Podkreślenie Twoje?
W momencie gdy zamawiający wyklucza wykonawcę, oferta tegoż z mocy prawa jest odrzucona. Zamawiający nie dokonuje tej czynności, tylko czynność którą wykonuje0, ma ostatecznie również i taki skutek.
Użycie przez prawodawcę określenia "uznaje się za odrzuconą" należy zinterpretować, czyli stwierdzić, że oferta jest odrzucona.
Prezes UZP - ale jak to odrzucona?
Ja- Zgodnie z przepisami, wykonawca został wykluczony, czyli jego oferta JEST odrzucona.
Wszędzie gdzie o tym czytałem występuje ten sam brak interpretacji:
Wykonawca nie uzupełnił jakiegoś wykazu, więc zostaje wykluczony, a jego oferta uznana za odrzuconą.
Miast:
Wykonawca nie uzupełnił jakiegoś wykazu, więc zostaje wykluczony, a jego oferta odrzucona.
Wszędzie to "uznaje się za odrzuconą" i "uznaje się za odrzuconą", kiedy ona po prostu odrzuconą jest.
Izawin mogła, w pierwszym poście, napisać - w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców.
Mogła też napisać ? w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców, a ich oferty zostały odrzucone.
Ale jaki jest sens pisać ? w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców, a ich oferty uznaje się za odrzucone?
Skoro uznaje się to one są odrzucone czy nie?
Niestety nie wiem jakie jest językowe określenie takiego podstawiania.
Wracając do Ogłoszenia o udzieleniu zam. ? skoro nie ma informacji, że należy wpisywać tylko oferty odrzucone na podstawie art. 89 to należy wpisywać wszystkie odrzucone, łącznie z 24.4 ? jeśli się ich nie wpisuje to znaczy, że się ?nie uznaje?.
Dlatego podtrzymuję, że tak jak w kilku innych sytuacjach, można robić jak się chce.