1

Temat: Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia

Mam takie pytanko

w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców, a ich oferty odrzuciłam

umowa została podpisana i zamieszczam Ogłoszenie o udzielenie zamówienia i teraz w Sekcji IV.3 dot. LICZBA OFERT ODRZUCONYCH wpisuję cyfrę 2, czy ta sekcja dotyczy ofert odrzuconych z art. 89?

2 (edytowany przez eva 2013-09-19 12:32:05)

Odp: Ogłoszenie o udzieleniu zamówienia

TAK.
Wykluczyłaś wykonawców a co za tym idzie ofertę wykonawcy wykluczonego uznajesz za odrzuconą wink

3 (edytowany przez izawin 2013-09-19 12:33:54)

Zakręciłam się

czyli w moim przypadku wpisuję ZERO czy DWA ;-)

4

DWA smile

5

eva napisał/a:

TAK.
Wykluczyłaś wykonawców a co za tym idzie ofertę wykonawcy wykluczonego uznajesz za odrzuconą wink

Niestety nie, też wcześniej tak sądziłem, wedle najnowszej doktryny smile, pkt. w protokole dotyczy faktycznie odrzuconych z art.89.

6

Pytanie: odrzuciłaś oferty (89.1.5 - błędnie zresztą), czy uznałaś za odrzucone (24.4)???

7

24.4

8

To wpisujesz 0

9

Można robić jak się uważa.

Można zasłaniać się doktryną (nota bene owa "doktryna" przedstawia swoje widzimisię ignorując interpretację językową i logiczną) i nie wpisywać w odrzuconych wykonawców wykluczonych. Można też patrzeć na zapisy i wpisywać wykluczonych w odrzuconych.

Oferta wykonawcy wykluczonego jest odrzucona.
@Bipi - czy uznałaś za odrzucone (24.4)???
Nie ma takiego pojęcia Bipi. Oczywiście wiadomo o co Ci chodzi, ale znaczeniowo jest to niepoprawna forma. Z mocy prawa taką ofertę uznaje się za odrzuconą, więc sumując - wykonawcę za wykluczonego, a ofertę za odrzuconą.

Kiedy widzimy więc zapis - "uznaje się za odrzuconą" i okienko "oferty odrzucone" to logika podpowiada, aby je tam wpisać.

Jeśli na stoku będą 4 bałwany - 2 białe, 2 niebieskie i stworzymy regułę, że niebieskie bałwany uważamy za białe to na pytanie "ile jest białych bałwanów na stoku?", prawidłową odpowiedzią będzie 4.

Czy się mylę? wink

10

Bardzo wink

11

Zamieniam się w słuch (wzrok) smile

12

psz napisał/a:

Nie ma takiego pojęcia Bipi.

Niech Ci będzie - poprawiam się: czy oferty zostały uznane za odrzucone?

psz napisał/a:

Można zasłaniać się doktryną (nota bene owa "doktryna" przedstawia swoje widzimisię ignorując interpretację językową i logiczną) i nie wpisywać w odrzuconych wykonawców wykluczonych. Można też patrzeć na zapisy i wpisywać wykluczonych w odrzuconych.

No akurat się z Tobą nie zgodzę - uważam tak jak Prezes wraz ze swoją świtą:
Od ?warunków podmiotowych? określonych w art. art. 22 ust. 1 i 24 ust. 1 ustawy należy odróżnić ?warunki przedmiotowe?, a więc odnoszące się do przedmiotu zamówienia. Pierwsze odnoszą się do podmiotu; ich niespełnienie skutkuje wykluczeniem wykonawcy z postępowania. Te drugie odnoszą się do opisu przedmiotu zamówienia i warunków na jakich będzie realizowane zamówienie publiczne; ich nie spełnienie skutkuje odrzuceniem oferty. Nie można zatem odrzucić oferty z powodu nie spełniania warunków podmiotowych (ofertę uznaje się za odrzuconą) i odwrotnie, nie można wykluczyć wykonawcy z powodu nie spełniania warunków przedmiotowych. Właściwości wykonawcy nie mogą być już brane pod uwagę przy ocenie ofert (z wyjątkiem usług wymienionych w art. 5 ust. 1 ustawy).
Fragment opinii UZP - zgadzam się z nim w 100%. Nic dodać nic ująć wink
@Marcel: ta doktryna nie jest wcale taka nowa wink

13

No dobra, to "moja" nowa doktryna.

