1

Temat: Program szkolenia

Zamawiający wymagał, aby do oferty dołączyć Program szkolenia - stanowiący treść oferty. Przygotował stosowny załącznik do SIWZ, w którym należało wpisać nazwę modułu, temat zajęć, liczbę godzin, cele szczegółowe danego modułu, metody i formy realizacji ... . Wykonawca załącza Program, w którym brak niektórych informacji, tzn. brak wskazania celów szczegółowych, czy treści Programowych objętych danym modułem.

Zamawiający nie postawił w stosunku do Programu żadnych konkretnych/szczegółowych wymagań. Zadanie wykonawcy miało polegać wyłącznie na uzupełnieniu tabeli przygotowanej przez zamawiającego.
Co w tej sytuacji powinienem zrobić, jeżeli brakuje niektórych elementów ??
Czy zastosowanie art. 89.1.2 będzie w tej sytuacji adekwatne?

2

Odp: Program szkolenia

A ja się pytam co z tym:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=10963&p=1

3

Nie można otworzyć tej strony, więc się nie wypowiem. A cóż tam można znaleźć?

4

Apollo popatrz w wyrok:
Sygn. akt: KIO 658/10
WYROK z dnia 7 maja 2010 r.

Ja też mam pytanie, czy za brak programu można odrzucić ofertę? (tzn. program jest ale nie podpisany, bez jakichkolwiek paraf, nic...)

5

2013-02-26 13:40:43
Apollo
Poziom X
Brak info. o nieprzynależności
Wykonawca nie składa ani listy, ani informacji (oświadczenia). Zamawiający uruchamia procedurę uzupełnienia (26.3). W odpowiedzi wykonawca niczego nie uzupełnia (milczy). Co w tej sytuacji robi zamawiający?
Zwróćcie szczególną uwagę, co jest napisane w 24b.3!

Potem napisałeś, że wiesz jak z tego wybrnąć i do tej pory nie zdradziłeś mi tej tajemnicy sad

6

1.

covec napisał/a:

Apollo popatrz w wyrok:
Sygn. akt: KIO 658/10
WYROK z dnia 7 maja 2010 r.

2. Ja też mam pytanie, czy za brak programu można odrzucić ofertę? (tzn. program jest ale nie podpisany, bez jakichkolwiek paraf, nic...)

1. Ten wyrok nie do końca dotyczy sytuacji opisanej przez Apollo.
2. A był wymóg w SIWZ co do podpisania programu?

7

Miras, niepotrzebnie się czepiasz!

8

1. Tak, był wymóg aby program szkolenia był podpisany.
2. Jak nie odpowiada sytuacji? jak dla mnie to jest ona identyczna.

9

A czy program miał potwierdzić, że usługi spełniają wymagania Zamawiającego, czy też był oceniany? Myślę, że sytuacja jest podobna do próbek - jeśli był oceniany i był częścią oferty to oferta do kosza (brak zastrzeżonej nieważnością formy pisemnej).

10 (edytowany przez covec 2013-09-13 11:58:56)

Program oceniany nie jest. Jest elementem oferty na potwierdzenie, że oferowana usługa jest zgodna programowo z wymogami siwz.
Suma summarum zawsze wykonawca może powiedzieć złożyłem wam ofertę, podałem cenę i zrealizuje szkolenie zgodnie z Moim programem, który wcale nie pokrywa się z waszymi wymaganiami...Wg mnie program jest istotnym elementem oferty. Inna sprawą jest jak szczegółowy jest ten program.

11

To ja bym wezwał do uzupełnienia - potraktowałbym jako opis (z rozporządzenia).

12

Tylko wg mnie jest mały problem, który polega na manipulowaniu dokumentami. Pierwotnie program nie zawierał się w katalogu dokumentów na potwierdzenie z paragrafu 6 rozporządzenia. był zamieszczony z innych dokumentach niezbędnych w procesie badania i oceny ofert.

13 (edytowany przez bipi 2013-09-13 12:12:58)

Nie ma ludzi nieomylnych wink
Moim zdaniem błędna klsyfikacja dokumentu nie ma większego znaczenia - art. 65 par. 1 KC

14

Apollo napisał/a:

Miras, niepotrzebnie się czepiasz!

