1

Temat: Nienależyte wykonanie usługi z wykazu

Witam. PN, powyżej progu, usługa.

Warunkiem było wykazanie usług łącznie za 1 mln.

W wykazie są 4 usługi, z tego dwie wykonane wcześniej dla nas. Referencje tylko dla pozostałych dwóch. Jesteśmy w powiadaniu pisma, na wniosek tego W o wydanie referencji, że wykonał nienależycie, nieterminowo i niesolidnie.

1. Nie uznać naszych usług, wtedy z pozostałych dwóch nie wynika spełnianie warunku udziału w postępowaniu, więc wezwać z 26.3 , pewnie uzupełni i dostaniemy niesolidnego Wykonawcę.( jest najtańszy, nawet podchodzi pod rażąco niską cenę - 50% szacunku).

2. Wykluczyć z 24.2.3 za składanie nieprawdziwych informacji mających wpływ na wynik postępowania ?

2

Odp: Nienależyte wykonanie usługi z wykazu

na tą chwilę, to trudno powiedzieć, że złożył nieprawdziwe informacje, skoro w stosunku do waszych usług nic nie złożył. ujął je w wykazie i tyle.
jeżeli uzupełni referencje "pozytywne" do waszych usług, a wy wiecie, że spartolił usługę, to wtedy można by mówić o nieprawdziwych informacjach.
zgodnie z rozporządzeniem, do waszych usług nie ma obowiązku złożenia dowodów, ale skoro wiecie, że są wykonane nienależycie, to chyba pozostaje wezwać do uzupełnienia.
tylko po co on wykazuje usługi realizowane dla was, skoro wykonał je nienależycie.
logika wykonawców mnie czasem zastanawia.

o wyjaśnienie nisko rażącej ceny, też można wystąpić. może nie złoży wyjaśnień i pójdzie out.
a jak ma się cena oferty, do innych ofert? zamawiający zawsze mógł błędnie oszacować wartość.

3 (edytowany przez Arek1980 2013-09-20 10:39:12)

Przez chwilę uważałem, że nieprawdziwą informacją jest to, że wykazie usług dał usługę, która wykonał nienależycie.
Inna sprawa, że tamto zamówienie realizował dla innego działu, masa problemów, aneksy terminowe, niedoróbki, ale w końcu podpisany protokół o zapłacona faktura. Jedynie w odpowiedzi na wniosek o referencje dostał, że zrobił byle jak, nie w terminie i z masą problemów w czasie realizacji.

Obawiam się, że w odpowiedzi na wezwanie (no właśnie co w wezwaniu? mam wzywać o dowody wykonania należytego w stosunku do usług dla nas? mogę w ogóle, czy nie powinienem jeśli je dla nas robił)  da mi protokół odbioru i sprawa zamknięta.

co do cen:

szacunek+ vat - 61
oferty:   60   ,    50    ,   42    i jego 34.

Czytałem, że za rażąco niską cenę można odrzucić jeśli nie odpowie lub jeśli wyjaśnienia nie będą wystarczające (cokolwiek to znaczy) a nie jeśli mimo wyjaśnień Z nadal uważa, że w tej cenie nie da się tego zrobić.

4

Arek1980 napisał/a:

Inna sprawa, że tamto zamówienie realizował dla innego działu

Ale zamawiający ten sam chyba?

Arek1980 napisał/a:

Obawiam się, że w odpowiedzi na wezwanie (no właśnie co w wezwaniu? mam wzywać o dowody wykonania należytego w stosunku do usług dla nas? mogę w ogóle, czy nie powinienem jeśli je dla nas robił)  da mi protokół odbioru i sprawa zamknięta.

no i tu znowu wg mnie ustawodawca pozostawił zamawiającego na rozdrożu. w rozporządzeniu wykonawca nie ma obowiązku składać dowodów na usługi wykonane dla zamawiającego, bo zakładał, że wykaże należycie wykonane. a tu wykonawca wykazuje nienależycie wykonane. i co dalej?
można by dojść do wniosku: skoro ustawodawca nie nakazuje składania referencji na usługi wykonane dla zamawiającego, to doszedł do wniosku, ze zamawiający na podstawie posiadanej wiedzy jest w stanie stwierdzić, czy te usługi zostały wykonane należycie czy nie, dlatego papier potwierdzający jest zbędny.
jeżeli zamawiający stwierdzi, że usługę wykonał nienależycie, czyli nie spełnia warunku udziału, to powinien go wezwać do złożenia nowego wykazu. jeżeli w nowym wykazie znów wykaże te same usługi to out, a jeżeli wykaże 2 inne spełniające warunek, to trza będzie to uznać.

