1

Temat: Art. 86.4 a tajemnica przedsiębiorstwa

Jak dobrze wiecie, zdarzają się różnej maści wykonawcy. Mamy np. takiego Jana Kowalskiego, który informacje, o których mowa w Art. 86 ust. 4 Pzp zastrzega jako tajemnica przedsiębiorstwa.

Z jednej strony mamy uchwałę SN z 2005 r.(sygn. akt III CZP 74/05) - "Zgodnie z treścią powyższej uchwały "negatywna weryfikacja przez zamawiającego wystąpienia niezbędnej przesłanki ustawowej przesądzającej o skuteczności dokonania zastrzeżenia zakazu udostępniania informacji (brak podstaw do uznania ich za tajemnicę przedsiębiorstwa) wywołuje tylko konsekwencje w postaci wyłączenia, przewidzianego w Art. 96 ust. 4 zd. 1 pzp zakazu ujawniania, bezzasadnie zastrzeżonych przez oferenta informacji. Wynik negatywnej weryfikacji przez zamawiającego charakteru informacji, objętych przez oferenta zastrzeżeniem zakazu ich udostępniania, nie przesądza przecież o niezgodności oferty z ustawą, a dowodzi jedynie bezskuteczności dokonanego zastrzeżenia, co wyłącza obowiązek zamawiającego odrzucenia takiej oferty. W konsekwencji oferta taka będzie przedmiotem oceny w postępowaniu o udzielenie zamówienia, tyle że zamawiający zobowiązany będzie ujawnić także i te informacje, które oferent objął swoim bezskutecznym zastrzeżeniem zakazu ich udostępniania."

Z drugiej strony, w Rzepie ("Można zweryfikować zastrzeżenie tajemnicy przedsiębiorstwa") możemy przeczytać: - "O bezskuteczności zastrzeżenia nie można natomiast mówić, gdy wykonawca zastrzegł tajemnicę przedsiębiorstwa w stosunku do informacji, które bezwzględnie nie mogą być objęte tym zastrzeżeniem, tj. w szczególności informacji określonych w Art. 86 ust. 4 pzp, które zamawiający ujawnia w czasie otwarcia ofert. Dokonanie takiego zastrzeżenia powinno powodować odrzucenie oferty wykonawcy jako niezgodnej z pzp."

Co o tym sądzicie?

2

Odp: Art. 86.4 a tajemnica przedsiębiorstwa

Bezskuteczne zastrzeżenie i tyle.

3

Również sądzę, że bezskuteczne zastrzeżenie. Moim zdaniem więcej kontrowersji jest przy grupie kapitałowej.

4

Moim zdaniem "zadziałają" tutaj zasady art. 58 KC - szczególnie par. 3, który pozwala uznać za nieważną jedynie część czynności. Jako czynność traktuję złożenie oferty a jako jej część zastrzeżenie informacji. tak ja to rozumiem. Czyli zastrzeżenie nieskuteczne ale oferta nie podlega odrzuceniu.

5

psz napisał/a:

Moim zdaniem więcej kontrowersji jest przy grupie kapitałowej.

Tak się składa, że mam takiego kwiatka.

6

Apollo napisał/a:
psz napisał/a:

Moim zdaniem więcej kontrowersji jest przy grupie kapitałowej.

Tak się składa, że mam takiego kwiatka.

Ale co? Zastrzegł info o grupie?

7

Apollo napisał/a:

...w szczególności informacji określonych w art. 86 ust. 4 pzp, które zamawiający ujawnia w czasie otwarcia ofert. Dokonanie takiego zastrzeżenia powinno powodować odrzucenie oferty wykonawcy jako niezgodnej z pzp."

To jest ciekawy fragment.

8

Tak, listę podmiotów - nie bardzo wiem, jak to ugryźć, bo to nowy twór.

9

No tak - w odpisie z KRS takiej informacji nie ma - a czy na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji albo ustawy o ochronie konkurencji i konsumentow nie jest tak, że te informacje są gdzieś ujawniane? Muszę sprawdzić.

10

Apollo napisał/a:

Tak, listę podmiotów - nie bardzo wiem, jak to ugryźć, bo to nowy twór.

Daj znać jak sobie z tym poradziłeś smile

11

ok!
Jak ktoś przerabiał ten temat, to prośba o ujawnienie - mile widziana wiedza na ten temat.

12

Listę? zastrzec można, miałem taki przypadek, dobrze uzasadnili po wezwaniu do wyjaśnień i nie odtajniłem.

13

Marcel
Możesz podać chociaż szkic jak wyjaśniali?
Bo to ciekawy temat

14

Informacje są tajemnicą przedsiębiorstwa o charakterze organizacyjnym nie są ujawniane do wiadomości publicznej zachowali niezbędne działania do zachowania poufności, wyjaśniali z dokładnością komu jest ona znana itd, wyjaśnienia są obszerne więc nie da rady o wszystkim pisać były na tyle przekonujące że nie odtajniłem.