1

Temat: zawiadomienie o wyborze oferty najkorzystniejszej

1. Czy obowiązkiem Zamawiającego jest przekazywanie informacji o wyborze oferty najkorzystniejszej "personalnie" do każdego Wykonawcy który złożył ofertę, czy wystarczy umieścić na BIPie ?

2. Jeśli powyższe rozumowanie okaże się błędne to mniemam iż Wykonawca ma prawo wnieść protest? Nawet jeśli postępowanie było prowadzone w lipcu i wszyscy już o nim zapomnieli? Usługa co prawda nie została jeszcze wykonana, ale co w momencie jeśli by już była wykonana?

2

Odp: zawiadomienie o wyborze oferty najkorzystniejszej

Tak - personalnie.
Informacje o wyborze przekazujesz wykonawcom niezwłocznie po dokonaniu wyboru i zatwierdzeniu wyboru przez kierownika jednostki zamawiającej.
Dlaczego myslisz że zapomnieli o postępowaniu? Skoro było to w lipcu......to jeszcze nadal trwa?? A może wogóle od lipca (jeżeli wybór był w lipcu) nie powiadamiałaś o wyborze nikogo??

3

Protest można wnieść tylko przed zawarciem umowy.

4

Przetarg ogłosiłam w lipcu, w sierpniu było otwarcie ofert, po czym informacja o wyborze najkorzystniejszej oferty została umieszczona na BIPie 13 sierpnia. Było to moje pierwsze postępowanie, nie doczytałam ustawy i nie wysyłałam personalnie tej informacji do poszczególnych Wykonawców, uważałam że na BIPie wystarczy. Wczoraj zadzwonił jeden z Wykonawców i straszy protestem...
Umowa na wykonanie usługi z Wykonawcą, który miał najniższą cenę została podpisana w sierpniu.
Poradźcie coś sensownego....
p.s. opinie, że za gapowe się płaci już słyszałam, liczę raczej na jakąś konstruktywną odpowiedź

5

Ale unieważnienie umowy może nastąpić w każdej chwili. (art. 146)

6

a niby z którego ust.? 5- nie naruszono ustawy- wybrano ofertę z najniższą ceną... ust.6- jaki wpływ na wynik postępowania mogło mieć to, że Wykonawca wcale nie z najniższą ceną ( i wszyscy inni zresztą te ;-( o wyborze dowiedzieli się z BIPu a nie z faksu czy listu?
Wiem, że to był mój błąd ale chcę zrozumieć jaki intencje ma Wykonawca skoro i tak nie byli najtańsi...

7 (edytowany przez pipi67 2007-10-11 10:40:43)

Właśnie z ust 5. Nie powiadomiłaś wykonawców o wyborze, nie mogli wnieść protestów przed podpisaniem umowy. Ponadto w sposobie porozumiewania się pomiędzy zamawiającym a wykonawcą myslę że nie ma strony internetowej zamawiającego czy BZP. Dlatego jeżeli w ustawie pisze że masz powiadomić każdego to tylko sposobami wymienionymi w SIWZ, a oprócz tego na stronie internetowej.

8

ok, rozumiem, to jeszcze poproszę o wisienkę na ten tort w postaci odpowiedzi na pytanie, co może zrobić ten Wykonawca? Co zgłasza i komu i jeśli powoła się na ten paragraf to trzeba unieważnić umowę? I co wtedy? Nowy przetarg? Chyba się potnę...

9

Betty, nie rób sobie krzywdy! wink
Wprawdzie umowa jest nieważna (nawiasem pisząc nie z pkt 5 lecz 7), ale to nie koniec świata. Zrobisz nowe postepowanie, wzory dokumentów już masz, może ten zwycięski nie będzie chciał odszkodowania...

10

Ta wisienka może być bardzo kawśna...
Nie powiadomiłaś wykonawców o wyniku, tym samym nie dałaś możliwości na wniesienie protestu na wynik. Nie tnij się, szkoda Ciebie...

11

A gdzie ten Wykonawca zgłasza nieważność umowy- Zamawiającemu i mamy wtedy obowiązek unieważnić postępowanie, tak?

