1

Temat: kara umowna

Przygotowuję umowe na określona usługę, wykonawca otrzyma wynagrodzenie za wykonanie 1 usługi dlatego, że  nie jestesmy w stanie okreslic ile tych usług  wykona, czy 10 czy 100. Nie wiem czy mozna wpisać określoną karę umowna w razie odstapienia od umowy, zawsze piisałam np 10 % wartości umowy, teraz taki zapis nie ma sensu.

2

Odp: kara umowna

Może warto zastosować karę wyrażoną w kwocie.

3

Ja w atekiej umowie , gdzie nie mam jej weartści z oferty, bo nie jestem w stanie określić ilość jednostek do wykonania, piszę, że wynagrodzenie ustala się do kwoty np. 100 zł (wpisuję kasę jaką mamy na to zamówienie) i kary naliczam od tej kwoty.

4

Ok, czyli mogę okreslić dowolna kwotę kary umownej, tego nie byłam pewna.

5

Dowolną kwotę? A z czegoś ta kwota chyba musi wynikać, nie uważasz? Ot - taka z kosmosu kwota?

6

Własnie w tym problem że z kosmosu wink bo naprawdę nie wiemy ile tych usług zostanie wykonanych, moge np założyć że 100 i od tej kwoty wpisac wysokość kary. a zostanie wykonanych 50 albo 2000 ???? w tej chwili trudno to przewidzieć.

7

jacek0707 napisał/a:

Ja w atekiej umowie , gdzie nie mam jej weartści z oferty, bo nie jestem w stanie określić ilość jednostek do wykonania, piszę, że wynagrodzenie ustala się do kwoty np. 100 zł (wpisuję kasę jaką mamy na to zamówienie)

Robisz przetargi, w których nie określasz wielkości ani zakresu zamówienia?

8

Nie o to chodzi Piotrze. Jest np. postępowanie na coś, gdzie nie jesteś w stanie określić konkretnej ilości (np. "łatanie" dziur w nawierzchni ulic po zimie). Rozliczasz zatem wykonawcę na podstawie cen jednostkowych. Nie jesteś w stanie okreslić ceny oferty, podajesz więc "górny" pułap ceny, do jakiej bedziesz go rozliczał, czyli podajesz kwotę jaką masz na sfinansowanie zamówienia. Czy już Cię nieco oświeciłem? smile

9

Czyli oferta zawiera tylko jedną cenę jednostkową np. za m2?
To troche rozjaśnia sprawe, ale przyznam ze w tym świetle nie wyglada to najlepiej.

10

Zgodnie z KC art. 483-484 w umowie można zastrzec sobie tzw. Kary umowne za nie wykonanie lub opóźnienie. Wysokość tych kar jest dowolna, zaakceptowana przez obie strony, oczywiście w granicach rozsądku. Jeżeli chodzi o przybliżoną wielkość i wartość zamówienia to może przyjąć podobne zamówienie z poprzedniego roku.

11

jedno pytanie i taka dyskusja:) umowa nie podlega Pzp.

12

Dlaczego nie podlega?

13

Ja zawsze mam wartość umowy nawet przy łataniu dziur, szacowałam przeciez na jakichś realiach i zakładam, że wbuduje np 1000 ton masy x cena jednostkowa i mam wartość (z oferty) natomiast w umowie mam zastrzeżenia że wartośc ta może ulec zmianie i zapis że płacić będziema za faktycznie wbudowane iliści
Marty przypadek byłby zrozumiały gdyby nie taka rozpiętość
Nie rozumię - nie mam takich przypadków
co to np. może być

14

OK, szacowałaś na jakichś realiach, przypuszczam, że na podstawie zam. z ub. roku. Ale zima zimie nie równa. Nie możesz przewidzieć ilości dziur. Ja podawałem ilości dziur z poprzedniego roku po to, aby wykonawcy podali na podstawie tego cenę oferty, która słuzyła jedynie dla celów porównawczych, aby dokonac wyboru najtańszej. Przy rozliczeniach jednak brałem cenę jednostkową i podawałem kwotę, jakiej nie można przekroczyć.

