1

Temat: poprawa omyłki na formularzu oferty

PN na olej opałowy, dwie oferty z identyczną ceną netto, brutto detaliczną oraz opustem takim samym, czyli kwalifikuje się na wezwanie o oferty dodatkowe. Ale jest ale w jednej z ofert jest błędnie wyliczona cena całkowita zamówienia.                                                                                                  W formularzu  jest ilość x cena brutto = wartość zamówienia, a oprócz tego są podane ceny detaliczne, w jednej z ofert wstawiono cenę netto z napisem cena brutto i przez to cena całej oferty jest niższa, ale z pozostałych elementów oferty wyraźnie widać że to błąd.
Mam pytanie czy poprawić oczywistą omyłkę na formularzu oferty, napisać o wyrażenie zgody w ciągu trzech dni. Czy równocześnie wysłać pismo o dodatkowe oferty i informację o poprawieniu oczywistej omyłki pisarskiej, bo pod względem rachunkowym jest ok , Bo przecież powinnam poprawić tą omyłkę?????

2

Odp: poprawa omyłki na formularzu oferty

W pierwszej kolejności należy dokonać poprawek o ile takie są dopuszczalne, następnie myśleć o ofertach dodatkowych.

3

Dlatego pytam czy na pewno mogę?
Wygląda to jak oczywista omyłka, są podane ceny netto i brutto za 1 litr i dlatego wyraźnie widać, że błędnie zamiast brutto jest wstawiona cena netto. Po wstawieniu ceny brutto otrzymujemy identyczna cenę zamówienia druga oferta. Natomiast co do kolejności to goni nas czas i to nie przez moją opieszałość, ale już raz przez takie same ceny musiałam unieważnić postępowanie i teraz ta sama bajka tylko jeszcze z omyłką w tle.

4 (edytowany przez psz 2013-09-24 11:24:37)

Nie możesz, tylko musisz.

To Wy chyba z 6-ścio miesięcznym wyprzedzeniem musicie ogłaszać te przetargi...

Tak z ciekawości - oprócz problemów zdrowotnych - co może być przyczyną, że zajmuje to Wam tyle czasu? Nie mogę znaleźć wytłumaczenia.

5

Skoro wygląda jak oczywista omyłka to zapewne nią jest, oczywistych nie poprawia się.

6

Jak to oczywista omyłka to poprawiasz (nie zawiadamiasz wykonawcy).

psz napisał/a:

Tak z ciekawości - oprócz problemów zdrowotnych - co może być przyczyną, że zajmuje to Wam tyle czasu? Nie mogę znaleźć wytłumaczenia.

W moim przypadku czasami jest duża ilość postępowań lub czekanie na ostateczną decyzję kierownika jednostki ( w sytuacji co zrobić gdy najtańsza oferta przewyższa nasze środki w budżecie, czy znajdą i będą przesuwać czy nie) wink

Najgorsza jest końcówka roku tj. sprawozdania, oraz ilość postępowań od października do grudnia to przeciętnie jest ponad 35 postępowań nie licząc bieżących a niestety czasami nie da się sklonować wink

7

Eva - sama je przeprowadzasz?

8

jest nas niestety tylko 2 ja i kierownik referaty

9

I tak sytuacja nie do pozazdroszczenia.

10

czasami to odjazd totalny trzeba zostac dłużej by to wszystko ogarnąć wink
ale jak to się mówi co cię nie zabije to cię wzmocni

11

Lepiej żyć w takim przeświadczeniu chociaż to nieprawda:)

12

Następnym razem ogłoś przetarg zł/m3 albo d3 a nie za litr smile

13

Przepraszam zl/m3, a nie dm3