Arek1980 napisał/a:Inna sprawa, że tamto zamówienie realizował dla innego działu
Ale zamawiający ten sam chyba?
Arek1980 napisał/a:Obawiam się, że w odpowiedzi na wezwanie (no właśnie co w wezwaniu? mam wzywać o dowody wykonania należytego w stosunku do usług dla nas? mogę w ogóle, czy nie powinienem jeśli je dla nas robił) da mi protokół odbioru i sprawa zamknięta.
no i tu znowu wg mnie ustawodawca pozostawił zamawiającego na rozdrożu. w rozporządzeniu wykonawca nie ma obowiązku składać dowodów na usługi wykonane dla zamawiającego, bo zakładał, że wykaże należycie wykonane. a tu wykonawca wykazuje nienależycie wykonane. i co dalej?
można by dojść do wniosku: skoro ustawodawca nie nakazuje składania referencji na usługi wykonane dla zamawiającego, to doszedł do wniosku, ze zamawiający na podstawie posiadanej wiedzy jest w stanie stwierdzić, czy te usługi zostały wykonane należycie czy nie, dlatego papier potwierdzający jest zbędny.
jeżeli zamawiający stwierdzi, że usługę wykonał nienależycie, czyli nie spełnia warunku udziału, to powinien go wezwać do złożenia nowego wykazu. jeżeli w nowym wykazie znów wykaże te same usługi to out, a jeżeli wykaże 2 inne spełniające warunek, to trza będzie to uznać.
Ja bym go wezwał do złożenia wykazu, w związku z faktem, że te 2 usługi zgodnie z wiedzą zamawiającego zostały wykonane nienależycie i zamawiający nie może ich uznać.
to, że w końcu został podpisany protokół odbioru nie oznacza automatycznie, że wykonawca wykonał należycie, bo idać ta drogą nienależyte wykonanie zamówienia byłoby wtedy gdyby wogóle go nie zrealizował.
Arek1980 napisał/a:Czytałem, że za rażąco niską cenę można odrzucić jeśli nie odpowie lub jeśli wyjaśnienia nie będą wystarczające (cokolwiek to znaczy) a nie jeśli mimo wyjaśnień Z nadal uważa, że w tej cenie nie da się tego zrobić.
art. 90.1-3. nie złoży wyjaśnień - odrzucasz. złoży wyjaśnienia - decyzja należy do zamawiającego, czy je uznaje czy nie.