Nie czepiam się, jestem ciekawy Twojej opinii - wszak nie od wczoraj bawisz się ZP.

15

covec napisał/a:

1. Tak, był wymóg aby program szkolenia był podpisany.
2. Jak nie odpowiada sytuacji? jak dla mnie to jest ona identyczna.

1. Daj mi moment...
2. Nie odpowiada. W sytuacji Apolla chodzi, o to że Apollo żądał aby każdy program posiadał wskazane przez niego elementy. Wykonawca złożył ofertę bez tych właśnie. W wyroku chodzi, o to że wszystkie wymagane elementy są, natomiast nie koniecznie odpowiadają one oczekiwaniom zamawiającego.

16

covec napisał/a:

Suma summarum zawsze wykonawca może powiedzieć złożyłem wam ofertę, podałem cenę i zrealizuje szkolenie zgodnie z Moim programem, który wcale nie pokrywa się z waszymi wymaganiami...

Jeśli się nie pokrywa to odrzucasz z 89.1.2 i finito - w czym jest problem?

17

covec napisał/a:

Program oceniany nie jest. Jest elementem oferty na potwierdzenie, że oferowana usługa jest zgodna programowo z wymogami siwz.

... i to wynika wprost z SIWZ, ogłoszenia że jest dokument z kategorii dokumentów przedmiotowych?

18

@Miras: chyba nie:
Pierwotnie program nie zawierał się w katalogu dokumentów na potwierdzenie z paragrafu 6 rozporządzenia. był zamieszczony z innych dokumentach niezbędnych w procesie badania i oceny ofert.

19

Miras, nie drocz się ze mną, zważywszy na dzisiejszą datę... .
Podpowiedz lepiej, co byś w tej sytuacji zrobił?

20

Czy to jest oferta potencjalnie najkorzystniejsza? Zamówienie finansowane z Unii?

21 (edytowany przez covec 2013-09-13 12:38:56)

MIRAS napisał/a:

Czy to jest oferta potencjalnie najkorzystniejsza? Zamówienie finansowane z Unii?

Do najkorzystniejszej jest jej daleko, co nie zmienia faktu, że przy kolejnym postępowaniu może być tak z najkorzystniejszą smile owszem unia kładzie kasę.

22

Bez względu na odpowiedź:  Nierespektowanie przez wykonawcę warunków SIWZ w zakresie sporządzenia oferty (w tym programu), postawionych w stosunku do wszystkich wykonawców, jest równoznaczne ze sporządzeniem tego programu niezgodnie z SIWZ, a to z kolei powoduje że oferta jest niezgodna z SIWZ i następstwem tego jest obowiązek zastosowania przez zamawiającego przepisu 89.1.2. Zakładam, że postanowienie to nie miał charakteru instrukcyjnego, a zatem przeciwne rozumienie tego postanowienia oznaczałoby naruszenie zasady równego traktowania uczestników postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.

Inaczej bym postąpił, gdyby program zawierał wymagane elementy, choć nie spełniałyby one moich oczekiwań.

23

covec napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Do najkorzystniejszej jest jej daleko, co nie zmienia faktu, że przy kolejnym postępowaniu może być tak z najkorzystniejszą smile owszem unia kładzie kasę.

Pytanie dotyczyło sytuacji Apolla. Odpowiedź powyższa również.

A Ty covecu odpowiedz na pytanie:

covec napisał:

Miras napisał:

... i to wynika wprost z SIWZ, ogłoszenia że jest dokument z kategorii dokumentów przedmiotowych?

24

covec napisał/a:

Tylko wg mnie jest mały problem, który polega na manipulowaniu dokumentami. Pierwotnie program nie zawierał się w katalogu dokumentów na potwierdzenie z paragrafu 6 rozporządzenia. był zamieszczony z innych dokumentach niezbędnych w procesie badania i oceny ofert.

25

Wg mnie nie wypełniony program nie może zostać uzupełniony. Jest to treść oferty. To dane podane przez wykonawcę w rubrykach oceniasz czy odpowiadają opisowi przedmiotu zamówienia.