1

Temat: wykaz usług

Wykonawcy musieli się wykazać doświadczeniem w przeprowadzeniu 2 kursów, z których każdy był dla min. 5 osób.

W wykazie prosiłam o wskazanie przedmiotu zamówienia z podaniem nazwy kursu i ilością osób.

Pytanie: czy jeśli nie wskazano w wykazie dla ilu osób jest kurs, muszę wezwać do uzupełnienia? Czy uznać, że jeśli wpisano kurs, to jest to jednocześnie oświadczenie Wykonawcy że był dla 5 osób?
A jeśli w wykazie nie ma tej informacji, ale w dokumentach potwierdzających należyte wykonanie jest wskazane ile osób uczestniczyło w kursie to może być, czy jednak informacja musi być zawarta w samym wykazie?

2

Odp: wykaz usług

Moim zdaniem jeśli w referencjach jest podana ilośc uczestników kursu to nie trzeba wzywac do uzupełnienia - możesz na podstawie tego dokumentu stwierdzić czy wykonawca spełnia czy nie warunki udziału w postępowaniu.

W sytuacji gdy zarówno w wykazie jaki w referencjach nie została podana ilośc uczestników kursu to należy wezwać do uzupełnienia oferty - zamawiający nie może zweryfikować czy wykonawca spełnia warunki udziału w postępowaniu w twoim przypadku czy kurs był dla min. 5 osób wink

3

Dziękuję, tak tez myślałam, ale co niektórzy mieli inne zdanie smile

4

Jak eva.

5

A jeśli w wykazie jest wskazana liczba osób 60, a w referencjach wpisano, że w kursie uczestniczyły 42 osoby?

warunek jest spełniony, bo 5 osób było na pewno.

Co w takiej sytuacji?

6

Najprawdopodobniej wezwał bym do wyjaśnienia skąd ta rozbieżność, mimo tego że warunek min. został zachowany.

7

No to kolejne pytanie:

Wykonawca wpisał w wykazie 5 szkoleń dla tego samego Zleceniodawcy, daty realizacji te same, referencje jedne, w których określono: liczba grup szkoleniowych: 5.

mam to potraktować jako 5 szkoleń czy jako jedno (ten sam okres realizacji, ten sam zleceniodawca i jedne referencje)?

Jeśli kilka grup szkoleniowych było ale w ramach jednej umowy to traktować jako jedna usługę czy jako kilka?

8

Jak najbardziej prawidłowo Wykonawca zrobił - jedna grupa = jedno szkolenie.

9

bipi napisał/a:

Jak najbardziej prawidłowo Wykonawca zrobił - jedna grupa = jedno szkolenie.

nawet w ramach 1 umowy?

Ja tez tak rozumuje, ale usłyszałam na jednym szkoleniu, że jeśli to jest w ramach jednej umowy to należy traktować jako jedno zamówienie, jako jedno doświadczenie.

10

Wszystko zależy od postawionego warunku - jeśli żądasz żeby miał doświadczenie w przeprowadzeniu 5 szkoleń - to spełnia. Zresztą nie wyobrażam sobie inaczej postawionego warunku. Przecież każda grupa to inne szkolenie (tak na logikę).

11

bipi napisał/a:

Przecież każda grupa to inne szkolenie (tak na logikę).

Na logikę może być też odwrotnie.

Np. szkolenie na 30 osób. Wspólny transport, wspólny obiad, wspólny serwis kawowy. 2 grupy po 15.

12

Racja wink

13

Postawiony warunek:

Wykonawca przeprowadził (zakończył) dwa kursy dla grupy min. 5 osób, o tematyce odpowiadającej kursowi ...........................

14

Uznałbym.

15

A co w sytuacji, gdy Wykonawca wpisuje w wykazie usług pod nr 1:
"Szkolenia z zakresu ..........
- 45 szkoleń
- 450 osób (10x45)"

liczyć jako jedno szkolenie czy 45?