15

ok. tyle, że umnie ta górna granica to cena z oferty
a przy szacowaniu ilości brałam pod uwagę stan dróg w momencie szacowania
a efekt był taki:
starczyło na naprawę dróg ale gdy niedawno pojawiły się nowe dziury nie miałam już umowy (brak pieniędzy - zamówienie wyczerpane) wystąpiliśmy do Rady o zwiększenie kaszy i udzieliłam nowego zamówienia (już z art. 4.8)

16

chodzi o banalną umowę na usługe weterynaryjną która wczesniej nie była wykonywana, kwota tez jest niewielka, dlatego nie będę wchodzić w zamówienia publiczne. Niby prosta sprawa ale nie do końca, umowa bedzie podpisana z kilkoma Wykonawcami. Wpisałam przypuszczalna max kwotę za usługę i od niej wysokość zabezpieczenia.

17

jacek0707 napisał/a:

Ja podawałem ilości dziur z poprzedniego roku po to, aby wykonawcy podali na podstawie tego cenę oferty, która słuzyła jedynie dla celów porównawczych, aby dokonac wyboru najtańszej. Przy rozliczeniach jednak brałem cenę jednostkową i podawałem kwotę, jakiej nie można przekroczyć.

Moim zdaniem realizując taką umowę nie można przekroczyć podanego zakresu rzeczowego (ilość dziur). Natomiast kwota której zamawiający nie może przekroczyć liczy się tylko przy rozstrzyganiu przetargu.

18

Piotrze, co sądzisz o takim zapisie:

1.Maksymalne wynagrodzenie Wykonawcy za wykonanie przedmiotu zamówienia określonego w § 1 ustala się do kwoty brutto 1.000.000,00 zł (słownie: jeden milion złotych).
2.Zamawiający zapłaci wynagrodzenie, fakturami przejściowymi, ustalone na podstawie cen jednostkowych wyszczególnionych w ofercie Wykonawcy oraz rzeczywiście wykonanych robót zawartych na szkicu odzwierciedlającym te ilości oraz szczegółową lokalizację zadania jako załącznik do protokółu odbioru, nie później niż 14 dni po zakończeniu robót.

??

19

jacek0707 napisał/a:

Piotrze, co sądzisz o takim zapisie:

1.Maksymalne wynagrodzenie Wykonawcy za wykonanie przedmiotu zamówienia określonego w § 1 ustala się do kwoty brutto 1.000.000,00 zł (słownie: jeden milion złotych).

A kiedy ten milion został podany do wiadomości? W ogłoszeniu/SIWZ czy przy otwarciu ofert?

20

Przy otwarciu

21

Czyli w tym przetargu cena oferty wynika z przemnożenia cen jednostkowych oferowanych przez wykonawce i zakresu rzeczowego (ilości dziur z poprzedniego roku) podanego w SIWZ, tak?
I tak obliczona cena oferty była podstawą wyboru ofert oraz oceny czy miesci się w mozliwosciach zamawiajacego, tak?

22

Tak obliczona cena oferty służyła zamawiającemu tylko i wyłącznie w celu dpokonania wyboru oferty zawierającej najnizsze ceny jednostkowe. Podana w ten sposób cena nie była wiążąca, lecz wiążące były ceny jednostkowe. Umowa była rozliczana na podstawie cen jednostkowych, bez względu na wysokość ceny oferty, ale do kwoty, jaka zamawiający przeznaczył na to zamówienie.

23

W takim razie podtrzymuje zdanie, że realizując taką umowę nie można przekroczyć  zakresu rzeczowego podanego w SIWZ. Oczywiscie taki zapis powinien znalezc sie w umowie (limit rzeczowy zamiast kwotowego), ale nawet jesli go nie ma to i tak nalezy go stosowac, gdyz wynika on z ustawy.
Oczywiscie srodki przeznaczone przez Z. na finansowanie zamówienia muszą wystarczać na opłacenie całego limitu rzeczowego, bo w przeciwnym razie taka oferta nie powinna byc w ogóle wybrana.

24

Wszystko było tak jak mówisz Piotrze