Ja bym go wezwał do złożenia wykazu, w związku z faktem, że te 2 usługi zgodnie z wiedzą zamawiającego zostały wykonane nienależycie i zamawiający nie może ich uznać.

to, że w końcu został podpisany protokół odbioru nie oznacza automatycznie, że wykonawca wykonał należycie, bo idać ta drogą nienależyte wykonanie zamówienia byłoby wtedy gdyby wogóle go nie zrealizował.

Arek1980 napisał/a:

Czytałem, że za rażąco niską cenę można odrzucić jeśli nie odpowie lub jeśli wyjaśnienia nie będą wystarczające (cokolwiek to znaczy) a nie jeśli mimo wyjaśnień Z nadal uważa, że w tej cenie nie da się tego zrobić.

art. 90.1-3. nie złoży wyjaśnień - odrzucasz. złoży wyjaśnienia - decyzja należy do zamawiającego, czy je uznaje czy nie.

5

szad napisał/a:

to, że w końcu został podpisany protokół odbioru nie oznacza automatycznie, że wykonawca wykonał należycie, bo idać ta drogą nienależyte wykonanie zamówienia byłoby wtedy gdyby wogóle go nie zrealizował.

Ale jeśli odebrali i zapłacili 100% wartości umowy, tzn. że nie mają podstaw podważać słów Wykonawcy. Bardzo często tak się dzieje, gdyż Zamawiający chce szybko zadanie zakończyć i nie walczyć z partaczem o wyegzekwowanie kar umownych. A później jest lament, bo partacz znowu składa najkorzystniejszą ofertę. wink

6

może były pobrane kary umowne?

7

w jakich przypadkach można mówić o nienależytym wykonaniu zamówienia?

8

Z praktyki: najczęściej jest to zwłoka (ew. opóźnienie) albo w realizacji albo w usuwaniu wad i usterek

9

Zamawiający ten sam.
Kar nie było, były chyba 2 aneksy terminowe.

Zastanawiam się czy nie wezwać najpierw do wyjaśnień w zakresie braku dowodów czy te usługi zostały wykonane należycie.
W zależności co zrobi będę wzywał do uzupełnienia.
Co myślicie?

10

Arek1980 napisał/a:

Zamawiający ten sam.
Zastanawiam się czy nie wezwać najpierw do wyjaśnień w zakresie braku dowodów czy te usługi zostały wykonane należycie.

jak będzie szczwany, to Ci odpisze, że zgodnie z par. 3 rozporządzenia o dokumentach, nie ma obowiązku przedkładania tych dowodów.

11 (edytowany przez eva 2013-09-20 12:26:34)

Ale po co wzywac do wyjaśnień w wyniku braku dowodów - wykonawca nie ma obowiązku przedstawiać dowodów jeśli usługi/roboty/dostawy były wykonywane dla zamawiającego.

Wezwałabym wykonawce do uzupełnienia oferty tj. prawidłowego wykazu usług oraz dowodów potwierdzających że usługi zostały wykonane w nalezyty sposób (z załączonego wykazu oraz referencji nie wynika że wykonawca spełnia warunek wiedzy i doświadczenia) tym bardziej znając fakt iż usługi wcześniej wykonywane na rzecz zamawiającego były wykonane w sposób nienależyty.

Jesli chodzi o nienależyte wykonanie to występuje ono wtedy gdy wykonawca nie zrealizował zamówienia w sposób zgodny z zawartą umową i złożoną w postępowaniu ofertą np. wykonał zamówienie po terminie itp.

12

właśnie. na tą chwilę musisz odpowiedzieć sobie na jedno podstawowe pytanie:
czy uznajesz te 2 usługi?
jeżeli tak, to możesz się zastanowić ewentualnie nad jego ceną,
jeżeli nie (bo na podstawie Twojej wiedzy i dokumentów z realizacji tamtych usług wykonał je nienależycie), to wzywasz do złożenia wykazu potwierdzającego postawiony warunek.

jeżeli w nowym wykaże Ci znów te 2 usługi, to go wykluczysz, jeżeli jakieś inne i załączy do nich referencje, to ok.

