1

Temat: ważność pełnomocnictwa do podpisania oferty

Czy pełnomocnictwo do podpisania oferty powinno być ważne na dzień podpisania oferty czy na dzień składania ofert? Dodam, że pierwotny termin składania ofert to 06.09.2007 (i oferta w tym dniu był już u zamawiającego), potem przesunięto  ten termin na 10.09.2007... czy zamawiający ma prawo odrzucić taką ofertę?

Będę wdzięczna za info i pozdrawiam

2 (edytowany przez Marko 2007-10-03 08:09:48)

Odp: ważność pełnomocnictwa do podpisania oferty

W pełnomocnictwie powinien być zakres - czyli albo ogólnie do reprezentowania w postępowaniach albo do reprezentowania w postępowaniu X - termin składania ofert nie powinien tu decydować

Jak sformułowane jest pełnomocnictwo?

3

Marko - oferta był sporządzana 04.09.2007r. (jest data na formularzu oferty), pełnomocnictwo jest ogóle do podpisywania wszystkich ofert, dokumentów  i oświadczeń dot. przetargów - i jest ważne do 05.09.2007 włącznie. Może zamawiający ma jednak rację wyrzucając taka ofertę?

4 (edytowany przez Piotrek 2007-10-03 08:53:42)

Data jest w porządku.
W dodatku nie wygląda to na pełnomocnictwo ogólne tylko rodzajowe.
Więc nie ma się do czego przyczepić.

5

dzięki Piotrze .. ale i tak po fakcie .. nie mam zamiaru bić sie o jakis marny przetarg ..prośba o info jest właściwie tylko dla mnie .. żeby sie lepiej poczuć smile pozdrawiam Was serdecznie
Beata

6

Tzn jeśli to Twoją oferte odrzucili to bym sie raczej wkurzył na Twym miejscu niż lepiej poczuł... wink No ale skoro to marny przetarg... smile

7

Marko ... wkurzyłam sie już wystarczająco .. ale nie bee sie targac o byle co .. szkoda mojego czasu ... a dokładnie to była moja oferta i ja ja podpisywałam za szefa ...
pozdrowka
Beata

8

co zrobić gdy wykonawca dołączył kopie pełnomocnictwa notarialnego i sam poświadczył za zgodność.
czy ta oferta jest do odrzucenia / uzupełnienia / czy może przejść

9

Do odrzucenia

10

art 89 ust 1 pkt 2 czy pkt 8 tzn niewazna na podstawie Kc ?

11

Tak jest

12

ale skoro w SIWZ zapisałen że "W przypadku gdy Wykonawca jest reprezentowany przez pełnomocnika do oferty musi być dołączony oryginał stosownego pełnomocnictwa (Dopuszcza się załączenie pełnomocnictwa w formie kserokopii poświadczonej notarialnie za zgodność z oryginałem."
to nie nalezy odrzucić na podtsawie 89 ust 1 pkt 2 ?

13

Jeśli na kopii jest podpis wykonawcy, to bym sie zastanawiał czy nie potraktować tego jak potwierdzenia/udzielenia pełnomocnictwa, a w rezultacie oferta byłaby ważna.

14

Dodatkowo możesz i z 89.1.2 - kluczowa jest jednak przesłanka z 89.1.8 wink

15

jest to kopia pełnomicnictwa notarialnego pana X dla pana Y podpisanan za zgodność (jak cała oferta) prze z pana Y

16

Jeśli poświadczył sam pełnomocnik to do odrzucenia.

17

no tak ale art 89 ust 1 pkt 2 czy pkt 8 - odrebne przepisy (jak to uzasadnić)

18

art. 104 zd. 1 KC: Jednostronna czynność prawna dokonana w cudzym imieniu bez umocowania jest nieważna.

19

dokladnie
art 89 ust 1 pkt 2 /pkt ...... SIWZ/
oraz
pkt 8 /art. 104 zd. 1 KC: Jednostronna czynność prawna dokonana w cudzym imieniu bez umocowania jest nieważna/.