edytowany przez jarosław 2013-09-13 06:28:34)

Piszesz że wykonawca spełnił warunek.
Dlaczego 10 komp. podanych w wykazie spełnia warunek skoro w OPZ żądacie 15 sztuk?
Czy nie ma tu jakiejś wewnętrznej sprzeczności - warunek 10 komp OPZ 15?

16 (edytowany przez covec 2013-09-13 06:36:03)

Jarosław smile, napisałem "Ogólnie rzecz biorąc, wykonawca warunek spełni jeśli wykaże że dysponuje np. potencjałem technicznym (i wcale nie musi czynnie wykorzystać tego przy realizacji zadania)"

17

Nie widzę sprzeczności - ja daje przeważnie warunki w wielkości 75% przedmiotu zamówienia.

18

Ale mówimy o liczbie 10 szt która pojawiła się w wykazie. Rozumiem że gdyby warunek brzmiał - dysponuje 15 komputerami warunku by nie spełnił. Jest inny warunek który pozwala ci uznać że przedstawiony wykaz jest poprawny.
Wg mnie w takiej sytuacji nie można oferty wykonawcy odrzucić. Warunek spełnił, a przed KIO powie że resztę sprzętu jakoś załatwi po podpisaniu umowy. Reszta to już niestety kwestia umowy i egzekwowania jej zapisów.
Tak ja to widzę smile

19

Ale nikt inaczej nie twierdzi wink

20

Warunek brzmi "będzie dysponował 15 komputerami" W OPZ jest zapis, że wykonawca wymaga, aby każdy uczestnik miał do swojej dyspozycji jeden komputer, a grupa jest 15 osobowa. Jak może spełnić warunek,skoro wykazuje 10 komputerów, i jednocześnie wykonać zadanie zgodnie z OPZ?

21

Ok. Już jestem w domu. Pytanie brzmiało czy to nie jest modyfikacja oferty. Wg mnie nie.
wink