14

Podkreślenie Twoje? wink
W momencie gdy zamawiający wyklucza wykonawcę, oferta tegoż z mocy prawa jest odrzucona. Zamawiający nie dokonuje tej czynności, tylko czynność którą wykonuje0, ma ostatecznie również i taki skutek.
Użycie przez prawodawcę określenia "uznaje się za odrzuconą" należy zinterpretować, czyli stwierdzić, że oferta jest odrzucona.
Prezes UZP - ale jak to odrzucona?
Ja- Zgodnie z przepisami, wykonawca został wykluczony, czyli jego oferta JEST odrzucona.

Wszędzie gdzie o tym czytałem występuje ten sam brak interpretacji:
Wykonawca nie uzupełnił jakiegoś wykazu, więc zostaje wykluczony, a jego oferta uznana za odrzuconą.
Miast:
Wykonawca nie uzupełnił jakiegoś wykazu, więc zostaje wykluczony, a jego oferta odrzucona.

Wszędzie to "uznaje się za odrzuconą" i "uznaje się za odrzuconą", kiedy ona po prostu odrzuconą jest.
Izawin mogła, w pierwszym poście, napisać - w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców.
Mogła też napisać ? w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców, a ich oferty zostały odrzucone.
Ale jaki jest sens pisać ? w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców, a ich oferty uznaje się za odrzucone?
Skoro uznaje się to one są odrzucone czy nie?
Niestety nie wiem jakie jest językowe określenie takiego podstawiania.

Wracając do Ogłoszenia o udzieleniu zam. ? skoro nie ma informacji, że należy wpisywać tylko oferty odrzucone na podstawie art. 89 to należy wpisywać wszystkie odrzucone, łącznie z 24.4 ? jeśli się ich nie wpisuje to znaczy, że się ?nie uznaje?.
Dlatego podtrzymuję, że tak jak w kilku innych sytuacjach, można robić jak się chce.

15

psz napisał/a:

Ale jaki jest sens pisać ? w przetargu wykluczyłam 2 wykonawców, a ich oferty uznaje się za odrzucone?

Po co??? - po prostu - Z postępowania wykluczono dwóch wykonawców i KONIEC. Uznanie ofert za odrzucone następuje z automatu, dlatego nie trzeba o tym pisać. wink

psz napisał/a:

Wracając do Ogłoszenia o udzieleniu zam. ? skoro nie ma informacji, że należy wpisywać tylko oferty odrzucone na podstawie art. 89 to należy wpisywać wszystkie odrzucone, łącznie z 24.4 ? jeśli się ich nie wpisuje to znaczy, że się ?nie uznaje?.

Absolutnie nie - te oferty NIE ZOSTAŁY odrzucone wink Nie wpisuje się nic wink Nawet na logikę rzecz biorąc - w ogłoszeniach o udzieleniu zamówienia większość danych ma charakter sprawozdawczy i statystyczny. Jeśli będzie napisane że wykluczono 2 wykonawców i odrzucono 2 oferty to następuje przekłamanie - trzeba się domyślać co autor miał na myśli. Jeżeli natomiast napiszemy, że wykluczono 2 wykonawców i nie odrzucono żadnej oferty - od razu wiadomo co i jak tongue

16

bipi napisał/a:
psz napisał/a:

Po co??? - po prostu - Z postępowania wykluczono dwóch wykonawców i KONIEC.

Dla tego wyżej napisałem tak jak napisałem.

bipi napisał/a:

Uznanie ofert za odrzucone następuje z automatu, dlatego nie trzeba o tym pisać. wink

Coraz lepiej - uznanie następuje z automatu, to czemu nie napiszesz po prostu, że są odrzucone, a nie uważane za takie?
Wciąż nie chcesz tego zinterpretować, tylko przepisujesz. Ty uznajesz, że uznajesz wcale tego nie robiąc.
- Czy te oferty są odrzucone?
- Nie, one są uznane za odrzucone!
- Noooo, czyli są?
- Nie, tylko uznane.

psz napisał/a:

bipi napisał/a:

Absolutnie nie - te oferty NIE ZOSTAŁY odrzucone wink Nie wpisuje się nic wink

IV.3) LICZBA ODRZUCONYCH OFERT:

Jak widzisz, zapis umieszczony w Ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia jest prosty i każe wpisać po prostu liczbę odrzuconych, a że na podstawie 24.4 TE również się mieszczą w tym pojęciu to już problem prawodawcy.

bipi napisał/a:

Nawet na logikę rzecz biorąc - w ogłoszeniach o udzieleniu zamówienia większość danych ma charakter sprawozdawczy i statystyczny. Jeśli będzie napisane że wykluczono 2 wykonawców i odrzucono 2 oferty to następuje przekłamanie - trzeba się domyślać co autor miał na myśli.

