1

Temat: zaprojektuj i wybuduj

Witam
Mam mnóstwo wątpliwości co do gołaszania takiego postępowania, ale jeżeli już to proszę pomóżcie - może macie jakieś doświadczenie
a moje putania są takie
1. czy za takie zamówienia płatności powinne wyć za jakieś etapu?, czy za zrealizowanie całości
2. czy oprócz oczywistych etapów: projekt i wykonawstwo , mogą być inne
3. Jeżeli inne etapy (chodzi o rozliczanie) to jak je określić a później jak odebrać?

2

Odp: zaprojektuj i wybuduj

Proszę chociaż o wypowiedzi - co sądzicie o tego typu zamówieniach?
(Nie jestem zwolennikiem "zaprojektuj i wybuduj") ale ...........

3

Projekt może być pierwszym etapem. Później to już zależy od budowanego obiektu. Jeżeli to budynek to możesz podzielić: stan zero, stan surowy otwarty lub zamknięty, prace wykonczenowe we wnątrz oraz na zewnątrz. Jeśli droga, wodociąg itp. to za określoną ilość mertów po odbiorach kolejnych odcinków. Myślę że inspektor nadzoru najlepiej będzie wiedział jak podzielić na etapy.

4

danaug napisał/a:

Proszę chociaż o wypowiedzi - co sądzicie o tego typu zamówieniach?
(Nie jestem zwolennikiem "zaprojektuj i wybuduj") ale ...........

Ja również nie jestem zwolennikiem tego typu rozwiązań. Wiadomo że wykonawca który ma wykonać obiekt według własnego projektu, zawsze zrobi go pod siebie, czyli uzyje "swoich" technologi, materiałów. Tak może zaprojektować, że trzeba będzie wykonać takie roboty których przy zastosowaniu innych technologii nie trzeba było robić. Ponadto podczas wykonywania osobnego projektu można przed ogłoszeniem przetargu na realizację trochę go zmienić, dobrać odpowiednie materiały. A tak jakakolwiek zmiana w projekcie lub technologii może wprowadzić za sobą konieczność prac dodatkowych lub uzupeł.

5

problem w tym że przy zaprojektuj i wybuduj nie masz kosztorysów, przedmiarów, a gdybym nakazała soprządzanie obmiarów to co by to mi dało? przecież mam ostateczną cenę za wyk. zadania - a z obmirów (gdybym zarządała na wstępie podania cen jednostkowych) mogłoby wyjść całkiem co innego.
Inspektor nadzoru wcale sobie nie poradzi bo niby na jekiej podstawie ma stwierdzić że dany element kosztuje tyle a tyle
mam problem!

6

danaug napisał/a:

Inspektor nadzoru wcale sobie nie poradzi bo niby na jekiej podstawie ma stwierdzić że dany element kosztuje tyle a tyle
mam problem!

A kosztorys inwestorski przed przetargiem i kosztorys ofertowy po przetargu. Inspektor przeważnie jest fachowcem i jest w stanie na podstawie powyższych dokumentów podzielić prace na etapy wraz z okresleniem ich wartości. Jeżeli nie potrafi to go lepiej zmień. Ponadto jeżeli prace sa rozciągnięte w czasie możesz mieć trudności ze znalezieniem wykonawcy któremu będziesz chciała zapłacić jednorazowo na końcu.
U mnie w przyszłym roku również szykuje się podobna sytuacja, szefowa chce by jeden wykonawca niedość, że zaprojektuje, wykona to jeszcze ma dać własną działkę. Kilkakrotne próby rozmów z szefową nie przyniosły rezultatów. Być może, jeżeli pozwolisz, skożystam z twoich doświadczeń.

7

jeżeli robisz przetarg na zaprojektuj i wybuduj to nie masz kosztorysu inwestorskiego i nie masz kosztorysu ofertowego - wartość zamówienia szacujesz sporządzając program funkcjinalno użytkowa - zupełnie inne zasady szacowania wartości - Wykonawca w oparciu o ten program wycenia ile może kosztować takie zadanie i ty to kupujesz. Więc nawet najlepszy spec (insp. nadzoru) nie będzi mógł tak sobie dzielic na etapy Co do inwestowania na czyjejś działce - to zupełnie inny problem żebyś mogła inwestować to musisz mieć prawo do dysponowania dz.
Poza tym czy Twojej szefowej jest obojętnie gdzie będzie tainwestycja czy też ma już tzw. szwagra?

8

Zgadzam się co do wyceny. Myślę że etapy możesz wyznaczyć w specyfikacji (takie jak pisałem wcześniej) następnie nakazać aby wykonawcy wycenili je w ofercie. Ciężko mi mówić o konkretnym podziale na etapy nie wiedząc co zamierzasz budować.
Mojej szefowej nie jest obojętne gdzie zostanie wybudowany budynek (w promieniu 500 m od pewnego punktu). Dodam że w tym sektorze są tylko trzy wolne działki. W chwili obecnej nie myślę na poważnie o tej inwestycji bo mam nadzieje że władza wyższa nie wyrazi na to zgody.

9

co do tych etapów to właśnie tak do tego podeszłam - w siwz opisałam że I etap to dokumentacja , II to budynek stan surowy, II przyłacza itd - ale i tek uważam że to zły pomysł (chodzi o wybór sposobu realizacji zam.)
co do Twojego przypadku to radziłaby (zdecydowanie) najpierw nabyc działkę, a później przystąpić do przetargu - nie łączyłabym tego

10

Ja ci już nie pomogę bo mam za mało danych na temat tej inwestycji. Proponuję zebrać parę osób: inspektor, osoby z wydziału budowlanego (inwestycyjnego), jakiś kierownik, może inna osoba z przetargów i zrobić tzw. burzę mózgów i może coś wymyślicie wspólnie. Nieraz osoby nie mające zielonego pojęcia o przedmiocie sprawy potrafią przypadkiem znaleźć jakieś sensowne wyjście. Powodzenia.

11

dzięki

12

mysle ze na etapie programu FU mozesz okreslic etapy i to raczej bez problemu - wystarczy inspektor.
gorzej z ramami czasowymi - to rzeczywiscie wyniknie z projektu
ale mozesz okreslic czas zakonczenia , dostarczenia dok proj z pozwoleniami!
z etapami to juz kwestia programu FU, ale nie musisz przeciez  okreslac dat. zapisz poprostu w umowie - platnosc po zrealiziowaniu etapu itp....

glowa do gory to nie takie trudne.