1

Temat: Usługi pocztowe na 3 lata

Mam ogłosić PN na Usługi pocztowe na okres 3 lat. Jak mam oszacować wartość zamówienia? Czy biorę szacunkową wartość z ostatnich 12 m-cy i mnożę przez 3 ? Czy wystarczy, że to będzie kwota z 12 m-cy?

2

Odp: Usługi pocztowe na 3 lata

Biedronka32 napisał/a:

Czy biorę szacunkową wartość z ostatnich 12 m-cy i mnożę przez 3 ?

Bardzo blisko. Popatrz art. 34 pzp.

3

Czyli mnożę przez te 3 lata

4

Tak. Zwiększasz o średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług (ustawa budżetowa). Oczywiście uwzględniasz zmiany ilościowe, jeśli takowe się zanoszą.

5

dzięki

6

czy dzielicie zamowienie na czesci?bo jesli nie to troche fikcyjny przetarg bedzie..chodzi mi o przesylki za potwierdzeniem odbioru-żółta karteczka:-) nadal (przez 3 lata) tylko poczta polska moze takowe realizowac.dobrze rozumie?

7

jeden pan z poczty powiedział mi, że jeżeli w przedmiocie zamówienia występują przesyłki zagraniczne, to nikt inny poza PP oferty nie złoży, ale nie pamiętam z czego to wynika.

8

i co wobec tego?uzp robił prztearg nieograniczony na wszyskto, czy tym sie kierowac i lecieć na oślep z przetargiem?

9

Poczta Polska na najbliższe 3 lata od początku tego roku została wyznaczona jako tzw. operator wyznaczony (chodzi o dostarczanie przesyłek urzędowych, rent i emerytur)

10

no wlasnie, wobec tego nalezaloby rozdzielic poczte urzedowa od calej reszty i tlyko na ta reszte robic pn
mam racje?

11

A dlaczego chcesz rozdzielić?

12 (edytowany przez Marta 2013-09-18 07:04:31)

jelsi zrobie jednym przetargiem to wiadomo ze wygra pp, bo u mnie tez sa urzedowe -wiekszosc, wiec rpzetarg fikcyjny tak naprawde, sztuka dla sztuki

13

Marta napisał/a:

jelsi zrobie jednym przetargiem to wiadomo ze wygra pp, bo u mnie tez sa urzedowe -wiekszosc, wiec rpzetarg fikcyjny tak naprawde, sztuka dla sztuki

Nieeee, tylko jego część big_smile

14

no wlasnie bipi-czy to nie jest przeslanka do  podzialu?

15

Myślę, że nie - skoro większość jest urzędowych to po całości wink

16 (edytowany przez Marta 2013-09-18 07:40:28)

po całości (większosci) fikcyjny, no więc nic nie rozumie juz:-))
czyli bipi nie robisz pn na usługi pocztowe u siebie tak?

17

Możesz dzielić jeżeli chcesz, ale nie ma takiego obowiązku. Jeżeli zależy ci na udziale mniejszych firm to podziel. Będą mieli szansę.

18

Marta napisał/a:

po całości (większosci) fikcyjny, no więc nic nie rozumie juz:-))
czyli bipi nie robisz pn na usługi pocztowe u siebie tak?

Robię na całość bez podziału na części.

19

a co w przypadku gdy tylko 20% zamówień na usługi pocztowe to usługi za potwierdzeniem  odbioru?