12

Wiem że o stwierdzenie nieważności umowy może wystąpić prezes UZP do sądu. Odnośnie wykonawcy to nie wiem czy występuje on do prezesa czy bezpośrednio do sądu.
Nie rób tego co zamieżasz Prezes ma 4 lata na przeprowadzenie kontroli - być może ci się uda.

13

Nie musi zgłaszać. Umowa z mocy prawa jest nie ważna (art. 146.1.5)

14

miałam podobny problem, niestety jeżeli ten wykonawca zrobi jaki oficjalny krok (na piśmie) to będziesz musiała unieważnić umowę - rozliczyć na tym etapie i rozpisać nowe postępowanie ( obeznie podstawa prawna to tak jak pisze Piotrek)

15 (edytowany przez lolilap 2007-10-11 12:24:38)

kwestia nastepujaca:
nie uniewaznisz i zrealizuje wykonawca zamowienie , pozniej kontrola uniewaznienie umowy..... ale jakie skutki? smile moga byc nieznaczne, a moga byc duze smile ale moga tez nie zauwazyc smile

uniewaznisz teraz - skutek: strata klilku dni i ewentualne koszty dla zwyciezcy:)

wybor nalezy do ciebie smile

16

No chyba, że niewybrany Wykonawca się uprze i wyśle pisemnie jakiegoś paszkwila- wtedy pozamiatane... mam nadzieję, że może uda mi się Panią ubłagać- oni i tak nic nie zyskują, a mnie gonią terminy... zresztą chyba jak nas wszystkich ;-)

17

danaug napisał/a:

miałam podobny problem, niestety jeżeli ten wykonawca zrobi jaki oficjalny krok (na piśmie) to będziesz musiała unieważnić umowę - rozliczyć na tym etapie i rozpisać nowe postępowanie ( obeznie podstawa prawna to tak jak pisze Piotrek)

Idąc tym tropem proponuje zwlekać jak najdłużej, unieważnić umowę tuż przed końcem robót. Nie będziesz musiała ogłaszać nowego postępowania.

18

Pipi proszę o rozwinięcie myśli, bo nie rozumiem, a wątek jest dalece kuszący ;-)

19

to wtedy chyba lepiej nie uniewazniac smile jesli reszta jest ok i nie ma zadnych "watpliwosci" tylko czekac smile

20

betty napisał/a:

Pipi proszę o rozwinięcie myśli, bo nie rozumiem, a wątek jest dalece kuszący ;-)

Poprostu proponuje czekać. Z wcześniejszych zapisów można się domyślić że wykonawca który się buntuje nie za bardzo zna ustawę(straszy złożeniem protestu). Myślę że to tylko straszak bo on sam nic na tym nie zyska. A wiem z doświadczenia bo sam byłem kiedyś wykonawcą że lepiej nie narażać się zbytnio zamawiającemu, bo przecież mogą być kolejne przetargi i jeżeli wygra to wystarcz odpowiednio gorliwy inspektor nadzoru żeby wykonawca zapamiętał raz na zawsze że to zamawiający ma zawsze rację. Jeżeli nie zrobi żadnego ruchu ty też nie reaguj. Żeby być wporządku do ustawy i ewentualnie się zabezpieczyć przed kontrolą możesz unieważnić umowę pod koniec robót. Kontrolujący pewnie stwierdzi że to jest szycie grubymi nićmi, ale może kara będzie mniejsza albo żadna. Albo wogóle odpuścić i udawać że nic się nie stało, a przy kontroli zgonić że to był twój pierwszy raz.

21

Problem w tym, że pieniądze zapłacone wykonawcy zostały zapłacone bez podstawy prawnej...

22

Wiecie, tak naprawdę to nie są wielkie pieniądze, bo jest to usługa audytu zakończonej inwestycji, wartość usługi nie przekracza 14tys Eur, przetarg musieliśmy zrobić, bo moja poprzedniczka nadgorliwie we wniosku o dofinansowanie z UE napisała, że zrobi na to przetarg, po czym się zwinęła...