Chwileczkę, nie odwracaj kota ogonem - jakby wszyscy postępowali zgodnie z ustawą to nikt nie musiałby myśleć co autor miał na myśli. Przekłamanie następuje w sprawozdaniu osoby robiącej to niezgodnie z ustawą.

bipi napisał/a:

Jeżeli natomiast napiszemy, że wykluczono 2 wykonawców i nie odrzucono żadnej oferty - od razu wiadomo co i jak tongue

A co to za potworek logiczny?
No skoro utarło się, że ludzie robią to niezgodnie z ustawą to pewnie, że wiadomo "co i jak"

Jakby robili to zgodnie z ustawą - 2 wykluczonych, 2 odrzucone oferty - to też od razu wiadomo "co i jak".
Spójrz ile ludzie pytają o to zagadnienie. I tak nie wiesz co tam wpisali. Masz pewność tylko wtedy kiedy w odrzuconych jest 0.

17

Moje wątpliwości wzięły się stąd, ponieważ w ogłoszeniu nie ma w ogóle rubryki dotyczącej Wykonawców wykluczonych, a ja dwóch wykluczyłam ... itd., a zero ofert odrzuciłam z art. 89...

Wiem, że nic nie wiem...

18

Poddaję się - nie mam więcej argumentów...

19

ofertę wykonawcy wykluczonego z postępowania uznaje się za odrzuconą - art. 24 ust. 2 pkt 4
Wpisujesz 2 ( a czy z art. 89 czy wynikającego z art. 24 ust. 2 pkt 4 nie ma znaczenia)

Jak pisze psz zapis umieszczony w Ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia jest prosty i każe wpisać po prostu liczbę odrzuconych i finito.

20

To wynika z 24.4 wink

21

oj sorry art. 24 pkt 4 zapędziłam się wink

22

Dziękuję wszystkim za dyskusję;-)

A więc wpisuję DWIE ;-)

23

cały problem jak zwykle wynika z niedoprecyzowania zapisów ustawy Pzp i rozporządzeń.
ja, w powyższym przypadku wpisuję 0. czy robię dobrze, czy źle, nie wiem.
posiłkuję się publikacją Uzp dotyczącą protokołu, gdzie za oferty odrzucone uznaje się oferty odrzucone z art. 89.1. ofert wykonawców wykluczonych nie wpisuje się w sekcji - oferty odrzucone.
fakt, że w protokole jest sekcja o wykonawcach wykluczonych, a w ogłoszeniu o udzieleniu nie ma takiej sekcji. gdyby tam była taka pozycja, to nie byłoby dylematu.

wystarczyłoby również w ustawie napisać, że ofertę wykonawcy wykluczonego odrzuca się, a nie że uznaje się za odrzuconą, i nie byłoby problemu z wykładnią językową.

w sądzie, też się mówi: uznaje się Pana X. za winnego. Ale czy Pan X jest faktycznie winny? Może sąd się pomylił i Pan X jest niewinny?;)

jak dla mnie, to ci wszyscy fachowcy co pracują na ustawą Pzp, to chyba nigdy w życiu żadnego przetargu nie przeprowadzili, że nie potrafią tych wszystkich luk, nieścisłości wyprostować.

24

Obie formy są dozwolone, zastosowanie jednej z nich będzie ok, i nie będzie podstawą żadnego zarzutu organów kontrolujących.

25

Popieram! wink

szad napisał/a:

...a w ogłoszeniu o udzieleniu nie ma takiej sekcji. gdyby tam była taka pozycja, to nie byłoby dylematu.

Żeby było śmieszniej, to nasz (polski) wymysł, bo w unijnym ogłoszeniu nawet nie ma mowy o ofertach odrzuconych (o wykluczeniach także nic nie ma). smile