1

Temat: nie złożenie wyjaśnień

Jaką wpisujecie formułkę w pismie o wezwanie do złożenia wyjaśnień, że jeśli nie złoży to co odrzucamy ofertę?

2

Odp: nie złożenie wyjaśnień

Sam fakt, nie złożenia wyjaśnień nie jest wystarczającym powodem do wykluczenia wykonawcy/ odrzucenia oferty - to zdecydowanie za mało.

3

Czyli jeśli wzywam na podstawie art. 87 to wystarczy jeśli napiszę "W/w wyjaśnienia należy złożyć w siedzibie ................. do dnia ...................." nic nie wspominać o odrzuceniu i wykluczeniu?

4

Odrzucić ofertę możesz, jeżeli w wyniku otrzymanych wyjaśnień potwierdzą się fakty, że oferta jest np. niezgoda z siwz. Za sam brak wyjaśnień z 87.1. odrzucić nie można.  Straszenie wykonawcy odrzuceniem oferty w tym stanie jest bezpodstawne.

5

Jeśli wezwany wykonawca nie złożył wyjaśnień, to odrzucam jego ofertę, ale czy też i samego wykonawcę wykluczam?

6 (edytowany przez Marcel 2013-10-01 14:04:16)

Jeżeli nie złoży wyjaśnień oceniacie na podstawie pierwotnych danych wówczas jak zadecyduje  nie wiem czy będzie to odrzucenie czy wykluczenie lub też może uznanie ofertę?, jeżeli już odrzucenie to nie wykluczacie

7

Zgodnie z zapisami SIWZ: w przypadku gdy Wykonawca jest zwolniony z podatku od towarów i usług, musi wskazać podstawę tego zwolnienia.

W formularzu Wykonawca wpisał w wartości VAT: zw.
Wykonawca nie wskazał podstawy.
Nie odpowiedział na wezwanie do wyjaśnień.

Ofertę odrzucam?

A jeśli w wartości VAT wpisał: 0 zł i również nie odpowiedział na wezwanie do wyjaśnień to też odrzucam ofertę?

8

Nie wiem czy nawet wymóg wskazania podstawy zwolnienia może być przyczyną odrzucenia oferty w przypadku jego nie wskazania, uważam że nie.

9 (edytowany przez edelka 2013-10-02 13:13:38)

To co zrobić w takim przypadku?

Skąd mam wiedzieć czy dobrze wyliczył cenę?
Czy jest uprawniony do skorzystania ze zwolnienia z VAT?

10

a czy chodzi o usługi szkoleniowe ? jeśli tak to proponuje w formularzu oferty mieć rubrykę jedynie .... brutto zł i problem z głowy,
usługi szkoleniowe są ZW, przynajmniej ja taką strategie objąłem,

11

Gordon napisał/a:

usługi szkoleniowe są ZW, przynajmniej ja taką strategie objąłem,

Pytanie czy aby na pewno wszystkie usługi szkoleniowe są zwolnione z VAT...

Zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 29 lit. c) ustawy o VAT, zwalnia się od podatku usługi kształcenia zawodowego lub przekwalifikowania zawodowego, inne niż wymienione w pkt 26, finansowane w całości ze środków publicznych.

Czy można wszystkie usługi szkoleniowe uznać za usługi kształcenia zawodowego lub przekwalifikowania zawodowego...

12

myślę że te które robisz to tak, zawodowe, prawo jazdy, komputerowe,
psych, itp.

w sumie nie ma obowiązku mieć w formularzu ofertowym rubryki netto, brutto, vat.

trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie do czego potrzebne są kwoty netto,
na pewno do sprawozdania rocznego, ale w przypadku usług np olej, art spożywcze zazwyczaj wykonawcy prawidłowo wpisują stawki a tu tez można uniknąć problemów mając w formularzu rubrykę brutto kwota, netto kwota, smile

ja przy kursach zawodowych stosuje w formularzu tylko rubrykę brutto,

nigdzie PzP nie nakłada obowiązku że trzeba netto, brutto smile

13

Zawodowe, prawno jazdy się zgodzę.

Ale czy wszystkie komputerowe, nawet taki podstawowy kurs?

A przedsiębiorczości i wsparcie psychologiczne to nie do końca wiem jak traktować:)

No to netto właśnie do sprawozdania mi potrzebne no i do szacowania przecież.
Szacujemy nie znając stawki VAT?