13

No ja bym raczej skupił się na RNC, bo z tymi usługami u Zamawiającego to może być kiepsko. Skoro nie było kar, a podejrzewam, że w umowie były przewidziane kary za zwłokę, zrobiliście odbiór, to trudno Wam będzie udowodnić, że nienależycie wykonał zamówienie. To, że były aneksy przedłużajace, to wg mnie działa na korzyść Wykonawcy - obustronna zgoda+brak kar.
Moim zdaniem powinieneś rozpocząć procedurę 90.1

14

pociągnąłbym jeszcze ten temat

Arek1980 napisał/a:

2. Wykluczyć z 24.2.3 za składanie nieprawdziwych informacji mających wpływ na wynik postępowania ?

o takiej sytuacji, wg mnie, można by mówić dopiero po wyborze najkorzystniejszej oferty i tylko wtedy, kiedy nieprawdziwe informacje dotyczą najkorzystniejszej oferty.

15

A czemu tak?

16

Nie - jeśli "bez użycia" nieprawdziwych informacji nie spełniałby warunku, to wtedy możemy zastosować 24.2.3 ale teraz KIO i SO podchodzi bardzo liberalnie i trzeba jeszcze wykazać, że było to umyślne ale moim zdaniem to nie przejdzie.

17

jak nie prawdziwe informacje złożył np. 3 wykonawca w kolejności, to nie ma to wpływu na wynik postępowania.

jak nieprawdziwe informacje, złożył najtańszy wykonawca i zamawiający wykrył to przed wyborem najkorzystniejszej oferty, to chyba nie maiło to wpływu na wynik, skoro wybrał ofertę drugiego wykonawcy, z którą jest wszystko ok.

18

Czy ten wykonawca w ogóle składa jakieś nieprawdziwe informacje?
Czy po prostu wadliwe, których złożenie nie wypełnia warunku?

Tak jak Szad dobrze napisał w poście #2 to zepsuł #14 wink

19

szad napisał/a:

jak nie prawdziwe informacje złożył np. 3 wykonawca w kolejności, to nie ma to wpływu na wynik postępowania.

jak nieprawdziwe informacje, złożył najtańszy wykonawca i zamawiający wykrył to przed wyborem najkorzystniejszej oferty, to chyba nie maiło to wpływu na wynik, skoro wybrał ofertę drugiego wykonawcy, z którą jest wszystko ok.

Nie rozumiem komu tłumaczysz, dla nas jest to jasne - ale tutaj masz konkretny przypadek - jest najtańszy więc tego nie powtarzałem - po co te wywody niepotrzebne?

20

psz napisał/a:

Tak jak Szad dobrze napisał w poście #2 to zepsuł #14 wink

nie zepsuł, tylko rozpoczął wymianę poglądów wink

pytanie: co to jest wynik postępowania?

21

bipi napisał/a:

Nie rozumiem komu tłumaczysz, dla nas jest to jasne - ale tutaj masz konkretny przypadek - jest najtańszy więc tego nie powtarzałem - po co te wywody niepotrzebne?

zarzuciłem to w oderwaniu od tego konkretnego przypadku. chodziło mi tylko o sam sens tego artykułu. ok, mogłem założyć nowy wątek w innym miejscu.

a wywody stąd, że po tygodniu pracy już mi się w głowie pomieszało wink

22

W tym wypadku udzielenie zamówienia wink

23

szad napisał/a:

zarzuciłem to w oderwaniu od tego konkretnego przypadku. chodziło mi tylko o sam sens tego artykułu. ok, mogłem założyć nowy wątek w innym miejscu.

a wywody stąd, że po tygodniu pracy już mi się w głowie pomieszało wink

Sorki - nie chciałem żeby moja wypowiedź przybrała taki negatywny oddźwięk.
Też już jestem sfrustrowany, że:
1. jest ładna pogoda;
2. jest piątek
A JA MUSZĘ SIEDZIEĆ W PRACY!!!

24

ja o 15:30 mam fajrant smile

25

szad napisał/a:

ja o 15:30 mam fajrant smile

No to już bylo nie fair... tongue